News – Tagged "сънна апнея" – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Хъркане при новородено

Хъркане при новородено

Новородените издават много различни звуци при дишане, включително хъркане. Приблизително 3% до 9% от бебетата хъркат редовно до 3-месечна възраст. Като цяло хъркането при новородените е рядко срещано и може да се обърка с други звуци, характерни за дишането на новородените. 

В някои случаи е необходимо да се консултирате с педиатър, за да се уверите, че няма скрити медицински състояния, които изискват лечение. Представяме Ви информация за това как изглежда и звучи хъркането при новородените, как да различавате хъркането на новороденото от други видове шумно дишане и кога да се обърнете към лекар.

Как да разпознаем дали новороденото хърка?

Хъркането може да се прояви самостоятелно или заедно с други видове учестено дишане. Шумното дишане при новородените може да се появи поради различни причини. Приблизително една трета от бебетата до 6 месеца или по-малко демонстрират шумно дишане, вариращо от хъркане до хрипове и стридор - хъркащ звук при вдишване, наподобяващ тракане, съскане или свистене. 

За да определите правилно дали едно новородено хърка, е полезно да разберете какво причинява хъркането и по какво то се различава от другите звуци.

Хъркането е дрезгав звук, който се появява по време на сън. Тъй като мускулите в горните дихателни пътища се отпускат, съществува по-голяма вероятност те да запушат дихателните пътища и да допуснат въздухът да вибрира, докато преминава през тях. Повечето деца успяват да дишат нормално въпреки тези отпуснати мускули, но при някои от тях по-голямото стеснение причинява хъркане.

Няколко звука, които новороденото може да издава по време на сън, са особено лесни за объркване с хъркане.

 • Хриптене или хрипове: хриповете са звуци, които могат да се появят при вдишване или издишване, докато хриптенето е подобно, но обикновено е с по-ниска честота. Хриповете засягат около половината от всички бебета на възраст под 1 година. Много състояния могат да накарат новородените да хриптят, включително инфекции на долните дихателни пътища, структурни проблеми в долните дихателни пътища и вдишване на малки частици кърма или адаптирано мляко. 
 • Стридор: Подобно на хъркането, стридорът също се дължи на ограничен въздушен поток в горните дихателни пътища. Стридорът има висок монотонен звук и може да се появи при вдишване или издишване. Бебетата с различни видове структурни аномалии на дихателните пътища могат да бъдат по-склонни към появата на стридор.
 • Пращящ звук: Кърмачетата с инфекции на долните дихателни пътища и други белодробни заболявания могат да издават звук, наподобяващ пращене при дишане. Тези ситуации често налагат медицинска грижа. 
 • Задъхване или задушаване: Спящите бебета, диагностицирани с централна сънна апнея, могат да правят продължителни паузи между вдишванията, последвани от задъхване или дълбоко задушаване. Новородените с обструктивна сънна апнея могат да хъркат, както и да се задъхват или да се задушават.

По време на сън много новородени на възраст под 1 месец могат за кратко да спрат да дишат и след това да имат период на ускорено дишане. Този модел на дишане е нормален, но не се счита за нормално бебетата да променят цвета си или да дишат шумно.

Понякога бебето с шумно или нарушено дишане може да има заболяване, което изисква медицинска помощ. Обърнете се към лекар, ако бебето разширява ноздрите си, има син оттенък на кожата, храни се лошо, диша плитко или по-бавно от обичайното или показва други признаци на затруднено дишане.

Какви са причините за хъркането на новороденото?

Хъркането на новороденото е ясно изразен звук, който излиза от задната част на гърлото поради вибрациите на меките тъкани. Ако новороденото хърка тихо и няма други симптоми, вероятно не е необходимо да се провежда лечение.

Няколко фактора могат да повишат риска новороденото да хърка:

 • Изкривена носна преграда: Костта и хрущялът, разделящи двете ноздри, се наричат носна преграда. Когато преградата не е идеално права, човек може да има проблеми с дишането през носа, което може да доведе до хъркане. 
 • Пасивно пушене: Съжителството с възрастни пушачи може да увеличи вероятността бебето да хърка. Експертите смятат, че тютюневият дим може да причини хъркане, като дразни или възпалява дихателните пътища.
 • Адаптирано мляко: Някои проучвания показват, че кърменето предпазва от хъркане, така че бебетата, които се хранят от шише, може да са по-склонни да хъркат.
 • Състояния, съществуващи от самото раждане: Синдромът на Даун или някои физически аномалии, установени при раждането, като например по-малка челюст, могат да увеличат риска от хъркане.

Симптоми на сънна апнея при бебета

При бебетата със сънна апнея се наблюдава прекъсване на дишането по време на сън. Това може да доведе до различни звуци - от хъркане до задъхване и задушаване.

Честото силно хъркане е обичаен симптом на обструктивна сънна апнея - нарушение на съня, при което горните дихателни пътища се стесняват прекомерно и ограничават потока на въздуха при дишане. Обструктивната сънна апнея, която се появява в детска възраст, обикновено се дължи на анатомичен фактор, който засяга формата на дихателните пътища или способността им да останат отворени по време на сън. 

В допълнение към хъркането, бебетата с обструктивна сънна апнея може също така да са по-склонни да проявяват:

 • По-дълги паузи в дишането 
 • Кашлица или задушаване 
 • Шумно дишане 
 • Дишане през устата 
 • Нощно изпотяване 
 • Неспокоен сън с чести събуждания 
 • Спане с изпънат врат 

Задушаването може да се дължи и на централна сънна апнея, при която нередовните сигнали от мозъка водят до паузи в дишането. Централната сънна апнея включва повтарящи се периоди на ограничено или преустановено дишане и синкав оттенък на кожата. При новородените това състояние обикновено се дължи на проблеми с все още развиващата се нервна система. По-вероятно е ЦСА да се появи при бебета, които имат предшестващи медицински състояния или са били подложени на анестезия или прием на лекарства. 

Въпреки че сънната апнея при новородените е рядкост, тя трябва да се лекува от медицински специалист, за да се избегне потенциалната възможност за проблеми с растежа. Родителите и настойниците трябва да се консултират с педиатър, ако бебето им хърка три или повече нощи седмично или има други симптоми на сънна апнея. Лекарят може да снеме анамнеза за съня, да извърши физически преглед и да организира изследване на съня, ако е необходимо. 

Родителите трябва да обръщат внимание на хъркането на бебето си. Случайното тихо хъркане е нормално и не е причина за безпокойство, но ако хъркането стане силно и постоянно, това може да е признак на сънна апнея.

Хъркане на новородено или ларингомалация?

Ларингомалацията е състояние, наблюдавано при раждането, което причинява колапс на част от дихателните пътища при вдишване. Точно както при хъркането, това частично запушване на дихателните пътища предизвиква трептене на тъканите и издаване на звук при преминаването на въздуха. Ларингомалацията е най-честата причина за дълготраен стридор, който представлява нисък звук с влажно звучене по време на вдишване. 

За разлика от хъркането, симптомите на ларингомалацията могат да се проявят, когато бебето спи или е будно. При новородените шумното дишане, дължащо се на ларингомалация, често е най-силно по време на сън или когато детето се отпуска, храни се или е развълнувано. Симптомите обикновено са по-силни, когато бебето лежи по гръб, и по-леки, когато е по корем. 

Други симптоми на ларингомалация включват:

 • Проблеми с храненето или преглъщането 
 • Киселинен рефлукс 
 • Видимо свиване на кожата в средата на шията или под гръдната кост (при тежки случаи)
 • Прекъсване на дишането или посиняване поради липса на кислород 

Когато симптомите на ларингомалация са тежки, те могат да повлияят на храненето, съня и растежа. Въпреки че децата често израстват ларингомалацията до навършването на 18 до 24-месечна възраст, ако родителите и настойниците забележат симптоми на ларингомалация при децата си, трябва да се консултират с педиатър.

Прочети още
Спане без възглавница

Спане без възглавница

Повечето хора смятат, че възглавниците са съществена част от режима на сън, тъй като са създадени, за да подпомагат здравословното и правилното разположение на главата, врата и гръбначния стълб. Някои обаче твърдят, че спането без възглавница би могло да предотврати появата на бръчки, да подобри структурата на косата и дори да излекува болката във врата. Макар че изследванията в тази област все още са доста ограничени, според някои от проучванията спането без възглавница има своите предимства.

Преди да премахнете възглавницата от режима си на сън, е важно да се отбележи, че не всеки човек би могъл да извлече полза от спането без възглавница. Някои позиции през нощта са по-подходящи за сън без употреба на възглавница, но е най-добре да се консултирате с медицински специалист, преди да предприемете значими промени в организацията на средата за сън.

