Сънна апнея – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more

СЪННА АПНЕЯ

Какво е сънна апнея?

Сънната апнея е често срещано заболяване, при което дишането ви спира за периоди от 10 до 60 секунди докато спите. Това лишава тялото ви от необходимото количество кислород и води до редица заболявания.

Ако хъркате, чувствате умора през деня дори след 8 часа сън или сте с наднормено тегло е възможно да страдате от сънна апнея без да подозирате за това.

Симптоми на сънна апнея

Хъркане
95% от хората, които хъркат споделят, че това пречи на близките им да получат здрав сън. Силното хъркане причинява запушване на дихателните пътища и затруднява дишането.

Чувство на умора и сънливост през деня
50% от страдащите от сънна апнея споделят, че изпитват умора и сънливост през деня.

Главоболие
Болката в главата в следствие на сънна апнея се характеризира с това, че е притискаща, не пулсираща, усеща се от 2-те страни на главата и може да продължи до 4 часа след събуждане.

Внезапни събуждания и недостиг на въздух
По време на сън дишането ви спира за периоди до 60 секунди. Мозъкът регистрира, че не дишате и ви “събужда”, за да си поемете въздух. Хората със средна към тежка сънна апнея се будят стотици пъти без да го подозират.

Сутрешна сухота в устата или гърлото
Повече от 30% от страдащите от сънна апнея се будят със сухота в устата или гърлото.

Чести промени в настроението
Всеки 3-ти диагностициран със сънна апнея споделя, че изпитват чести промени в настроението. Късното диагностициране може да доведе и до депресивни състояния.

Трудност за концентрация, раздразнителност, разсеяност
Недостигът на кислород по време на сън предизвиква биохимични реакции в организма, които водят до затруднена концентрация, раздразнителност и разсеяност.

Нощни изпотявания
При 33% от хората със сънна апнея се наблюдава често ( 3+ пъти седмично) нощно изпотяване.

Често ходене до тоалетната по време на сън
Недостигът на кислород по време на сън предизвиква биохимични реакции в организма, които водят до затруднена концентрация, раздразнителност и разсеяност.

Сексуална дисфункция
2 от 3 мъже страдащи от сънна апнея споделят, че страдат от ниско либидо, еректилна дисфункция и/или преждевременна еякулация.

Заспиване по време на шофиране
Приблизително 24% от пациентите, страдащи от сънна апнея, съобщават, че поне веднъж им се е случвало да заспят зад волана.

Последици при неглижиране на сънна апнея

Неглижирането на сънна апнея може да бъде изключително опасно. Това може да доведе до сериозни рискове за здравето, които могат да ви засегнат както физически, така и психически.

Видове сънна апнея

Обструктивна сънна апнея

Обструктивната сънна апнея е най-често срещаната. Възниква когато езикът и другите мускули на гърлото се отпуснат по време на сън, което води до временно затваряне на дихателните пътища.

Централна сънна апнея

Централната сънна апнея (ЦСА), е когато мозъкът ви забрави да диша по време на сън.

Характерното при ЦСА, е че тя върви с други съпровождащи заболявания на нервната система или при хора със сърдечна недостатъчност.

Смесена сънна апнея

Смесената сънна апнея възниква когато по време на сън, възникнат симптомите както на обструктивната, така и на централната сънна апнея.

Диагностика на сънна апнея

1 милиард души по света страдат от сънна апнея и само 10% от тях са диагностицирани.

Установяването на проблема в ранен етап може да предотврати редица здравословни проблеми като затлъстяване, инсулт, инфаркт и диабет.

Какви опасности крие недиагностицираната сънна апнея?

Какви опасности крие недиагностицираната сънна апнея?

Вероятно сте чували, че редовните упражнения и здравословното хранене са полезни сърдечно-съдовата система. Качеството на съня, който получавате, също е от съществено значение за здравето на сърцето ви.

Прочети още
11 Причини за развитие на сънна апнея

11 Причини за развитие на сънна апнея

Сънната апнея е често срещано заболяване и може да бъде потенциално сериозно разстройство на съня.Страдащите от сънна апнея, изпитват дихателни паузи по време на сън, които могат да продължат 10 секунди или повече. Така наречените апнеи (дихателни паузи) се появяват многократно през цялата нощ - до 100+ пъти в рамките на един час и могат да са причина за кратки събуждания.

Прочети още
Какво е сънна апнея? Симптоми и терапия с CPAP апарат

Какво е сънна апнея? Симптоми и терапия с CPAP апарат

Сънната апнея е едно от най-честите нарушения на съня. Името на състоянието идва от латинската дума apnoia, която означава “липса на дишане”. При това състояние, дишането ви спира и се възобновява многократно, докато спите. Всяка пауза (апнея) , може да продължи от 10 до 60 секунди.

Прочети още