На какво се дължат треперенето и потенето през нощта – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
На какво се дължат треперенето и потенето през нощта

На какво се дължат треперенето и потенето през нощта

Температурата е важна част от циркадния ритъм. Температурата на тялото ни преминава през дневен цикъл, който е свързан с режима на сън и бодърстване. В часовете преди лягане се наблюдава естествено понижаване на телесната температура, което продължава и след като заспим. В същото време температурата на кожата се повишава преди и по време на сън. През нощта телата ни участват в процеса на терморегулация, който включва физически процеси, поддържащи телесната температура в тесни граници. Ако ни е твърде студено, треперенето ни помага да се затоплим. Ако ни е твърде топло, потенето освобождава допълнителна топлина.

Понякога балансът между топлото и студеното се нарушава до такава степен, че тези процеси на терморегулация ни карат да се събудим. В други случаи обаче треперенето и изпотяването не са свързани с терморегулацията; вместо това те могат да са резултат от друга дълбока причина.

Причини за появата на треперене през нощта

Ако температурата в спалнята Ви е твърде ниска или ако не сте покрити с достатъчно дрехи или одеяла, може да се събудите с треперене през нощта. Други възможни причини са:

 • Инфекция: Треперенето е следствие от реакция на имунната система към инфекция, включително бактериални и вирусни инфекции. Втрисането често се свързва с треската и се дължи на свиването и отпускането на мускулите, което повишава основната температура на тялото.
 • Менопауза: Менопаузата е моментът, в който при жените трайно се прекратява менструацията. Преходът към менопауза е свързан с хормонални промени, които често предизвикват симптоми, включително студени тръпки, които могат да настъпят самостоятелно или да се появят след гореща вълна.
 • Обща анестезия: Общата анестезия се използва за приспиване на пациенти по време на операция, така че те да не усещат болка. Тръпки след обща анестезия се наблюдават при 20 до 70% от пациентите и често се дължат на ниска телесна температура.
 • Абстиненция: Симптомите на абстиненция могат да се появят при спиране или намаляване на употребата на даден медикамент. Студените вълни, придружени с потрепвания, са възможен симптом на абстиненция от опиоиди, отпускани с рецепта.

Причини за появата на изпотяване през нощта

Сънят в прекалено топла спалня, носенето на прекалено много дрехи или покриването с прекалено много завивки може да доведе до изпотяване през нощта. Съществуват и редица други потенциални причини за нощно изпотяване:

 • Инфекция: Бактериалните и вирусните инфекции често причиняват треска, а изпотяването често се появява при наличието на това състояние.
 • Менопауза: Най-честият симптом на менопаузата са горещите вълни, които могат да се появят през нощта и да причинят нощно изпотяване. В периода преди менопаузата хормоналните колебания през определени периоди от менструалния цикъл също могат да доведат до нощно изпотяване.
 • Лекарства: Като страничен ефект при някои лекарства се наблюдава повишено изпотяване, включително при някои антидепресанти, опиоиди и лекарства за лечение на рак. Също така отказването от лекарства, като например опиоиди, може да предизвика изпотяване.
 • Обструктивна сънна апнея: Изследване установява, че до една трета от хората с обструктивна сънна апнея страдат от често нощно изпотяване. Предполага се и връзка между други нарушения, свързани със съня и нощното изпотяване.
 • Алкохол: Повишената употреба на алкохол е свързана с нощното и дневното изпотяване. Освен това изпотяването е характерен симптом на алкохолна абстиненция.
 • Тревожност: Изследванията показват, че пристъпите на паника могат да се асоциират с нощното изпотяване.
 • Други причини за нощно изпотяване включват рак, киселинен рефлукс, хипертиреоидизъм, затлъстяване, ниска кръвна захар и други инфекции, като туберкулоза и ХИВ.

Как да спрете или да намалите случаите на треперене и изпотяване по време на сън?

При хора, които са запознати с причината за треперенето или изпотяването през нощта, лечението трябва да се съсредоточи върху основното заболяване. Ако не сте сигурни за причината, опитайте да предприемете следните стъпки, за да установите дали те помагат за лечението на нощното треперене или изпотяване.

 • Регулирайте температурата в спалнята си: Според наличните данни оптималната стайна температура за сън е около 18 градуса. Потребностите на всеки човек по отношение на температурата обаче са различни, така че ще Ви бъде от полза да проверите дали увеличаването или намаляването на температурата в стаята Ви помага за облекчаване на нощното треперене или изпотяване. Също така помислете дали матракът и спалното бельо са най-подходящи за регулиране на температурата, тъй като това са неща, които могат да повлияят на телесната температура през нощта.
 • Експериментирайте със пластовете тъкани: Ако треперите през нощта, облечете още дрехи, включително чорапи или добавете одеяла. Ако се изпотявате, махнете няколко слоя и използвайте свободни, проветриви дрехи от естествени материи.
 • Използвайте вентилатор или отоплително устройство: Поставянето на вентилатор в спалнята може да Ви помогне да се охладите, а поставянето на бутилка с гореща вода или нагревателна подложка в леглото може да Ви стопли.
 • Проверявайте за повишена температура: Измерете температурата си и ако установите, че е повишена, вероятно се касае за инфекция. Пийте течности и си почивайте у дома. Вана с хладка вода може да помогне за облекчаване на симптомите на треска. Лекарства за понижаване на температурата се предлагат и без рецепта.

Кога трябва да посетите лекар?

В повечето случаи нощното треперене или изпотяване не е опасно и не е причина за тревога. Ако симптомите Ви се появяват често или не отшумяват при промяна на температурата в спалнята и спалното бельо, добре е да се консултирате с Вашия лекар. Лекуващото лице ще събере от Вас информация за честотата и интензивността на треперенето или изпотяването, както и за други свързани симптоми. Вероятно ще Ви бъдат препоръчани допълнителни изследвания, за да се диагностицира или изключи наличието на скрито заболяване.

Ако в резултат на треска получите втрисане и нощно изпотяване, непременно говорете с лекар, ако температурата Ви достигне 39 градуса, ако треската продължава повече от три дни или е придружена от симптоми като главоболие, скованост на врата, болка в гърдите, обрив или силно подуване на гърлото.