Потенциални ползи от спането без възглавница

Макар че изследванията са ограничени, неофициални данни показват, че спането без възглавница може да помогне за намаляване на болките във врата и гърба при някои хора. По принцип хората, които спят по корем, се чувстват най-добре, ако спят без възглавница, тъй като по-ниският ъгъл на врата насърчава по-доброто подреждане на гръбначния стълб в тази позиция.

Някои хора също така твърдят, че спането без възглавница може да бъде полезно за кожата и косата, но за да се оценят тези твърдения, са необходими повече клинични проучвания.

Влияние върху позицията на тялото

Всяко положение по време на сън се отразява по различен начин на стойката, поради което възглавницата може да не е необходима при някои позиции за спане.

Спането по корем изисква от спящите да обръщат главата си на една страна, което натоварва врата. Добавянето на възглавница рискува да постави врата под още по-остър ъгъл, поради което много хора, които спят по корем, се чувстват комфортно, когато спят без възглавница.

Спящите настрани и по гръб обикновено се нуждаят от възглавница, за да поддържат правилната позиция на гръбначния стълб. При спане настрани между главата и възглавницата има най-голямо разстояние. Съответно тази позиция обикновено изисква възглавница с по-висок слой, за да се поддържат главата, вратът и гръбначният стълб в една линия и да се предотврати напрежението в раменете.

Спането по гръб позволява на гръбначния стълб да се позиционира удобно и оказва по-малък натиск върху врата, но оставя малка пролука между врата и матрака. Възглавница със средна по размер височина обикновено осигурява подходящото ниво на повдигане, когато спите по гръб.

Повлияване на болките във врата и гърба

Прекарването на продължителни периоди от време в едно и също положение по време на сън може да доведе до натоварване на определени части на тялото, като гърба и врата. Възглавниците са проектирани така, че да сведат до минимум този стрес, като поддържат главата на удобно ниво, помагат да се намали натискът върху шийната област и да се изправи гръбначният стълб.

В някои случаи обаче възглавницата може да има обратен ефект. Много хора, които спят по корем, изпитват облекчение на болките във врата и гърба, ако не използват възглавница, тъй като матракът осигурява равна повърхност, която спомага за подравняването на гръбначния стълб, когато лежите с лице надолу.

По-рядко спящите по гръб, които използват по-мек матрак, могат да открият, че матракът позволява на тялото да се установи в удобна позиция, като главата и вратът се намират по-високо от носещата тежест средна част на тялото. В този случай добавянето на възглавница може да наклони главата твърде много нагоре, като увеличи напрежението върху врата и горната част на гърба.

Въздействие върху кожата и косата

Изследванията в тази сфера все още са в начален етап, но някои проучвания показват, че съществува връзка между използването на възглавници и образуването на бръчки. Възглавницата, която притиска директно лицето, може да причини повече отпечатъци върху кожата, отколкото лежането върху гладък матрак, който е по-малко вероятно да се притисне толкова плътно. Разбира се, спането по гръб е най-ефективният начин за предпазване от бръчки, тъй като лицето Ви влиза в минимален контакт с възглавницата или матрака. Ако все пак използвате възглавница, честото пране на калъфката може да помогне за намаляване на акнето.

Съществуват и теории, че възглавниците могат да бъдат вредни за косата. Поддръжниците на тези теории се аргументират с това, че по-специално памучните калъфки за възглавници създават по-голямо триене и абсорбират веществата, които са предназначени да предпазват косата. Това може да е по-важно за хората, които често се движат по време на сън.

Засега липсват изследвания, които да потвърждават връзката между използването на възглавници и здравето на косата. Въпреки това, ако смятате, че възглавницата Ви може да допринася за сухата, накъсана коса или появата на заплетени кичури, преминаването към по-гладка копринена калъфка може да помогне за облекчаване на тези симптоми, без да е необходимо да променяте начина си на сън.

Потенциални недостатъци на спането без възглавница

Липсват клинични проучвания за предимствата и недостатъците на спането без възглавница, но може да има някои недостатъци, които да вземете предвид, преди да изхвърлите възглавницата си. Възглавниците могат да бъдат полезни за хора със заболявания като киселини или обструктивна сънна апнея. Те също така помагат на много спящи да поддържат по-здравословна поза по време на сън и да намалят болките в гърба и врата.

Отрицателно въздействие върху стойката

При повечето спящи хора пропускането на възглавницата вероятно ще окаже вредно отражение върху позата по време на сън. Когато спящият по гръб лежи на равна повърхност, главата и вратът могат да се наклонят надолу, което води до натиск в областта на шията. По подобен начин човек, който спи настрани и не използва възглавница, може да изпъне прекалено много врата си, което прави почти невъзможно поддържането на неутрално положение на гръбначния стълб.

Изключение правят хората, които спят по корем, при които спането с много тънка възглавница или изобщо без възглавница може да изравни главата и врата с останалата част на гръбначния стълб, което помага за намаляване на болката и напрежението.

Отрицателно влияние върху болките във врата и гърба

Без възглавница, която да подпира главата, спящите настрани и по гръб могат да изпитат скованост или болезненост в лумбалната или шийната част на гръбначния стълб. Болките във врата, причинени от неизползването на възглавница, могат да допринесат и за появата на главоболие, причинено от напрежение.

Дори когато спящите по корем не използват възглавница, болките във врата не са непременно неизбежни. Завъртането на главата настрани може да предизвика мускулна скованост със или без възглавница.

Как да започнете да спите без възглавница

Мисълта, че изведнъж ще заспите на равна повърхност, може да изглежда плашеща, но има начини да се откажете от възглавницата и да се адаптирате по-лесно към новата ситуация:

 • Правете малки стъпки: Започнете с тънка възглавница или сгънато одеяло, за да дадете на тялото си време да се адаптира към по-равната повърхност.
 • Направете оценка на условията си за сън: Уверете се, че разполагате със съответстващ на вашия стил на спане и размер на тялото матрак. Качествената възглавница не може да компенсира матрак, който не е в състояние да поддържа добрата стойка, но подходящият матрак може да направи спането без възглавница много по-удобно и надеждно.
 • Помислете за възглавници за тяло: Хората, които спят по корем, често се възползват от поставянето на тънка възглавница под бедрата си. Възглавницата повдига средната част на тялото и спомага за по-изправения гръбначен стълб.

Избор на подходяща възглавница

Ако се събуждате сковани и с болки, и подозирате, че възглавницата може да е виновна за това, първата стъпка е да определите дали използвате правилния модел за Вашия начин на сън. Възможно е изборът на друг тип възглавница да е по-добро решение за Вас, отколкото да не използвате никаква възглавница. Ако възглавницата Ви е на повече от няколко години, замяната ѝ с по-нов модел може да възвърне необходимата ви опора.

Хора, които спят настрани 

Хората, които спят настрани, се чувстват най-добре с относително твърда и дебела възглавница, която може да запълни пространството между врата и раменете. Твърде тънката възглавница не осигурява изравняване на врата и главата с гръбначния стълб, а много дебелата възглавница може да бъде също толкова проблемна, ако отклонява главата под много голям ъгъл. Втора, по-тънка възглавница между коленете може да облекчи болките в гърба.

Някои хора, които спят настрани, предпочитат гъвкави възглавници, които могат да се сгъват наполовина за по-голяма височина. Регулируемите възглавници, изработени от материали като раздробена мемори пяна, също са подходящи, тъй като спящите могат да премахват или добавят пълнеж според предпочитанията си за височина.

Хора, които спят по гръб

За хората, които спят по гръб, възглавницата със средна височина помага поддържането на врата и гръбначния стълб в една равнина. Прекалено дебелата възглавница може да доведе до прекалено изкривяване на врата напред. Средно твърдите модели, изработени от мемори пяна или латекс, често са подходящи, тъй като не позволяват на главата да се спуска твърде ниско. Друг вариант е да използвате възглавница за шията или да поставите навита на руло кърпа под врата, за да запълните тази по-голяма празнина.

Някои хора, които спят по гръб, смятат, че поставянето на тънка възглавница под коленете или долната част на гърба може да помогне за облекчаване на натиска върху лумбалния участък на гръбначния стълб.

Хора, които спят по корем

Хората, които спят по корем и не са готови да спят без възглавница, могат да открият, че мека възглавница с ниска височина може да улесни правилното регулиране на позицията. По-плътните модели, изработени от пух или алтернативни на пуха влакна, обикновено позволяват главата да стои по-близо до матрака, което спомага за намаляване на напрежението във врата. За разлика от тях по-високите или по-твърдите възглавници повдигат главата и врата под неудобен ъгъл.

Хората с комбиниран сън могат да изберат възглавница, която съчетава два стила в един, като например оформена възглавница с по-високи и по-ниски зони за спане настрани и по гръб.

Прочети още
Защо ме боли тялото, когато се събудя?

Защо ме боли тялото, когато се събудя?

