Спане без възглавница – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Спане без възглавница

Спане без възглавница

Повечето хора смятат, че възглавниците са съществена част от режима на сън, тъй като са създадени, за да подпомагат здравословното и правилното разположение на главата, врата и гръбначния стълб. Някои обаче твърдят, че спането без възглавница би могло да предотврати появата на бръчки, да подобри структурата на косата и дори да излекува болката във врата. Макар че изследванията в тази област все още са доста ограничени, според някои от проучванията спането без възглавница има своите предимства.

Преди да премахнете възглавницата от режима си на сън, е важно да се отбележи, че не всеки човек би могъл да извлече полза от спането без възглавница. Някои позиции през нощта са по-подходящи за сън без употреба на възглавница, но е най-добре да се консултирате с медицински специалист, преди да предприемете значими промени в организацията на средата за сън.

Потенциални ползи от спането без възглавница

Макар че изследванията са ограничени, неофициални данни показват, че спането без възглавница може да помогне за намаляване на болките във врата и гърба при някои хора. По принцип хората, които спят по корем, се чувстват най-добре, ако спят без възглавница, тъй като по-ниският ъгъл на врата насърчава по-доброто подреждане на гръбначния стълб в тази позиция.

Някои хора също така твърдят, че спането без възглавница може да бъде полезно за кожата и косата, но за да се оценят тези твърдения, са необходими повече клинични проучвания.

Влияние върху позицията на тялото

Всяко положение по време на сън се отразява по различен начин на стойката, поради което възглавницата може да не е необходима при някои позиции за спане.

Спането по корем изисква от спящите да обръщат главата си на една страна, което натоварва врата. Добавянето на възглавница рискува да постави врата под още по-остър ъгъл, поради което много хора, които спят по корем, се чувстват комфортно, когато спят без възглавница.

Спящите настрани и по гръб обикновено се нуждаят от възглавница, за да поддържат правилната позиция на гръбначния стълб. При спане настрани между главата и възглавницата има най-голямо разстояние. Съответно тази позиция обикновено изисква възглавница с по-висок слой, за да се поддържат главата, вратът и гръбначният стълб в една линия и да се предотврати напрежението в раменете.

Спането по гръб позволява на гръбначния стълб да се позиционира удобно и оказва по-малък натиск върху врата, но оставя малка пролука между врата и матрака. Възглавница със средна по размер височина обикновено осигурява подходящото ниво на повдигане, когато спите по гръб.

Повлияване на болките във врата и гърба

Прекарването на продължителни периоди от време в едно и също положение по време на сън може да доведе до натоварване на определени части на тялото, като гърба и врата. Възглавниците са проектирани така, че да сведат до минимум този стрес, като поддържат главата на удобно ниво, помагат да се намали натискът върху шийната област и да се изправи гръбначният стълб.

В някои случаи обаче възглавницата може да има обратен ефект. Много хора, които спят по корем, изпитват облекчение на болките във врата и гърба, ако не използват възглавница, тъй като матракът осигурява равна повърхност, която спомага за подравняването на гръбначния стълб, когато лежите с лице надолу.

По-рядко спящите по гръб, които използват по-мек матрак, могат да открият, че матракът позволява на тялото да се установи в удобна позиция, като главата и вратът се намират по-високо от носещата тежест средна част на тялото. В този случай добавянето на възглавница може да наклони главата твърде много нагоре, като увеличи напрежението върху врата и горната част на гърба.

Въздействие върху кожата и косата

Изследванията в тази сфера все още са в начален етап, но някои проучвания показват, че съществува връзка между използването на възглавници и образуването на бръчки. Възглавницата, която притиска директно лицето, може да причини повече отпечатъци върху кожата, отколкото лежането върху гладък матрак, който е по-малко вероятно да се притисне толкова плътно. Разбира се, спането по гръб е най-ефективният начин за предпазване от бръчки, тъй като лицето Ви влиза в минимален контакт с възглавницата или матрака. Ако все пак използвате възглавница, честото пране на калъфката може да помогне за намаляване на акнето.

Съществуват и теории, че възглавниците могат да бъдат вредни за косата. Поддръжниците на тези теории се аргументират с това, че по-специално памучните калъфки за възглавници създават по-голямо триене и абсорбират веществата, които са предназначени да предпазват косата. Това може да е по-важно за хората, които често се движат по време на сън.

Засега липсват изследвания, които да потвърждават връзката между използването на възглавници и здравето на косата. Въпреки това, ако смятате, че възглавницата Ви може да допринася за сухата, накъсана коса или появата на заплетени кичури, преминаването към по-гладка копринена калъфка може да помогне за облекчаване на тези симптоми, без да е необходимо да променяте начина си на сън.

