Главоболие заради сънна апнея – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Главоболие заради сънна апнея

Главоболие заради сънна апнея

Около 5% от хората се събуждат със сутрешно главоболие. Главоболието може да бъде причинено от различни фактори - от алкохол до стрес. Изследователите са установили също така връзка между сутрешното главоболие и обструктивната сънна апнея (ОСА). ОСА е свързано със съня дихателно разстройство, което причинява множество временни паузи в дишането през нощта. Тези паузи могат да се дължат на частично (хипопнея) или пълно (апнея) запушване на дихателните пътища. Тежестта на ОСА на дадено лице се оценява според индекса на апнея-хипопнея (AHI), който изчислява колко дихателни събития се случват на час всяка нощ.

Какво представлява главоболието, предизвикано от сънна апнея?

Главоболието при сънна апнея е повтарящо се главоболие, което някои хора с обструктивна сънна апнея (ОСА) изпитват при събуждане, поне 15 дни в месеца. То се характеризира с притискаща, а не пулсираща болка, която обикновено се усеща от двете страни на главата и може да продължи до четири часа. За разлика от някои други видове главоболие, главоболието при сънна апнея не е придружено от гадене или чувствителност към светлина и звук.

Данните варират, но изследователите смятат, че до 18% от хората с ОСА изпитват главоболие при сънна апнея. 

За да бъде диагностицирано главоболие от сънна апнея, човек трябва да има диагноза ОСА с AHI от 5 или повече. В противен случай това, което изпитват, е сутрешно главоболие, което има подобни симптоми. Вероятността хората с ОСА да изпитват сутрешно главоболие е до три пъти по-голяма.

Рискови фактори по отношение на главоболието, породено от сънна апнея

Някои изследователи са установили, че главоболието при сънна апнея е значително по-често срещано сред хората с умерена и тежка обструктивна сънна апнея, докато други са констатирали, че по-тежката форма на ОСА само незначително увеличава вероятността от главоболие при сънна апнея. Международната класификация на главоболието приема, че главоболието при сънна апнея може да се влошава или подобрява успоредно с тежестта на ОСА, но повече от едно проучване е установило, че тежестта на ОСА не влияе върху вероятността да изпитвате главоболие при сънна апнея.

Други видове главоболия, свързани с обструктивна сънна апнея

Клъстерно главоболие

Клъстерните главоболия са свързани със симптомите на сънната апнея, но клъстерните главоболия се различават от главоболията при сънна апнея. Клъстерните главоболия обикновено се появяват по време на сън, докато главоболията при сънна апнея се появяват след събуждане. Също така, за разлика от главоболията при сънна апнея, клъстерните главоболия често включват допълнителни симптоми като хрема или запушен нос, сълзене на очите, изпотяване на челото или лицето и подпухнали или хлътнали очи.

Клъстерното главоболие често се проявява на съвкупности. Например може да изпитвате по няколко главоболия на ден, винаги по едно и също време, в продължение на няколко месеца. След това може да нямате никакви главоболия до следващата година. Клъстерното главоболие продължава средно около час.

Хипнично главоболие

Хипничното главоболие, което се появява и през нощта, е друго свързано със съня главоболие, което може да засегне хора с обструктивна сънна апнея.

Хипничните главоболия са по-често срещани сред по-възрастните хора.  Докато главоболията при сънна апнея започват след събуждане, хипничните главоболия обикновено започват около четири до шест часа след заспиване и често карат човек да се събуди, поради което са си спечелили прозвището "главоболия с будилник".

Подобно на главоболието от сънна апнея, хипничното главоболие обикновено отшумява само в рамките на 30 минути до един час, но има допълнителни симптоми като гадене, каквито не се наблюдават при главоболието поради сънна апнея.

Мигрена

Главоболията при сънна апнея се различават от мигрените. Мигрените обикновено продължават много по-дълго - от четири часа до три дни, докато главоболието при сънна апнея обичайно отминава от само себе си в рамките на няколко часа след събуждането. Главоболието при сънна апнея може да се усеща от двете страни на главата, докато мигрената обикновено е локализирана от едната страна.

Освен това мигрената може да се появи по всяко време на деня или нощта, включително по време на сън, докато главоболието при сънна апнея се появява след събуждане. За разлика от главоболието при сънна апнея, мигрената обикновено има и други симптоми, като гадене или чувствителност към светлина и звук.

Какво причинява главоболието заради сънна апнея?

Изследователите не знаят със сигурност какво причинява главоболието при сънна апнея. Възможно е то да бъде свързано с ниските нива на кислород в кръвта по време на сън или с нарушенията на съня, причинени от прекъсванията в дишането.