Събуждането с болки в тялото е често срещано явление, което може да бъде причинено от редица фактори, като например позата, в която спите, матракът, който ползвате, нарушения на съня или здравословни състояния. Ще разгледаме тези фактори, свързани с болката и съня, и ще изследваме начините, по които можете да намалите или избегнете тази болка при събуждане.

Фактори за болки в тялото след събуждане

Поза за сън 

Спането в определени пози може да причини болка. Позицията, която най-често причинява болка сутрин или през деня, е спането по корем.

Също така мускулите могат да бъдат увредени, ако човек прекарва повече от десет минути във въртене или с извит гръбначен стълб. В допълнение към болката при събуждане, лошата поза при спане може да доведе до това човек да се събужда през цялата нощ, намалявайки качеството на съня.

Качеството на матрака

Видът и качеството на матрака, на който човек спи, могат да повлияят на това дали усеща болка, когато се събуди.

Дискомфортът и болката могат да бъдат свързани с различните повърхности, на които човек спи. Ако матракът е твърде твърд или мек спрямо теглото на спящия, гръбначният му стълб може да не е правилно позициониран през цялата нощ, което увеличава вероятността да се почувства схванат на сутринта. 

Като цяло се смята, че средно меките или по-твърди матраци са най-подходящи за намаляване на болката. Човек, който тежи повече, може да се нуждае от по-твърд матрак, за да поддържа гръбначния стълб в правилната позиция през цялата нощ. Ако някой има по-стар матрак, може да се намали болката, ако го замени с по-нов.

Нарушения на съня

Недостигът на сън или недостигът на достатъчно качествен сън могат да причинят хронична болка. По-малкото сън може да доведе не само до мускулни болки и главоболие, но и да направи човек по-чувствителен към болката като цяло. Експертите предполагат, че това се случва, защото нарушеният сън може да причини възпаление, а възпалението може да увеличи болката. 

Освен това може да има връзка между болката и някои нарушения на съня като сънна апнея, която се характеризира с периоди на намален или спрян въздушен поток по време на сън. Някои хора със сънна апнея са изложени на повишен риск от дълготрайна болка. Също така, болката в мускулите е симптом на т. нар. самолетен синдром (нарушаване ритъма на организма при полет)

Редовната вечерна рутина, спокойната и тъмна среда за сън и лечението на всякакви нарушения на съня могат да помогнат за облекчаване на болките в тялото при събуждане.

Здравословни състояния 

 • Възраст над 45
 • Стрес 
 • Фибромиалгия (състояние, при което по тялото се оформят зони на чувствителност)
 • Артрит 
 • Плантарен фасциит (болки в петите )
 • Синдром на карпалния тунел (притискането на медианния нерв, преминаващ през китката на ръката)
 • Бременност 
 • Вирус или грип 
 • Нараняване 
 • Затлъстяване
 • Хранителен дефицит 

Има многобройни причини за болка, свързана със съня и събуждането, така че помислете за консултация с Вашия лекар, ако не можете да установите причината за болката.

Как да предотвратим болката при събуждане 

Докато предотвратяването на болката при събуждане зависи от това, какво я причинява, има множество действия, които хората могат да опитат, за да облекчат  болката.

Промяна на позата за сън 

Един от начините, по които човек може да предотврати болки в тялото при събуждане, е да прецени как спи и да се опита да промени позата си. Експертите обикновено препоръчват да спите по гръб или настрани, а не по корем, за да предотвратите болката. 

Трябва да се уверите, че главата и шията са правилно подравнени с останалата част от тялото, която и позиция за сън да сте избрали. Избягвайте да спите с изпънат врат, за да предотвратите болката във врата.

Нов матрак или възглавница 

Тъй като качеството на матрака може да окаже влияние върху чувството за болка сутрин, изборът на нов матрак или топ матрак, който осигурява подходяща подкрепа, може да предотврати болката. Някои проучвания показват, че хората, които престават да използват старият си матрак и го заменят с нов, подобряват качеството на съня си. 

Типът матрак, който осигурява подходяща подкрепа, се различава за различните хора, в зависимост от тялото им и начина, по който спят. Например, някой с по-голямо телесно тегло може да се нуждае от повече твърдост, за да се поддържа гръбначният стълб изправен. 

Освен смяната на матрака, някои хора откриват, че сменянето на възглавницата може да облекчи болката във врата. Неправилната височина или плътност на възглавницата може да причинят болка в шията и раменете. Поставянето на възглавница под или между коленете за подкрепа през цялата нощ може да помогне за намаляване на болката сутрин.

Ежедневно разтягане 

Ежедневното разтягане може да помогне за намаляване или предотвратяване на болката, особено когато става въпрос за здравето на врата, гърба, ставите и мускулите. Като цяло разтягането може да облекчи сковаността, да увеличи гъвкавостта и да намали риска от нараняване. 

Упражнения 

Упражненията може да помогнат за намаляване на болката чрез укрепване на мускулите и стимулиране на освобождаването на ендорфин- хормон, произвеждан от мозъка, който намалява болката. Упражненията могат също да подобрят стойката и да намалят теглото, които са възможни фактори, причиняващи болка след сън. Някои упражнения могат да увеличат мускулната треска след тренировка, така че човек може временно да чувства болка при събуждане в дните след тренировка. Придържането към рутинни упражнения трябва да намали това чувство на болезненост с течение на времето.

Справяне със стреса 

Стресът може да причини болка или да засили съществуващата, така че намаляването и управлението на стресовите фактори може да помогне за лечение или предотвратяване на болката, усещана при събуждане. Обичайните съвети за справяне със стреса включват медитация, дълбоко дишане и отделяне на време за почивка след дълъг ден. 

Упражнения като йога или тай чи могат да бъдат полезни способи за намаляване на стреса. Тези техники могат също да помогнат за предотвратяване на болката чрез увеличаване на силата и гъвкавостта. Масажите също могат да помогнат за намаляване на стреса, като същевременно осигуряват облекчаване на болката.

Прочети още
Главоболие заради сънна апнея

Главоболие заради сънна апнея

Около 5% от хората се събуждат със сутрешно главоболие. Главоболието може да бъде причинено от различни фактори - от алкохол до стрес. Изследователите са установили също така връзка между сутрешното главоболие и обструктивната сънна апнея (ОСА). ОСА е свързано със съня дихателно разстройство, което причинява множество временни паузи в дишането през нощта. Тези паузи могат да се дължат на частично (хипопнея) или пълно (апнея) запушване на дихателните пътища. Тежестта на ОСА на дадено лице се оценява според индекса на апнея-хипопнея (AHI), който изчислява колко дихателни събития се случват на час всяка нощ.

Какво представлява главоболието, предизвикано от сънна апнея?

Главоболието при сънна апнея е повтарящо се главоболие, което някои хора с обструктивна сънна апнея (ОСА) изпитват при събуждане, поне 15 дни в месеца. То се характеризира с притискаща, а не пулсираща болка, която обикновено се усеща от двете страни на главата и може да продължи до четири часа. За разлика от някои други видове главоболие, главоболието при сънна апнея не е придружено от гадене или чувствителност към светлина и звук.

Данните варират, но изследователите смятат, че до 18% от хората с ОСА изпитват главоболие при сънна апнея. 

За да бъде диагностицирано главоболие от сънна апнея, човек трябва да има диагноза ОСА с AHI от 5 или повече. В противен случай това, което изпитват, е сутрешно главоболие, което има подобни симптоми. Вероятността хората с ОСА да изпитват сутрешно главоболие е до три пъти по-голяма.

Рискови фактори по отношение на главоболието, породено от сънна апнея

Някои изследователи са установили, че главоболието при сънна апнея е значително по-често срещано сред хората с умерена и тежка обструктивна сънна апнея, докато други са констатирали, че по-тежката форма на ОСА само незначително увеличава вероятността от главоболие при сънна апнея. Международната класификация на главоболието приема, че главоболието при сънна апнея може да се влошава или подобрява успоредно с тежестта на ОСА, но повече от едно проучване е установило, че тежестта на ОСА не влияе върху вероятността да изпитвате главоболие при сънна апнея.

Други видове главоболия, свързани с обструктивна сънна апнея

Клъстерно главоболие

Клъстерните главоболия са свързани със симптомите на сънната апнея, но клъстерните главоболия се различават от главоболията при сънна апнея. Клъстерните главоболия обикновено се появяват по време на сън, докато главоболията при сънна апнея се появяват след събуждане. Също така, за разлика от главоболията при сънна апнея, клъстерните главоболия често включват допълнителни симптоми като хрема или запушен нос, сълзене на очите, изпотяване на челото или лицето и подпухнали или хлътнали очи.

Клъстерното главоболие често се проявява на съвкупности. Например може да изпитвате по няколко главоболия на ден, винаги по едно и също време, в продължение на няколко месеца. След това може да нямате никакви главоболия до следващата година. Клъстерното главоболие продължава средно около час.