Потенциални недостатъци на спането без възглавница

Липсват клинични проучвания за предимствата и недостатъците на спането без възглавница, но може да има някои недостатъци, които да вземете предвид, преди да изхвърлите възглавницата си. Възглавниците могат да бъдат полезни за хора със заболявания като киселини или обструктивна сънна апнея. Те също така помагат на много спящи да поддържат по-здравословна поза по време на сън и да намалят болките в гърба и врата.

Отрицателно въздействие върху стойката

При повечето спящи хора пропускането на възглавницата вероятно ще окаже вредно отражение върху позата по време на сън. Когато спящият по гръб лежи на равна повърхност, главата и вратът могат да се наклонят надолу, което води до натиск в областта на шията. По подобен начин човек, който спи настрани и не използва възглавница, може да изпъне прекалено много врата си, което прави почти невъзможно поддържането на неутрално положение на гръбначния стълб.

Изключение правят хората, които спят по корем, при които спането с много тънка възглавница или изобщо без възглавница може да изравни главата и врата с останалата част на гръбначния стълб, което помага за намаляване на болката и напрежението.

Отрицателно влияние върху болките във врата и гърба

Без възглавница, която да подпира главата, спящите настрани и по гръб могат да изпитат скованост или болезненост в лумбалната или шийната част на гръбначния стълб. Болките във врата, причинени от неизползването на възглавница, могат да допринесат и за появата на главоболие, причинено от напрежение.

Дори когато спящите по корем не използват възглавница, болките във врата не са непременно неизбежни. Завъртането на главата настрани може да предизвика мускулна скованост със или без възглавница.

Как да започнете да спите без възглавница

Мисълта, че изведнъж ще заспите на равна повърхност, може да изглежда плашеща, но има начини да се откажете от възглавницата и да се адаптирате по-лесно към новата ситуация:

  • Правете малки стъпки: Започнете с тънка възглавница или сгънато одеяло, за да дадете на тялото си време да се адаптира към по-равната повърхност.
  • Направете оценка на условията си за сън: Уверете се, че разполагате със съответстващ на вашия стил на спане и размер на тялото матрак. Качествената възглавница не може да компенсира матрак, който не е в състояние да поддържа добрата стойка, но подходящият матрак може да направи спането без възглавница много по-удобно и надеждно.
  • Помислете за възглавници за тяло: Хората, които спят по корем, често се възползват от поставянето на тънка възглавница под бедрата си. Възглавницата повдига средната част на тялото и спомага за по-изправения гръбначен стълб.

Избор на подходяща възглавница

Ако се събуждате сковани и с болки, и подозирате, че възглавницата може да е виновна за това, първата стъпка е да определите дали използвате правилния модел за Вашия начин на сън. Възможно е изборът на друг тип възглавница да е по-добро решение за Вас, отколкото да не използвате никаква възглавница. Ако възглавницата Ви е на повече от няколко години, замяната ѝ с по-нов модел може да възвърне необходимата ви опора.

Хора, които спят настрани 

Хората, които спят настрани, се чувстват най-добре с относително твърда и дебела възглавница, която може да запълни пространството между врата и раменете. Твърде тънката възглавница не осигурява изравняване на врата и главата с гръбначния стълб, а много дебелата възглавница може да бъде също толкова проблемна, ако отклонява главата под много голям ъгъл. Втора, по-тънка възглавница между коленете може да облекчи болките в гърба.

Някои хора, които спят настрани, предпочитат гъвкави възглавници, които могат да се сгъват наполовина за по-голяма височина. Регулируемите възглавници, изработени от материали като раздробена мемори пяна, също са подходящи, тъй като спящите могат да премахват или добавят пълнеж според предпочитанията си за височина.

Хора, които спят по гръб

За хората, които спят по гръб, възглавницата със средна височина помага поддържането на врата и гръбначния стълб в една равнина. Прекалено дебелата възглавница може да доведе до прекалено изкривяване на врата напред. Средно твърдите модели, изработени от мемори пяна или латекс, често са подходящи, тъй като не позволяват на главата да се спуска твърде ниско. Друг вариант е да използвате възглавница за шията или да поставите навита на руло кърпа под врата, за да запълните тази по-голяма празнина.

Някои хора, които спят по гръб, смятат, че поставянето на тънка възглавница под коленете или долната част на гърба може да помогне за облекчаване на натиска върху лумбалния участък на гръбначния стълб.

Хора, които спят по корем

Хората, които спят по корем и не са готови да спят без възглавница, могат да открият, че мека възглавница с ниска височина може да улесни правилното регулиране на позицията. По-плътните модели, изработени от пух или алтернативни на пуха влакна, обикновено позволяват главата да стои по-близо до матрака, което спомага за намаляване на напрежението във врата. За разлика от тях по-високите или по-твърдите възглавници повдигат главата и врата под неудобен ъгъл.

Хората с комбиниран сън могат да изберат възглавница, която съчетава два стила в един, като например оформена възглавница с по-високи и по-ниски зони за спане настрани и по гръб.