Основни признаци на честотата на дишане по време на сън – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Основни признаци на честотата на дишане по време на сън

Основни признаци на честотата на дишане по време на сън

Дихателната честота на човек представлява броят на вдишванията, които той прави в минута. Подобно на телесната температура и сърдечния ритъм, дихателната честота е жизненоважен признак, който може да даде представа за цялостното здравословно състояние на човека. Това важи както за дихателната честота в будно състояние, така и за дишането по време на сън. Ако дишането е значително по-бързо или по-бавно от нормалното, докато спите, може да се дължи на здравословен проблем.

Сънят също оказва влияние върху дихателната честота на всеки човек, независимо от здравословното му състояние. Когато спим, естествено започваме да дишаме по различен начин, в сравнение с дишането, когато сме будни. Научавайки повече за това как сънят влияе върху дихателната честота, е по-лесно да разпознаете какво е нормално за тялото Ви и кога е възможно да съществува проблем.

Каква е връзката на съня с дихателната честота?

След като заспим, темпото, с което дишаме, се определя от скоростта на метаболизма ни. Повечето хора дишат по-бавно, когато са заспали, а дишането се изравнява и става по-малко променливо с всеки следващ етап на съня. Изследванията обаче показват, че по време на етапа на съня с бързо движение на очите (REM) дишаме и по-бързо, и по-непостоянно.

Каква е нормалната честота на дишане по време на сън?

Нормалната честота на дишане по време на сън зависи от възрастта.

Честотата на дишането ни по време на покой се променя с напредването на възрастта. Децата дишат по-бързо от възрастните и средната им дихателна честота в покой намалява с възрастта.

Освен това при кърмачетата може да се наблюдава така нареченото периодично дишане. Дихателната честота на кърмачето може да варира драстично по време на епизод на периодично дишане. Тя може да бъде много ниска, висока или за кратко да спре напълно. Тези епизоди се считат за нормални и не са причина за безпокойство при повечето деца.

Как се измерва дихателната честота?

Най-простият начин за измерване на дихателната честота е като се преброи колко са вдишванията в минута, обикновено като се наблюдава издигането и спадането на гръдния кош. Въпреки това дори експертите могат да се затруднят да извършат точно преброяване. В медицинските заведения честотата на дишане се следи с помощта на преносимо устройство.

Какво измерва дихателната честота?

Въпреки че може да изглежда, че дихателната честота измерва само броя на вдишванията в минута, тя служи и за оценка на състоянието на физическите процеси, които участват в дишането. Само четири вдишвания над или под средната честота могат да предскажат лоши медицински резултати при някои хора. Поради тази чувствителност честотата на дишане е важна статистика за здравните специалисти.

Какво причинява ниската дихателна честота по време на сън?

Необичайно ниската дихателна честота се нарича брадипнея. Сънната апнея е нарушение на дишането, което причинява забавяне и спиране на дишането за кратки периоди, докато хората спят. Съществуват две основни форми на това разстройство - обструктивна сънна апнея и централна сънна апнея.

Хората могат също така да имат ниска честота на дишане по време на сън поради причини, които не са свързани с разстройство на съня. Други състояния, които могат да причинят брадипнея, включват:

 • Астма или други белодробни заболявания
 • Сърцебиене
 • Пневмония
 • Алергична реакция
 • Сърдечни състояния и спиране на сърдечната дейност
 • Употреба или предозиране на лекарства, особено на депресанти 

Какво предизвиква висока честота на дишане по време на сън?

Бързото плитко дишане се нарича тахипнея, докато дълбокото бързо дишане обикновено се нарича хипервентилация. Понякога обаче двата термина се използват като взаимозаменяеми. Нито една от двете форми на висока честота на дишане не е често срещан симптом на някакво нарушение на съня, въпреки че тахипнея понякога се наблюдава при хора със сънна апнея, лекувани с апарат за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP).

Други причини за необичайно висока честота на дишане включват:

 • Пристъпи на тревожност и паника
 • Астма
 • Хронична обструктивна белодробна болест и други белодробни заболявания
 • Белодробни инфекции като пневмония
 • Кръвен съсирек в една от артериите на белия дроб
 • Сърдечна недостатъчност
 • Симптоми на необичайна дихателна честота по време на сън

Необичайната честота на дишане се счита за симптом сама по себе си и може да не предизвиква никакви други симптоми. Въпреки това ниската дихателна честота, свързана със сънната апнея, може да доведе до прекомерна сънливост през деня, силно хъркане, сутрешно главоболие и намаляване на концентрацията. Тези симптоми обикновено реагират добре на лечението на сънна апнея, като например терапията CPAP.

Най-често другите причини за необичайна дихателна честота имат свои собствени симптоми, които могат да бъдат остри или хронични.

Трябва ли да се обърна към лекаря си по повод на дихателната честота по време на сън?

Както ниската, така и високата дихателна честота често се причиняват от състояния като киселини или тревожност. Те обаче могат да показват и че нещо сериозно не е наред. Много бързото и плитко дишане се счита за състояние, изискващо спешна медицинска помощ, когато не е причинено единствено от тревожност.

Експертите препоръчват незабавна медицинска помощ, ако някой с ниска честота на дишане:

 • се задъхва
 • е сънлив или губи съзнание
 • получи припадък
 • посинее

Необходимо е също така да се свържете със център за бърза помощ, ако при човек с висока дихателна честота се прояви:

 • синкава или сивкава кожа, венци, нокти, устни или очи
 • болка или усещане за дърпане в гърдите
 • треска
 • нарушено или затруднено дишане
 • засилване на тежестта на симптомите

Ако забележите, че имате необичайна честота на дишане, консултирайте се с вашия лекар. Той ще може да установи дали честотата на дишането ви е причина за безпокойство и да открие евентуално нарушение, което може да причинява симптомите.