Хипнично главоболие

Хипничното главоболие, което се появява и през нощта, е друго свързано със съня главоболие, което може да засегне хора с обструктивна сънна апнея.

Хипничните главоболия са по-често срещани сред по-възрастните хора.  Докато главоболията при сънна апнея започват след събуждане, хипничните главоболия обикновено започват около четири до шест часа след заспиване и често карат човек да се събуди, поради което са си спечелили прозвището "главоболия с будилник".

Подобно на главоболието от сънна апнея, хипничното главоболие обикновено отшумява само в рамките на 30 минути до един час, но има допълнителни симптоми като гадене, каквито не се наблюдават при главоболието поради сънна апнея.

Мигрена

Главоболията при сънна апнея се различават от мигрените. Мигрените обикновено продължават много по-дълго - от четири часа до три дни, докато главоболието при сънна апнея обичайно отминава от само себе си в рамките на няколко часа след събуждането. Главоболието при сънна апнея може да се усеща от двете страни на главата, докато мигрената обикновено е локализирана от едната страна.

Освен това мигрената може да се появи по всяко време на деня или нощта, включително по време на сън, докато главоболието при сънна апнея се появява след събуждане. За разлика от главоболието при сънна апнея, мигрената обикновено има и други симптоми, като гадене или чувствителност към светлина и звук.

Какво причинява главоболието заради сънна апнея?

Изследователите не знаят със сигурност какво причинява главоболието при сънна апнея. Възможно е то да бъде свързано с ниските нива на кислород в кръвта по време на сън или с нарушенията на съня, причинени от прекъсванията в дишането.

Някои изследователи предполагат, че главоболието при сънна апнея може да е свързано с хипоксемия, при която нивата на кислород в кръвта спадат под нормалните. Забавянето на дишането, характерно за сънната апнея, може да доведе до понижаване на нивата на кислород в кръвта по време на сън. Така до мозъка достига по-малко кислород и въглеродният диоксид се натрупва в кръвния поток, при което кръвоносните съдове в мозъка се разширяват. Когато налягането от това разширение се увеличи, то може да се трансформира в главоболие в резултат на сънна апнея и да причини болка.

Последващи изследвания обаче установяват, че хората с ОСА, които изпитват главоболие от сънна апнея, имат сходни нива на кислород и изпитват приблизително същия брой прекъсвания на дишането в сравнение с хората с ОСА, които не страдат от главоболие поради сънна апнея. Така че, въпреки че хипоксемията може да допринесе за появата на някои сутрешни главоболия, за главоболията от сънна апнея трябва да има друга причина.

Нарушенията в дишането, причинени от ОСА, прекъсват съня на човека, което може да увеличи риска от хипертония и сърдечно съдови заболявания в дългосрочен план. Тези смущения в съня също могат да играят роля за това дали се събуждате със сутрешно главоболие.

Например едно проучване установява, че само някои симптоми на ОСА са свързани с по-голям шанс за сутрешно главоболие. Сред тях са усещането за задушаване по време на сън, наличието на хипертония в миналото и събуждането от сън без чувство за бодрост. Изследователите стигат до заключението, че може би главоболието при сънна апнея е симптом на непълноценен сън, който се оказва често срещан при хората с ОСА.

Дали сутрешното Ви главоболие е причинено от сънна апнея?

Сутрешното главоболие може да е симптом на недиагностицирана сънна апнея. Ако Вие или Вашият партньор забележите някой от следните симптоми на обструктивна сънна апнея, консултирайте се с Вашия лекар:

 • Силно хъркане, задъхване или задушаване по време на сън;
 • Събуждане поради задъхване или задушаване;
 • Усещане, че сънят Ви не е освежаващ;
 • Дневни симптоми като прекомерна сънливост или понижена енергия.

Възможно е да имате сутрешно главоболие и без ОСА. Сутрешното главоболие и главоболието като цяло са свързани и с други здравословни състояния, включително:

 • Тревожност
 • Депресия
 • Хипертония
 • Нарушения на съня
 • Стягане в областта на главата, врата, челюстта или раменете
 • Страничен ефект от лекарство
 • Бруксизъм по време на сън или скърцане със зъби
 • Стрес

Възможности за лечение на главоболие при сънна апнея

Ако всяка сутрин се събуждате с главоболие, уговорете си среща с Вашия лекар. Той може да Ви зададе въпроси за симптомите и да извърши тестове, за да определи дали сутрешното Ви главоболие се дължи на обструктивна сънна апнея или на нещо друго.

Главоболието от сънна апнея обикновено изчезва, след като успешно се излекувате от ОСА. Често срещаните методи за лечение на ОСА включват терапия с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP), орални апарати, промени в начина на живот и хирургическа намеса.

Терапия с CPAP

При терапията с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) по време на сън носите маска върху лицето или носа си. Маската е свързана с апарат, който подава въздух под налягане директно в дихателните пътища, като ги поддържа отворени и предотвратява паузите в дишането. Терапията с CPAP се счита за най-ефективното лечение за справяне със симптомите на ОСА и подобряване на качеството на живот.

Когато се използва според препоръките, изследванията показват, че терапията с CPAP може да намали броя на прекъсванията в дишането до по-малко от пет на час.

Орален апарат

Обикновено оралните апарати, монтирани по поръчка от зъболекар, се препоръчват при леки до умерени случаи на ОСА. По правило те имат за цел да прочистят дихателните пътища, като придвижват челюстта напред и държат езика на място. Носите ги през нощта, докато спите.

Промени в начина на живот

За възникването на ОСА могат да допринесат и други фактори, като например консумацията на алкохол или спането по гръб, което може да отпусне мускулите на гърлото и да доведе до стесняване на дихателните пътища. Вашият лекар вероятно ще Ви препоръча да избягвате алкохола и успокоителните преди лягане и да преминете към спане настрани или по корем.

Лекарят Ви може да препоръча и програма за физически упражнения, както и подходяща диета. При хора с наднормено тегло или затлъстяване с ОСА отслабването може да помогне за облекчаване на симптомите.

Хирургична намеса

Операции като тонзилектомия или увулопалатофарингопластика (която разширява дихателните пътища чрез отстраняване на излишната тъкан) могат да бъдат препоръчани в случаите, когато други, по-малко инвазивни лечения не са дали резултат.

Независимо дали сутрешното Ви главоболие е причинено от ОСА или от друго заболяване, струва си да говорите с лекаря си, за да почувствате облекчение на болката и да започнете по-лесно и приятно деня си.

Прочети още
Страдате от сънна апнея? Може да имате и загуба на слуха!

Страдате от сънна апнея? Може да имате и загуба на слуха!

Изследванията показват, че загубата на слуха, шумът в ушите и болестта на Мениер са пряко свързани с обструктивната сънна апнея.

Ако сте диагностицирани със сънна апнея, по възможност трябва да си запишете час и за посещение при слухов специалист.

Макар че учените все още проучват връзката между тях, според няколко изследвания, публикувани през последните няколко години, загубата на слуха и сънната апнея изглежда са тясно свързани.

Според наблюдателно проучване от 2022 г., проведено сред близо 7000 възрастни хора в Европа, вероятността хората със сънна апнея да имат увреждане на слуха е с 21% по-голяма от тези, които не страдат от заболяването. Резултатите са публикувани в списание Clinical Otolaryngology.

Въз основа на резултатите авторите на проучването препоръчват всички хора с обструктивна сънна апнея да преминат скрининг за загуба на слуха.

Друго проучване, обхванало близо 14 000 души, установява, че увреждането на слуха е по-често срещано сред тези хора, които имат по-висок индекс на телесна маса, хъркат и имат тежка сънна апнея. Участниците в проучването са преминали домашно изследване на сънната апнея и аудиометрично изследване на място. 

Друго, много по-малко проучване установява, че сред хората с тежка обструктивна сънна апнея, тези които имат най-ниски нива на кислород, е много по-вероятно да имат увреждане на слуха. 

Какво представлява сънната апнея?

Съществуват няколко вида, но най-разпространеният е обструктивната сънна апнея (ОСА). Този вид сънна апнея възниква, когато мускулите и тъканите около дихателните пътища на човека се отпуснат и блокират дишането. Това води до хъркане и до често събуждане поради недостиг на въздух. Симптомите включват хъркане, задъхване или задушаване по време на сън, сънливост през деня, сутрешно главоболие, раздразнителност, проблеми с ученето или паметта, промени в настроението и сухота в гърлото при събуждане сутрин. Сънната апнея трябва да се лекува, тъй като тя не само води до изтощение, но и натоварва сърцето и увеличава риска от сърдечни заболявания. Тя засяга приблизително 10-20% от всички възрастни и е по-често срещана при мъжете и хората с наднормено тегло.

Как сънната апнея влияе върху загубата на слуха?

