Защо ме боли тялото, когато се събудя? – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Защо ме боли тялото, когато се събудя?

Защо ме боли тялото, когато се събудя?

Събуждането с болки в тялото е често срещано явление, което може да бъде причинено от редица фактори, като например позата, в която спите, матракът, който ползвате, нарушения на съня или здравословни състояния. Ще разгледаме тези фактори, свързани с болката и съня, и ще изследваме начините, по които можете да намалите или избегнете тази болка при събуждане.

Фактори за болки в тялото след събуждане

Поза за сън 

Спането в определени пози може да причини болка. Позицията, която най-често причинява болка сутрин или през деня, е спането по корем.

Също така мускулите могат да бъдат увредени, ако човек прекарва повече от десет минути във въртене или с извит гръбначен стълб. В допълнение към болката при събуждане, лошата поза при спане може да доведе до това човек да се събужда през цялата нощ, намалявайки качеството на съня.

Качеството на матрака

Видът и качеството на матрака, на който човек спи, могат да повлияят на това дали усеща болка, когато се събуди.

Дискомфортът и болката могат да бъдат свързани с различните повърхности, на които човек спи. Ако матракът е твърде твърд или мек спрямо теглото на спящия, гръбначният му стълб може да не е правилно позициониран през цялата нощ, което увеличава вероятността да се почувства схванат на сутринта. 

Като цяло се смята, че средно меките или по-твърди матраци са най-подходящи за намаляване на болката. Човек, който тежи повече, може да се нуждае от по-твърд матрак, за да поддържа гръбначния стълб в правилната позиция през цялата нощ. Ако някой има по-стар матрак, може да се намали болката, ако го замени с по-нов.

Нарушения на съня

Недостигът на сън или недостигът на достатъчно качествен сън могат да причинят хронична болка. По-малкото сън може да доведе не само до мускулни болки и главоболие, но и да направи човек по-чувствителен към болката като цяло. Експертите предполагат, че това се случва, защото нарушеният сън може да причини възпаление, а възпалението може да увеличи болката. 

Освен това може да има връзка между болката и някои нарушения на съня като сънна апнея, която се характеризира с периоди на намален или спрян въздушен поток по време на сън. Някои хора със сънна апнея са изложени на повишен риск от дълготрайна болка. Също така, болката в мускулите е симптом на т. нар. самолетен синдром (нарушаване ритъма на организма при полет)

Редовната вечерна рутина, спокойната и тъмна среда за сън и лечението на всякакви нарушения на съня могат да помогнат за облекчаване на болките в тялото при събуждане.

Здравословни състояния 

 • Възраст над 45
 • Стрес 
 • Фибромиалгия (състояние, при което по тялото се оформят зони на чувствителност)
 • Артрит 
 • Плантарен фасциит (болки в петите )
 • Синдром на карпалния тунел (притискането на медианния нерв, преминаващ през китката на ръката)
 • Бременност 
 • Вирус или грип 
 • Нараняване 
 • Затлъстяване
 • Хранителен дефицит 

Има многобройни причини за болка, свързана със съня и събуждането, така че помислете за консултация с Вашия лекар, ако не можете да установите причината за болката.

Как да предотвратим болката при събуждане 

Докато предотвратяването на болката при събуждане зависи от това, какво я причинява, има множество действия, които хората могат да опитат, за да облекчат  болката.

Промяна на позата за сън 

Един от начините, по които човек може да предотврати болки в тялото при събуждане, е да прецени как спи и да се опита да промени позата си. Експертите обикновено препоръчват да спите по гръб или настрани, а не по корем, за да предотвратите болката. 

Трябва да се уверите, че главата и шията са правилно подравнени с останалата част от тялото, която и позиция за сън да сте избрали. Избягвайте да спите с изпънат врат, за да предотвратите болката във врата.

Нов матрак или възглавница 

Тъй като качеството на матрака може да окаже влияние върху чувството за болка сутрин, изборът на нов матрак или топ матрак, който осигурява подходяща подкрепа, може да предотврати болката. Някои проучвания показват, че хората, които престават да използват старият си матрак и го заменят с нов, подобряват качеството на съня си. 

Типът матрак, който осигурява подходяща подкрепа, се различава за различните хора, в зависимост от тялото им и начина, по който спят. Например, някой с по-голямо телесно тегло може да се нуждае от повече твърдост, за да се поддържа гръбначният стълб изправен. 

Освен смяната на матрака, някои хора откриват, че сменянето на възглавницата може да облекчи болката във врата. Неправилната височина или плътност на възглавницата може да причинят болка в шията и раменете. Поставянето на възглавница под или между коленете за подкрепа през цялата нощ може да помогне за намаляване на болката сутрин.

Ежедневно разтягане 

Ежедневното разтягане може да помогне за намаляване или предотвратяване на болката, особено когато става въпрос за здравето на врата, гърба, ставите и мускулите. Като цяло разтягането може да облекчи сковаността, да увеличи гъвкавостта и да намали риска от нараняване. 

Упражнения 

Упражненията може да помогнат за намаляване на болката чрез укрепване на мускулите и стимулиране на освобождаването на ендорфин- хормон, произвеждан от мозъка, който намалява болката. Упражненията могат също да подобрят стойката и да намалят теглото, които са възможни фактори, причиняващи болка след сън. Някои упражнения могат да увеличат мускулната треска след тренировка, така че човек може временно да чувства болка при събуждане в дните след тренировка. Придържането към рутинни упражнения трябва да намали това чувство на болезненост с течение на времето.

Справяне със стреса 

Стресът може да причини болка или да засили съществуващата, така че намаляването и управлението на стресовите фактори може да помогне за лечение или предотвратяване на болката, усещана при събуждане. Обичайните съвети за справяне със стреса включват медитация, дълбоко дишане и отделяне на време за почивка след дълъг ден. 

Упражнения като йога или тай чи могат да бъдат полезни способи за намаляване на стреса. Тези техники могат също да помогнат за предотвратяване на болката чрез увеличаване на силата и гъвкавостта. Масажите също могат да помогнат за намаляване на стреса, като същевременно осигуряват облекчаване на болката.