11 Причини които могат да предизвикат сънна апнея | Emedo – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
11 Причини за развитие на сънна апнея

11 Причини за развитие на сънна апнея

Сънната апнея е често срещано заболяване и може да бъде потенциално сериозно разстройство на съня.

Страдащите от сънна апнея, изпитват дихателни паузи по време на сън, които могат да продължат 10 секунди или повече. Така наречените апнеи (дихателни паузи) се появяват многократно през цялата нощ - до 100+ пъти в рамките на един час и могат да са причина за кратки събуждания.

Те са с кратка продължителност и повечето хора дори не си спомнят за тях. 

Това хронично нарушаване на нормалния цикъл на съня може да ви накара да се чувствате изтощени и сънливи през деня.

От друга страна, липсата на здрав сън и намалените нива на кислород в кръвта, могат да ви изложат на повишен риск от здравословни проблеми.

Състоянието може да засегне всеки, включително и деца. Най-често се среща при мъже на средна възраст и при хора с наднормено тегло.

Причини за възникване на сънна апнея

Въпреки че всеки може да развие сънна апнея, някои фактори могат да увеличат риска от това състояние.

1. Наднормено тегло

Една от основните  причини за възникване на сънна апнея е наднорменото тегло. Мастните натрупвания около шията, езика и небцето стесняват дихателните пътища. Въпреки това не всички хора с наднормено тегло биват диагностицирани със сънна апнея.

2. Уголемени сливици 

Някои хора имат уголемени сливици или по-малки дихателни пътища, което може да допринесе за проблеми с дишането по време на сън. Уголемените сливици могат да бъдат причина за възникване на сънна апнея при деца.

3. Дисбаланс в структурата на челюстта

Някои състояния или генетични фактори могат да доведат до дисбаланс в структурата на лицето. Това може да измести езика по-назад в устата и да доведе до сънна апнея.

4. Фамилна наследственост

Ако във вашето семейство има роднини страдащи от сънна апнея, то е много вероятно болестта да се предаде наследствено. 

5. Диабет 

Хората, диагностицирани с диабет тип 2, са много по-склонни да развият сънна апнея. 

При това състояние, трябва да се внимава за признаци на сънна апнея. В случай, че не бъде диагностицирана и не се приложи терапия, може да настъпят усложнения в диабетното състояние.

6. Хронична хрема и запушен нос 

Хроничната хрема и запушеният нос (независимо от причината), могат да доведат  до развитието на сънна апнея, поради стеснение в дихателни пътища.

7. Тютюнопушене

Пушачите са изложени на по-висок риск от развитие на сънна апнея. Пушенето води до възпаление на горните дихателни пътища.Това може да повлияе на дишането, както и на това колко добре мозъкът комуникира с мускулите, които го контролират.

8. Алкохол

Прекомерната употреба на алкохол може да предизвика отпускане на мускулите и тъканите в устата и гърлото. Това води до увеличаване на риска от обструктивна сънна апнея.

9. Сърдечна недостатъчност 

Обструктивната и централната сънна апнея могат да бъдат открити при хора със сърдечна недостатъчност. Тя може да причини задържане на натрий и вода. Излишната течност може да навлезе в белите дробове през нощта, и да предизвика развитието на сънна апнея. 

10. Прием на болкоуспокояващи

Болкоуспокояващите лекарства намалят мускулната активация на дихателните пътища и могат да допринесат за сънна апнея. 

11. Пол и възраст 

Сънната апнея може да се появи на всяка възраст. Въпреки това мъжете на възраст между 30-70 години са изложени на по-голям риск да развият заболяването. С напредването на възрастта мастната тъкан се увеличава в областта на шията и около езика.

Как да се изследваме за сънна апнея?

Диагностиката на сънна апнея   може да бъде проведена както в специализирана лаборатория за изследване на съня, така и в домашни условия с помощта на скринингово устройство. 

При записване на час в Emedo за диагностика на сънна апнея получавате:

  • Скринингово устройство за изследване на сънна апнея от комфорта на вашето легло
  • Подробно обсъждане на резултатите със специалист по медицина на съня 
  • При установяване на сънна апнея ще получите СРАР апарат с 3 дневен тестов период. Наш специалист ще ви даде насоки за терапията и правилния режим на работа на апарата. 

Ако имате съмнения, че страдате от сънна апнея препоръчваме да се консултирате с наш специалист. Може да го направите от тук или на безплатен телефон - 0800 900 35.