Все още няма сигурни данни дали сънната апнея причинява непосредствена загуба на слуха. Сънната апнея обаче намалява притока на кръв към ушите, които се нуждаят от здравословно кръвоснабдяване, за да работят правилно. Освен това годините на шумно хъркане могат трайно да увредят чувствителните космени клетки на ушите, което води до невросензорна загуба на слуха - най-често срещаният вид трайна загуба на слуха.

От известно време специалистите по проблемите на слуха знаят, че проблемите с кръвообращението могат да причинят загубата му. Проучванията показват, че при хората със сърдечни заболявания вероятността да имат някакъв вид увреждане на слуха е с над 50 % по-голяма. Според учените пациентите с диабет са два пъти по-застрашени от загуба на слуха в сравнение с тези, които нямат диабет. Пушачите са по-склонни да развият загуба на слуха, тъй като навикът им намалява нивата на кислород във вътрешното ухо. Нелекуваното високо кръвно налягане също може да допринесе за загуба на слуха, както и за шум в ушите, който е известен още като тинитус.

И двете заболявания могат да окажат отрицателно въздействие върху отношенията с хората

Освен че увеличават риска от много различни видове здравословни нарушения, загубата на слуха и сънната апнея могат да окажат силно отрицателно въздействие върху личните ви взаимоотношения. Партньорите в леглото често са първите, които разбират, че човек има сънна апнея, а хъркането и безпокойството карат и тях да се лишават от много сън. Ако към това се добави и загубата на слуха, ще получите рецепта за много разочарования и лоша комуникация.

Каква е връзката между шума в ушите и сънната апнея?

Добре известно е, че шумът в ушите или тинитус може да затрудни заспиването и да предизвика безсъние. Но каква е връзката му със сънната апнея? Няма много изследвания за сънната апнея и загубата на слуха като цяло - а още по-малко за шума в ушите. Въпреки това през 2017 г. е проведено проучване, в което специално внимание е обърнато на този въпрос и е установено, че рискът от шум в ушите е значително по-висок при хора на средна и по-възрастна възраст с нарушения на съня, особено със сънна апнея. Не е известно дали едното причинява другото, или други фактори, като генетика или начин на живот, увеличават риска на човека и по отношение на двете разстройства. Знаем, че лечението на сънната апнея увеличава шанса за пълноценен сън, като по този начин намалява изтощението и стреса в ежедневието, което всъщност винаги е от полза за страдащите от шум в ушите. 

Световъртеж (замаяност) и сънна апнея

Неотдавнашно изследване също установява връзка между сънната апнея и световъртежа, особено сред жените. Според проучването, много от пациентите с диагноза световъртеж и сънна апнея не са използвали системно обичайното лечение на ОСА, а именно носенето на апарат за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) преди лягане. Това може да допринесе за влошаване на световъртежа, като се има предвид значението на съня за качеството на живот и здравето на мозъка.

А какво се случва в случай на болестта на Мениер?

Според статия, публикувана в списанието Case Reports in Otolaryngology, рискът хората с болестта на Мениер да имат и обструктивна сънна апнея е около 15%. Жените на средна възраст са изложени на особено висок риск. Тъй като нелекуваната загуба на слуха може да принуди човек с болестта на Мениер да приема лекарства, които могат да влошат симптомите му, е много важно да се използва CPAP, за да се намали нуждата от лекарства за сън, отбелязват авторите.

Болестта на Мениер причинява усещане за налягане в ушите, замаяност, шум в ушите и загуба на слуха, като всички тези симптоми могат да бъдат променливи.

Има възможност за лечение 

Ако подозирате, че имате сънна апнея, планирайте среща с вашия лекар. Лечението може да включва промени в начина на живот, като например намаляване на теглото, спиране на тютюнопушенето, използване на апарат CPAP или устройства за перорално дишане, които да носите през нощта, лекарства, които да ви помогнат да не заспивате през деня, и/или операция за отстраняване на запушването.

Междувременно специалист по слухопротезиране може да провери слуха ви и ако е необходимо, да осигури слухови апарати, които да ви помогнат да чувате по-добре.

Прочети още
Каква е връзката на хъркането със сънната апнея?

Каква е връзката на хъркането със сънната апнея?

Основни изводи

 • Вибрацията на отпуснатите тъкани на гърлото по време на сън причинява хъркане.
 • Бременността, наддаването на тегло, успокоителните лекарства и претоварването могат да допринесат за възникването на хъркане.
 • Хъркането, свързано със сънна апнея, често е придружено от други симптоми, като задъхване и умора през деня.

Посъветвайте се с Вашия лекар за възможностите за решаване на проблема с хъркането, включително промени в начина на живот, CPAP апарати и терапия.

Хъркането е широко разпространен проблем, но неговата интензивност и последици за здравето могат да бъдат различни. Хъркането може да бъде незначително, инцидентно и необезпокоително или да е признак на сериозно основно нарушение на дишането, свързано със съня. Повече от една четвърт от възрастните редовно хъркат. 

Какви са основните причини за появата на хъркане?

Хъркането се причинява от трептенето и вибрациите на тъканите в близост до дихателните пътища в задната част на гърлото. По време на сън мускулите се разхлабват, като стесняват дихателните пътища. Когато човек вдишва и издишва, движещият се въздух кара тъканите да трептят и да издават шум.

Познаването на основите на хъркането, включително какво го причинява, кога е опасно и как да се лекува, може да спомогне за по-добро здраве и да предотврати тази често срещана причина за сънни нарушения.

Някои хора са по-предразположени към хъркане поради размера и формата на мускулите и тъканите на шията. В други случаи прекомерното отпускане на тъканите или стесняването на дихателните пътища може да доведе до хъркане. Примери за рискови фактори, които допринасят за по-висок риск от поява на хъркане, включват:

 • Затлъстяване
 • Консумация на алкохол
 • Употреба на успокоителни лекарства
 • Хронична назална конгестия
 • Уголемени сливици, език или меко небце
 • Изкривена носна преграда или носни полипи
 • Малка или отдръпната челюст
 • Бременност

Каква е разликата между хъркането и сънната апнея?

Обструктивната сънна апнея (ОСА) е нарушение на дишането, при което дихателните пътища се блокират или колабират по време на сън, което води до повтарящи се прекъсвания на дишането.

Хъркането е един от най-често срещаните симптоми на ОСА, но не всички хора, които хъркат, имат ОСА. Свързаното с ОСА хъркане обикновено е силно и звучи така, сякаш човек се задушава, храчи или се задъхва.

ОСА нарушава съня и често разстройва баланса на кислорода и въглеродния диоксид в организма. По-лекото хъркане, наричано първично хъркане, се среща нерядко, но не предизвиква тези последствия.

хъркащ мъж

Опасно ли е хъркането?

Дали хъркането е опасно, зависи от неговия вид, сила и честота.

Леко хъркане: Лекото, рядко хъркане е нормално и обикновено не изисква медицински изследвания или лечение. Основното му въздействие е върху партньора в леглото или съседа, който може да бъде притеснен от случайния шум.

Обикновено хъркане: Обикновеното хъркане се появява повече от три нощи в седмицата. Поради своята честота то е по-обезпокоително за партньорите в леглото. Обикновено обаче то не се разглежда като здравословен проблем, освен ако няма признаци на нарушения на съня или сънна апнея, в който случай може да се наложи провеждането на диагностични изследвания.

Хъркане, свързано с обструктивна сънна апнея: Хъркането, свързано с обструктивна сънна апнея, е по-обезпокоително от медицинска гледна точка. Ако ОСА не се лекува, това може да има сериозни последици за съня и цялостното здраве на човека. Неконтролираната ОСА се свързва с опасна сънливост през деня и сериозни здравословни състояния, включително сърдечносъдови проблеми, високо кръвно налягане, диабет, инсулт и депресия.

Кога трябва да се обърнете към лекар по повод на хъркането?

Много от случаите на хъркане са безобидни, но е важно да говорите с лекар, ако се появят признаци на потенциална сънна апнея:

 • хъркане, което се появява три или повече пъти седмично;
 • много силно или обезпокоително хъркане;
 • хъркане, съпроводено със звуци на задъхване, задушаване или храчене;
 • затлъстяване или скорошно наддаване на тегло;
 • дневна сънливост;
 • липса на концентрация или ментална устойчивост;
 • сутрешно главоболие и претоварване;
 • високо кръвно налягане;
 • скърцане със зъби през нощта;
 • често нощно уриниране.

Ако сте забелязали някой от тези признаци, важно е да се обърнете към лекар, който да определи дали са необходими допълнителни изследвания или лечение.

Как да разбера дали хъркам, когато спя сам?

Освен ако някой друг не им каже, повечето хора, които хъркат, не знаят за това. Това може да е част от причините, поради които сънната апнея е все още недостатъчно диагностицирана.

