Безопасно ли е да спите, ако имате мозъчно сътресение? – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Безопасно ли е да спите, ако имате мозъчно сътресение?

Безопасно ли е да спите, ако имате мозъчно сътресение?

Сътресението на мозъка е вид лека мозъчна травма. След сътресение на мозъка може да получите симптоми като замайване, объркване, главоболие и затруднения със съня.

Вероятно сте чували, че не е безопасно да спите в случай на мозъчно сътресение или че трябва да се будите на всеки няколко часа, докато се възстановявате. Разглеждаме как сътресението на мозъка влияе върху съня и как да спите по-добре, за да се възстановите по-бързо.

Мозъчно сътресение и събуждане през няколко часа

Като цяло и възрастните, и децата могат безопасно да спят след получено мозъчно сътресение, след като вече са посетили своя лекар или спешното отделение.

Въпреки че спането след мозъчно сътресение се счита за безопасно, много по-трудно е да се преценят симптомите на човек, когато той спи. През първите няколко нощи здравните специалисти препоръчват на членовете на семейството да будят пострадалото лице на всеки няколко часа. Те могат да проведат прости тестове, като задават лесни въпроси, наблюдават за необичайно поведение и насочват светлина, за да видят дали зениците са със същия размер и дали реагират на въздействието на светлината. Тези тестове имат за цел да предупредят лицата, които се грижат за пострадалия, за всяко тревожно развитие.

Събуждането на човек на всеки няколко часа обаче може да наруши съня, а той е изключително важен, докато се възстановявате от мозъчно сътресение. В зависимост от тежестта на сътресението Вашият лекар може да посъветва възрастен член на семейството да остане с Вас, докато спите, но да не Ви буди.

Как сътресението на мозъка влияе на съня?

Нарушенията на съня след сътресение на мозъка могат да бъдат различни при различните хора и не винаги показват тежестта или вида на сътресението. Приблизително 30-80% от хората развиват някакъв вид проблеми със съня след сътресение на мозъка.

Обичайно е през първата седмица след сътресение на мозъка да се чувствате много сънливи и да подремвате допълнително, а през следващите седмици да имате проблеми със съня. Може да продължите да се чувствате уморени през деня, ако имате проблеми със заспиването през нощта или се събуждате рано и не можете да заспите отново. Дневната сънливост след мозъчно сътресение може да се дължи и на проблем с механизмите, които регулират цикъла сън-бодърстване, което води до това, че се чувствате сънливи в необичайно време. Възможно е да установите, че графикът на съня Ви е по-непостоянен.

Свързаните с мозъчно сътресение нарушения на съня могат да са пряк резултат от увреждане на невроните, които контролират цикъла сън-бодърстване. Изследователите също така са установили, че след мозъчно сътресение някои хора прекарват повече време във възстановяващ дълбок сън, но същевременно организмът им произвежда по-малко количество мелатонин - хормона на съня.

По-вероятно е да имате проблеми със съня след сътресение на мозъка, ако сте преживели сътресение в миналото. Децата могат да бъдат особено чувствителни към проблеми със съня след сътресение на мозъка, тъй като техният мозък все още се развива.

След мозъчно сътресение някои хора развиват нарушения на съня като безсъние, нарушения на циркадния ритъм и сънна апнея. Често срещано явление е хората с мозъчно сътресение да имат чувството, че са полубудни през цялата нощ, или да се въртят поради главоболие или хронична болка.

Въпреки че симптомите се променят с течение на времето, безсънието може да продължи повече от година след сътресението на мозъка, особено ако не си дадете възможност да се излекувате, преди да се върнете на работа или в училище. Невъзможността за дълбок сън може да попречи на възстановяването.

Защо е важно да се спи след мозъчно сътресение?

Решаването на проблемите със съня по време на възстановяването след мозъчно сътресение е изключително важно, тъй като сънят е важна част от процеса на възстановяване.