Ако спите сами, може да е полезно да поставите записващо устройство. То може да бъде обикновен диктофон или едно от многото приложения за смартфони, но предимството на приложенията е, че анализират звуковите модели, за да откриете вероятните епизоди на хъркане. Най-добре е да записвате няколко нощи, тъй като хъркането може да не се появява всяка нощ. Въпреки това, имайте предвид, че приложенията не помагат при диагностицирането на ОСА.

Важно е да се търсят и други признаци, свързани с нарушения на съня, като забележима сънливост през деня, умора, проблеми с концентрацията на вниманието или мисленето или необясними промени в настроението.

досадно хъркане по време на сън

Какви лечения могат да помогнат за ограничаване на хъркането?

Лечението зависи от естеството на хъркането и вида на проблемите, които то причинява.

При хора с рядко или първично хъркане лечение може да не е необходимо, освен ако то не нарушава съня на човека или на някого, с когото живее. В тези случаи лечението обикновено е по-просто и по-малко инвазивно. Хората със сънна апнея обикновено се нуждаят от по-задълбочено лечение.

Видовете лечения включват промяна на начина на живот, антихъркащи апарати, устни упражнения, апарати за положително налягане в дихателните пътища и операция. Личният лекар е в най-добра позиция да опише плюсовете и минусите на всяко лечение в конкретния случай.

Промени в начина на живот

Промените в начина на живот могат да помогнат за спиране на хъркането и в някои случаи може да не се наложи друго лечение. Дори когато са предписани и други процедури, като начална фаза от терапията, най-често се препоръчват промени в начина на живот. 

Поддържане на здравословно тегло: Наднорменото тегло или затлъстяването са рискови фактори за появата на хъркане и сънна апнея, така че поддържането на здравословно тегло може да бъде важна стъпка срещу хъркането.

Ограничаване на употребата на алкохол и успокоителни: Алкохолът е чест причинител на хъркане, а успокоителните лекарства също могат да предизвикат появата му.

Коригиране на позицията по време на сън: Спането по гръб допринася за по-лесното запушване на дихателните пътища. Може да е необходимо време, за да свикнете с различната позиция за сън, но това може да е полезна промяна. 

Повдигане на горната част на леглото: Повдигането на горната част на леглото с може да помогне за намаляване на хъркането. 

Облекчаване на запушването на носа: Предприемането на мерки за премахване на алергиите или други източници на запушване на носа може да помогне за намаляване на хъркането. Дихателните ленти, които се поставят върху носа, могат да помогнат за отваряне на носните пътища през нощта.

Антихъркащи приставки за уста: Антихъркащите накрайници за уста помагат да задържите езика или челюстта си в стабилна позиция, за да предотвратите блокирането на дихателните пътища по време на сън. Съществуват два основни вида устройства против хъркане.

Устройства за разширяване на долната челюст: Те работят, като задържат долната челюст напред. Много от тях са регулируеми, така че да можете да постигнете по-удобно и ефективно прилягане.

Устройства за задържане на езика: Тези апарати помагат да се задържи езикът на място, така че да не се плъзга назад към гърлото.

ципап апарати срещу хъркане

Апаратите за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища се считат за златен стандарт при лечението на сънна апнея. Въпреки това, докато някои хора могат да използват апарата удобно, други намират устройството за смущаващо, особено ако е шумно или ако маската не пасва добре. Индивидуално пригодените орални апарати често са подходяща алтернатива за пациенти с ОСА, които не могат да понасят Апаратите за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища. Доказано е, че устройствата за увеличаване на долната челюст са ефективни при лечението на хъркане и лека до умерена форма на ОСА. Важно е да се консултирате с лекар, за да изготвите най-добрия план за лечение.

Упражнения за устата

Отслабването на мускулите около дихателните пътища повишава вероятността човек да хърка. Упражненията за укрепване на устата, езика и гърлото могат да противодействат на това, като повишават мускулния тонус и намаляват хъркането.

Упражненията за уста против хъркане са показали най-голяма ефективност при хора с леко хъркане и обикновено трябва да се изпълняват ежедневно в продължение на два или три месеца.

Устройства с положително налягане в дихателните пътища

Апаратите за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища са едно от най-често срещаните лечения на сънна апнея при възрастни. Те изпомпват въздух под налягане през маркуч и маска и го насочват в дихателните пътища, като предотвратяват запушването им. Машините за двустепенно положително налягане в дихателните пътища са подобни, но имат различни нива на налягане за вдишване и издишване. Автоматично регулиращите се машини за положително налягане в дихателните пътища реагират на моделите на дишане и променят налягането според нуждите.

И трите модела апарати често са ефективни при лечението на сънна апнея и свързаното с нея хъркане. За да се сдобиете с тези устройства, ви е необходима рецепта и те трябва да бъдат калибрирани, за да отговарят на вашите нужди. Поради тази причина е важно да работите със специалист, който да ви насочи в избора на най-подходящия за вас апарат.

Носенето на маска може да е неудобно в началото, но повечето хора свикват с нея и откриват, че използването на устройството забележимо намалява хъркането и подобрява съня.

Хирургична намеса

При възрастните хирургичната намеса рядко е първи избор за лечение на хъркането или сънната апнея, но може да бъде вариант, ако другите подходи не са ефективни.

Един от видовете операции, наречен увулопалатофарингопластика, разширява дихателните пътища чрез коригиране или отстраняване на близките тъкани. С помощта на тази операция могат да се отстранят и носните полипи, изкривената носна преграда или други запушвания на носните пътища.

Съществуват и други видове по-малко инвазивни операции, но до момента има ограничени данни от клинични проучвания относно ползите и недостатъците им.

Прочети още
Как сънната апнея влияе на кръвното налягане?

Как сънната апнея влияе на кръвното налягане?

Високото кръвно налягане, наричано още хипертония, е често срещан здравословен проблем, при който силата, която изпомпва кръвта през кръвоносните съдове, е по-висока от нормалната. Хората с хипертония често не проявяват симптоми, но научават, че имат високо кръвно налягане по време на рутинни прегледи в лекарския кабинет. Ако не се лекува, високото кръвно налягане ежедневно натоварва сърдечносъдовата система, което може да доведе до инсулт, сърдечно заболяване и други неразположения. За щастие, овладяването на хипертонията с медикаменти и промени в начина на живот може да намали риска от неблагоприятни последици за здравето.

Сънната апнея е разстройство на съня, което причинява многобройни прекъсвания на дишането по време на сън. Съществуват два вида сънна апнея: обструктивна сънна апнея (ОСА) и централна сънна апнея (ЦСА). ОСА се характеризира с епизоди на колапс на дихателните пътища, които блокират въздушния поток в белите дробове и често причиняват хъркане и задъхване по време на сън. При ЦСА прекъсванията на дишането се дължат на липсата на комуникация между мозъка и мускулите, участващи в дишането.

Важно е да се разбере връзката между хипертонията и сънната апнея, тъй като тези две състояния се влияят едно от друго, а лечението на сънната апнея може да понижи кръвното налягане при хора, които страдат и от двете.

Връзката между сънната апнея и кръвното налягане

От двата вида сънна апнея само ОСА е свързана с високо кръвно налягане. ЦСA не е известна като причина за хипертония, но тя се развива при 30 до 50% от хората със сърдечна недостатъчност.

Разпространението на ОСА е обхваща между 4 и 7% от общото население, но засяга 30 до 40% от хората с хипертония. Смята се, че около половината от хората, диагностицирани с ОСА, страдат и от високо кръвно налягане.

При здрави хора кръвното налягане естествено се понижава с 10 до 20 % през нощта - явление, което понякога се нарича "понижаване на кръвното налягане". При хората с тежка форма на ОСА се наблюдават спадове на кръвното налягане с по-малко от 10 %, което показва, че кръвното налягане не спада.

Хората, при които кръвното налягане не спада през нощта, са изложени на повишен риск от сърдечносъдови проблеми. Освен това при много пациенти с ОСА се наблюдава внезапно и ясно изразено повишаване на кръвното налягане, когато се събудят сутрин. Този "сутрешен скок" е друг фактор, който може да увеличи риска от сърдечносъдови заболявания. Умерената до тежка форма на ОСА повишава смъртността вследствие на всички фактори и сърдечносъдовата смъртност.

ОСА влияе на кръвното налягане не само през нощта. Проучванията показват, че нивата на кръвното налягане през деня също се увеличават с напредването на интензивността на сънната апнея.

Как сънната апнея причинява високо кръвно налягане?

Липсата на сън натоварва сърцето, а ОСА в частност причинява свръхактивиране на симпатиковата нервна система, което може да доведе до високо кръвно налягане. Ролята на симпатиковата нервна система е да контролира реакцията ни "борба или бягство". Когато се активира, симпатиковата нервна система предизвиква поредица от временни физически реакции, включително по-бърз сърдечен ритъм, по-високо кръвно налягане, разширени зеници и засилен метаболизъм. Всички тези промени ни помагат да реагираме на стресови събития; прекомерното активиране на симпатиковата нервна система обаче може да доведе до хронично повишено кръвно налягане.

Всеки път, когато човек с ОСА преживее колапс на дихателните пътища и спре за кратко дишането си по време на сън, неговата симпатикова нервна система се активира и кръвното налягане бързо се покачва, когато той възобнови дишането си. Понякога тази последователност от спиране и възобновяване на дишането може да доведе до събуждане на човека от сън. Когато човек се събуди след ОСА, активирането на симпатиковата нервна система и нивата на кръвното налягане се повишават до още по-голяма степен.

Освен това, когато сънят е нарушен от симптомите на ОСА, тялото освобождава в кръвта хормони на симпатиковата нервна система, наречени катехоламини. Катехоламините са хормони на стреса, които се освобождават основно от надбъбречните жлези. Примери за катехоламини са допаминът и епинефринът (наричан още адреналин). Високите нива на катехоламини в кръвта причиняват високо кръвно налягане.

Затлъстяване и инсулинова резистентност

ОСА, хипертонията, затлъстяването и инсулиновата резистентност имат сложна връзка, в която и четирите фактора си влияят и се изострят взаимно.

Затлъстяването предразполага хората към ОСА. Затлъстяването също така увеличава риска от развитие на високо кръвно налягане. Изследванията показват, че когато човек има едновременно ОСА и наднормено тегло, двете състояния могат да си влияят взаимно по начин, който влошава сърдечносъдовото здраве. Например ОСА и затлъстяването предизвикват повишени нива на лептин в кръвта. Лептинът е хормон, който стимулира глада, което може допълнително да допринесе за увеличаване на теглото. Лептинът също така натоварва сърдечносъдовата система и може да стимулира развитието на хипертония.

Хората с инсулинова резистентност се нуждаят от все по-високи нива на хормона инсулин, за да могат да използват за енергия вид захар в кръвта, наречена глюкоза. С течение на времето инсулиновата резистентност може да доведе до неконтролируеми нива на глюкоза в кръвта и до развитие на диабет. Затлъстяването е известна причина за инсулинова резистентност. Последните проучвания показват, че ОСА също е причина за инсулинова резистентност, независимо от теглото на човека. Високото кръвно налягане е още един рисков фактор за инсулинова резистентност. Тъй като инсулиновата резистентност е активатор на симпатиковата нервна система, тя може да причини или да влоши и високото кръвно налягане.

Как влияе лечението на сънната апнея върху кръвното налягане?

Съществуват редица възможности за лечение на ОСА. Лечението не само подобрява качеството на съня, но може да помогне и за контролирането на хипертонията. Най-често срещаното и ефективно лечение се нарича непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP).

Лечението с CPAP включва носене на лицева маска, прикрепена към машина, която изпомпва въздух в белите дробове през нощта. То действа, като предотвратява свиването на дихателните пътища, което подобрява качеството на съня при хората, засегнати от ОСА. Проучванията, изследващи ефекта на CPAP при пациенти с хипертония и ОСА, показват, че лечението с CPAP понижава кръвното налягане през деня и през нощта, особено при пациенти с тежка форма на ОСА. CPAP също така намалява нивата на катехоламините.

Някои пациенти изпитват затруднения да се приспособят към лицевата маска на CPAP през нощта. Последователната и правилна употреба на CPAP е важна за ефективното справяне с ОСА и хипертонията. Устройствата за уста са една от алтернативите на CPAP и са предназначени да помогнат за поддържане на отворени дихателни пътища по време на сън. Необходими са изследвания, за да се определи дали те също така понижават кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане и ОСА. При определени пациенти се извършват и някои хирургични процедури за лечение на ОСА.

Намаляването на теглото чрез промяна на диетата и начина на живот или чрез операция е друг подход за лечение на ОСА, който също може да понижи кръвното налягане.

Трябва ли да говоря с лекаря си за сънната апнея?

Ако имате високо кръвно налягане и се притеснявате от това дали не страдате и от сънна апнея, говорете с лекар. Диагнозата е първата стъпка към достъп до ефективно лечение на ОСА, което може да подобри съня и кръвното ви налягане. Помислете дали някой от следните симптоми се отнася за вас:

 • Дневна сънливост
 • Затруднения с концентрацията на вниманието и паметта
 • Сутрешно главоболие
 • Сухота в устата при събуждане
 • Раздразнителност, тревожност или депресия

Сънната апнея често не се разпознава от засегнатото лице. В много случаи партньорът в спалнята забелязва нощните симптоми на ОСА, което провокира посещението при лекаря. Ако споделяте спалня или дома си с друг човек, попитайте го дали е забелязал, че проявявате някой от тези признаци, докато спите:

 • Силно хъркане
 • Задушаване или задъхване по време на сън
 • Паузи в дишането по време на сън

Наблюдаването на един или повече от тези симптоми не означава непременно, че имате сънна апнея, но е основателна причина да повдигнете въпроса за съня пред Вашия лекар.

Прочети още
Може ли сънната апнея да бъде излекувана?

Може ли сънната апнея да бъде излекувана?

Сънната апнея се счита за хронично състояние и въпреки че може да бъде ефективно лекувана, обикновено не може да бъде напълно излекувана. Въпреки това, в зависимост от причината за нечия сънна апнея, симптомите и усложненията на състоянието често могат да бъдат драстично намалени или напълно елиминирани.

Тук разглеждаме причините за сънна апнея, дали изчезва по естествен път и различните видове лечение, които могат да облекчат състоянието.

 Какво причинява сънна апнея?

Сънната апнея е разстройство, при което човек изпитва множество периоди на спряло или повърхностно дишане, докато спи. Има две основни причини за сънна апнея. Най-често сънната апнея възниква поради физическо блокиране на трахеята, което се нарича обструктивна сънна апнея (OСA). Друг вид сънна апнея, наречена централна сънна апнея (ЦСA), възниква, когато мозъкът не успява да контролира правилно дишането. 

Обструктивна сънна апнея

По време на сън мускулите в горните дихателни пътища се отпускат и дихателните пътища стават по-тесни в резултат на това. Обструктивната сънна апнея възниква, когато дихателните пътища многократно се стесняват, забавяйки или блокирайки дишането, което понижава нивата на кислород и причинява прекъсвания на съня.

Шансовете за развитие на обструктивна сънна апнея зависят отчасти от това колко пространство е заето от меките тъкани в дихателните пътища. Има по-голяма вероятност да изпитате OСA, ако имате:

- Долна челюст, която е изместена назад спрямо останалата част от лицето;

- Голям език;

- Повече меки тъкани в близост до дихателните пътища поради генетика или затлъстяване;

- Уголемени сливици, което е особено често при деца.

Различни други индивидуални рискови фактори също могат да допринесат за стесняване на горните дихателни пътища. Например спането по гръб, употребата на алкохол или успокоителни, запушен нос или по-малък обем на белите дробове, поради затлъстяване, могат да повлияят на това колко добре горните дихателни пътища остават отворени по време на сън. 

Централна сънна апнея

При най-честата форма на централна сънна апнея (ЦСA), спящият диша по-дълбоко или по-бързо от обикновено, което подтиква мозъка за кратко да спре да изпраща сигнали за продължаване на дишането. Това води до повишаване на нивата на въглероден диоксид, карайки спящия да прави по-дълбоки или по-бързи вдишвания, предизвиквайки повтарящ се цикъл от нарушени дихателни модели и периоди на спиране на дишането. 

Централната сънна апнея не е толкова често срещана, колкото обструктивната сънна апнея. Състоянието има тенденцията да възниква във връзка с други здравословни състояния, като инсулт, сърдечна недостатъчност или при употреба на опиоидни наркотици. ЦСA се появява по-често при мъже и по-възрастни хора. Някои хора може също да имат краткотрайни симптоми на ЦСA, когато се намират на на голяма надморска височина. 

 

Изчезва ли сънната апнея по естествен път?

Изключително рядко е сънната апнея при възрастни да се разреши от само себе си. Без да сa предприети активни стъпки за подобряване на дишането по време на сън, може да се очаква OСA да продължи, което води до лош сън и потенциално сериозни здравословни усложнения. По същия начин централната сънна апнея обикновено няма да се подобри освен ако не бъдат решени основните проблеми, които я причиняват. 

В редки случаи определени лечения, като операция за модифициране на тъкани в близост до дихателните пътища или значителна загуба на тегло, могат напълно да се справят с блокирането на дихателните пътища, което причинява OСA. В някои случаи лечението на основно заболяване може да спре смущенията в дишането от централна сънна апнея. 

Така сънната апнея не изчезва естествено, но различни подходи могат да намалят нейното въздействие. Докато това понякога напълно се справя със състоянието, при повечето възрастни симптомите на сънна апнея трябва постоянно да се контролират. 