Изследванията показват, че тези, които се будят повече през нощта, изпитват симптомите на сътресението по-дълго време. Хората, които имат проблеми със съня поради множество сътресения, също така са по-склонни да страдат от силно главоболие и проблеми с настроението и мисълта. Едно проучване на сътресения на мозъка при деца под 18 години установява, че тези, които са спали непълноценно, са имали по-тежки симптоми и са им били необходими повече от две допълнителни седмици, за да се възстановят, в сравнение с тези, които са спали достатъчно добре.

Признаци, че може да имате мозъчно сътресение

Симптомите на сътресението варират и е възможно да сте получили мозъчно сътресение, дори и да не сте загубили съзнание. Често срещаните симптоми на сътресение на мозъка включват:

 • Промени в настроението
 • Объркване
 • Загуба на паметта
 • Затруднена концентрация
 • Главоболие
 • Замайване
 • Проблеми с равновесието
 • Проблеми със зрението

Специфичните за съня симптоми на сътресението включват:

 • Чувство на сънливост през деня
 • Проблеми със заспиването през нощта
 • Не спите толкова, колкото обикновено
 • Спите повече, отколкото обикновено

Тези симптоми може да не се проявят веднага. Ако подозирате, че е възможно да имате мозъчно сътресение, изключително важно е да потърсите медицинска помощ, да си починете и да избягвате дейности, които биха могли да предизвикат друго сътресение, преди да сте се излекували. Хората с по-сериозни симптоми, като припадъци, повръщане, проблеми с поддържането на съзнание, силно главоболие, необичайно агресивно поведение или усещане за изтръпване или слабост в крайниците, следва да посетят спешното отделение.

Съвети за по-добър сън при сътресение на мозъка

Прилагането на разумни практики за хигиена на съня може да проправи пътя към по-добър сън при възстановяване след сътресение на мозъка. Съветите за поддържане на здравословен сън включват:

 • Избягвайте кофеин, никотин и алкохол.
 • Спазвайте редовен график за сън и бодърстване.
 • Включете релаксиращи дейности в рутината си преди лягане.
 • Поддържайте спалнята хладна, тъмна и тиха.
 • Съхранявайте електронните устройства и други разсейващи фактори извън спалнята.
 • Избягвайте да се вглеждате в ярки екрани преди лягане.
 • Ако не сте заспали след 20 минути, станете от леглото и се заемете с успокояваща дейност в друга стая, докато усетите, че Ви се спи.

Честата дрямка може да е подходяща през седмиците непосредствено след сътресение на мозъка, стига да не пречи на нощния сън. Посъветвайте се с Вашия лекар относно балансирането на съня с постепенното връщане към дейности, след като си починете в продължение на три до пет дни след сътресение на мозъка. Когато започнете да се чувствате по-добре, леки физически упражнения, като например ходене, могат да подобрят съня и настроението Ви.

Кога да се свържете с Вашия лекар?

Ако проявявате симптоми на сътресение на мозъка след преживяна травма, посетете лекар възможно най-скоро. Търсенето на лекарска помощ е особено важно, ако развиете скованост на врата, проблеми със съзнанието, влошаващо се главоболие, което не изчезва, повтарящо се повръщане, проблеми с говора или движенията, слабост, объркване, припадъци, двойно виждане, необичайно поведение или изтичане на течности от ушите или носа.

Трябва да се консултирате с Вашия лекар и ако симптомите Ви се влошават или ако не се чувствате напълно възстановени седмица след мозъчното сътресение. При повечето хора се наблюдава значително подобрение на симптомите в рамките на десет дни до един месец, въпреки че не е необичайно да има продължителни симптоми, които да се прояват в продължение на месеци.

В зависимост от симптомите лекарят може да Ви помоли да попълните въпросник за съня, да се подложите на тест или да водите дневник на съня. Най-добре е да посещавате постоянно Вашия лекар, за да може той да следи за евентуални разлики в моделите на съня Ви и да Ви помогне да се справите с проблемите със съня в зависимост от конкретния случай.

При дългосрочни проблеми или проблеми, които предполагат разстройство на съня, Вашият лекар може да Ви насочи към специалист по съня. Специалистът по съня може да проведе по-мащабни тестове и да работи с Вас за разработване на план за лечение. Обикновено той следва препоръчителните насоки за лечение на всяко разстройство на съня, което е възможно да имате.