Лечението на обструктивна сънна апнея при деца е по-вероятно да доведе до дългосрочно елиминиране на състоянието.

Сънна апнея при малки деца

Обструктивната сънна апнея при малки деца понякога може да бъде разрешена с хирургични процедури и ортодонтия. Две техники, наречени аденотонзилектомия и бързо максиларно разширение, често водят до значително подобрение на симптомите на OСA, особено когато се извършат и двете процедури. 

- Аденотонзилектомия: Тази операция премахва сливиците в задната част на гърлото и аденоидите, които се намират зад носната кухина. Аденотонзилектомията може да е подходяща за деца с по-големи от обичайните аденоиди и сливици или за деца с рискови фактори за OСA. При много деца аденотонзилектомията елиминира OСA, въпреки че е възможно симптомите да се появят отново, ако аденоидите и сливиците растат отново или ако телесните промени при пубертета или наддаването на тегло причинят стеснение на горните дихателни пътища. 

- Бързо максиларно разширенине: Някои деца, които не са преминали през пубертета, могат да бъдат лекувани с ортодонтска процедура, наречена бързо максиларно разширение. Тази процедура разширява носните проходи и небцето. За да се постигне това, към горната част на устата и задните зъби се прикрепя зъболекарско приспособление. Бързото максиларно разширение е най-ефективно при деца, които имат тясно небце и чиято OСA не е причинена от уголемени аденоиди или сливици.

- Други операции: При някои деца OСA възниква поради комбинация от фактори, които засягат повече от една част от дихателните пътища. Тези деца може да се нуждаят от множество хирургични процедури за отстраняване на препятствията.

За малки деца с лека до умерена сънна апнея някои експерти препоръчват преди да се направи операция да се изчака няколко месеца, за да се види дали обструктивната сънна апнея ще изчезне от само себе си. Междувременно промените в начина на живот за намаляване на задръстванията и подобряване на навиците за сън могат да помогнат за справяне със симптомите. 

Как да намалите риска от сънна апнея?

Един от начините за намаляване на риска от развитие на сънна апнея или за справяне със симптомите ѝ е да се обърне внимание на факторите, които допринасят за нарушено дишане по време на сън.

- Отслабнете: За хора с наднормено тегло или затлъстяване загубата на тегло може да помогне за контролиране на симптомите на сънна апнея, въпреки че обикновено не лекува напълно състоянието. Лекарят може да предложи най-добрия начин за отслабване със здравословна скорост и може да препоръча лекарствена терапия или бариатрична хирургия за отслабване. 

- Избягвайте спането по гръб: Симптомите на OСA обикновено са по-лоши, когато спите по гръб, особено при хора с малко други рискови фактори. Като част от по-голям план за лечение, спането на една страна може да допринесе за по-добро дишане по време на сън.

- Повдигнете горната част на леглото: Експертите понякога препоръчват повдигане на горната част на леглото или използване на голяма клиновидна възглавница, за да подпрете горната част на тялото, защото това може да помогне за поддържане на дихателните пътища отворени.

- Лекувайте алергиите: Алергени, тютюнев дим и други замърсители от околната среда могат да причинят назална конгестия, която изостря симптомите на обструктивна сънна апнея. Може да помогне предприемането на стъпки за намаляване на алергените в спалнята. Когато тези вещества е трудно да се избегнат, използването на физиологичен разтвор или лекарства може да намали конгестията.

- Спрете пушенето: Изследванията показват, че хората, които пушат, са до три пъти по-склонни да имат симптоми на обструктивна сънна апнея. Дори за тези, които не пушат, наличието на тютюнев дим може да влоши възпалението и да увеличи симптомите на обструктивна сънна апнея.

- Избягвайте алкохола преди лягане: Алкохолът, успокоителните и някои други лекарства могат да намалят активността в централната нервна система, което може да увеличи риска от симптоми на OСA Ограничаването на употребата на тези вещества преди лягане може да намали въздействието им върху дишането по време на сън.

Възможности за лечение на сънна апнея

Лечението на сънна апнея има за цел да премахне смущенията в дишането по време на сън и да подобри качеството на съня. За хората с обструктивна сънна апнея това означава да се поддържат отворени дихателните пътища. За хората с централна сънна апнея това означава справяне с основните причини за неравномерно дишане или използване на лечения за по-добър контрол на дишането.

„Въпреки че по-рядко сънната апнея бива излекувана напълно, съществуват много ефективни и безопасни лечения като PAP терапията и други терапии. Съществуват над 100 варианта на PAP интерфейси и работата със специалист по съня често може да доведе до комбинацията, която може да е подходяща за вас.”

Д-р Абхинав Сингх, специалист по съня

Терапия с позитивно налягане в дихателните пътища (PAP).

При терапията с позитивно налягане в дихателните пътища (PAP) потребителите носят маска върху носа или носа и устата. Маската е свързана с PAP машина и доставя поток от въздух под налягане към горните дихателни пътища.

За хората с OСA въздушното налягане помага за задържането на дихателните пътища отворени и е доказано, че последователното използване на PAP устройство ефективно намалява смущенията в дишането, подобрява съня и подобрява качеството на живот. PAP терапията осигурява най-много ползи за хора с тежка OСA.

Въпреки че има по-малко изследвания върху PAP терапията за централна сънна апнея, проучванията показват, че PAP машините са ефективни за насърчаване на по-стабилно дишане с по-малко отклонения.

PAP терапията не лекува сънна апнея и работи само когато спящият използва устройството. Въпреки това, някои хора смятат за неудобно използването на PAP машина или носенето на маска. Всъщност, 50% от хората спират да използват своето PAP устройство, предизвиквайки връщане на симптомите. Лекарят обикновено може да предложи практически стъпки, за да направи използването на PAP устройство по-удобно.

Типовете PAP устройства включват:

- CPAP: При терапията с постоянно позитивно налягане в дихателните пътища (CPAP), маската е настроена да издухва въздух с постоянна скорост, за да поддържа дихателните пътища отворени.

- BiPAP: Двустепенен PAP, известен също като BiPAP или BPAP, доставя въздух с едно ниво на налягане при вдишване и с друго при издишване.

-  APAP: При PAP с автоматично титриране (APAP), машината открива промени в дишането и съответно регулира въздушното налягане.

- ASV: Адаптивната серво-вентилация (ASV) е по-рядко използвана форма на PAP терапия, която динамично променя нивата на въздушно налягане по време на вдишване, за да предложи помощ при дишане, която отговаря на нуждите на пациента. ASV може да се използва при определени видове централна сънна апнея.

Орални приспособления

Устните приспособления се носят по време на сън, за да поддържат дихателните пътища отворени. Двата най-често срещани вида са устройства за придвижване на долната челюст, които извеждат челюстта напред, и устройства за задържане на езика, които предотвратяват изплъзването на езика назад и блокирането на дихателните пътища. Оралните приспособления са персонализирани според устата на човек от зъболекар и въпреки че могат да намалят симптомите на OСA, те обикновено са по-малко ефективни от PAP терапията. 

Упражнения за устата и гърлото

Упражненията за устата и гърлото имат за цел да укрепят мускулите, така че да е по-малко вероятно да изпаднат в позиция, която блокира дихателните пътища по време на сън. Проучванията предполагат, че тези упражнения могат да помогнат за намаляване на дишането през устата и незначително подобряване на симптомите на сънна апнея, но са необходими повече изследвания, за да се потвърди напълно степента от техните ползи.

Хирургия

Операцията на сънна апнея при възрастни е най-вероятно да работи при хора, които имат ясна анатомична причина за тяхното OСA, като например големи сливици или челюст, която е изместена значително назад. Операцията при OСA има различни нива на успех и дори когато първоначално е ефективна, сънната апнея понякога може да се повтори в бъдеще. 

Стимулация на хипоглосалния нерв

Хората, чиито симптоми не се подобряват с PAP терапия, могат да изберат операция на хипоглосния нерв, при която лекарите имплантират устройство, което активира нервите, преминаващи към езика. Целта на това лечение е да стимулира тъканта, така че да не пада назад и да блокира дихателните пътища и доказателствата сочат, че може да намали симптомите при някои хора с OСA. 

Стимулация на диафрагмалния нерв

За лечение на централна сънна апнея лекарите могат да имплантират устройство за стимулиране на диафрагмалния нерв, което кара диафрагмата да се свива, както е необходимо за дишането. Този тип лечение може да предложи ползи, като компенсира нередовния контрол на мозъка върху дишането при хора с ЦСA.

Лекарства

Медикаментите не са първият избор за лечение на сънна апнея, тъй като има ограничени изследвания за неговата ефективност и може да има странични ефекти. Въпреки това, на някои хора с централна сънна апнея може да се предпише лекарство за подпомагане на дишането, ако други видове лечение не са ефективни.

Прочети още