Някои изследователи предполагат, че главоболието при сънна апнея може да е свързано с хипоксемия, при която нивата на кислород в кръвта спадат под нормалните. Забавянето на дишането, характерно за сънната апнея, може да доведе до понижаване на нивата на кислород в кръвта по време на сън. Така до мозъка достига по-малко кислород и въглеродният диоксид се натрупва в кръвния поток, при което кръвоносните съдове в мозъка се разширяват. Когато налягането от това разширение се увеличи, то може да се трансформира в главоболие в резултат на сънна апнея и да причини болка.

Последващи изследвания обаче установяват, че хората с ОСА, които изпитват главоболие от сънна апнея, имат сходни нива на кислород и изпитват приблизително същия брой прекъсвания на дишането в сравнение с хората с ОСА, които не страдат от главоболие поради сънна апнея. Така че, въпреки че хипоксемията може да допринесе за появата на някои сутрешни главоболия, за главоболията от сънна апнея трябва да има друга причина.

Нарушенията в дишането, причинени от ОСА, прекъсват съня на човека, което може да увеличи риска от хипертония и сърдечно съдови заболявания в дългосрочен план. Тези смущения в съня също могат да играят роля за това дали се събуждате със сутрешно главоболие.

Например едно проучване установява, че само някои симптоми на ОСА са свързани с по-голям шанс за сутрешно главоболие. Сред тях са усещането за задушаване по време на сън, наличието на хипертония в миналото и събуждането от сън без чувство за бодрост. Изследователите стигат до заключението, че може би главоболието при сънна апнея е симптом на непълноценен сън, който се оказва често срещан при хората с ОСА.

Дали сутрешното Ви главоболие е причинено от сънна апнея?

Сутрешното главоболие може да е симптом на недиагностицирана сънна апнея. Ако Вие или Вашият партньор забележите някой от следните симптоми на обструктивна сънна апнея, консултирайте се с Вашия лекар:

 • Силно хъркане, задъхване или задушаване по време на сън;
 • Събуждане поради задъхване или задушаване;
 • Усещане, че сънят Ви не е освежаващ;
 • Дневни симптоми като прекомерна сънливост или понижена енергия.

Възможно е да имате сутрешно главоболие и без ОСА. Сутрешното главоболие и главоболието като цяло са свързани и с други здравословни състояния, включително:

 • Тревожност
 • Депресия
 • Хипертония
 • Нарушения на съня
 • Стягане в областта на главата, врата, челюстта или раменете
 • Страничен ефект от лекарство
 • Бруксизъм по време на сън или скърцане със зъби
 • Стрес

Възможности за лечение на главоболие при сънна апнея

Ако всяка сутрин се събуждате с главоболие, уговорете си среща с Вашия лекар. Той може да Ви зададе въпроси за симптомите и да извърши тестове, за да определи дали сутрешното Ви главоболие се дължи на обструктивна сънна апнея или на нещо друго.

Главоболието от сънна апнея обикновено изчезва, след като успешно се излекувате от ОСА. Често срещаните методи за лечение на ОСА включват терапия с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP), орални апарати, промени в начина на живот и хирургическа намеса.

Терапия с CPAP

При терапията с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) по време на сън носите маска върху лицето или носа си. Маската е свързана с апарат, който подава въздух под налягане директно в дихателните пътища, като ги поддържа отворени и предотвратява паузите в дишането. Терапията с CPAP се счита за най-ефективното лечение за справяне със симптомите на ОСА и подобряване на качеството на живот.

Когато се използва според препоръките, изследванията показват, че терапията с CPAP може да намали броя на прекъсванията в дишането до по-малко от пет на час.

Орален апарат

Обикновено оралните апарати, монтирани по поръчка от зъболекар, се препоръчват при леки до умерени случаи на ОСА. По правило те имат за цел да прочистят дихателните пътища, като придвижват челюстта напред и държат езика на място. Носите ги през нощта, докато спите.

Промени в начина на живот

За възникването на ОСА могат да допринесат и други фактори, като например консумацията на алкохол или спането по гръб, което може да отпусне мускулите на гърлото и да доведе до стесняване на дихателните пътища. Вашият лекар вероятно ще Ви препоръча да избягвате алкохола и успокоителните преди лягане и да преминете към спане настрани или по корем.

Лекарят Ви може да препоръча и програма за физически упражнения, както и подходяща диета. При хора с наднормено тегло или затлъстяване с ОСА отслабването може да помогне за облекчаване на симптомите.

Хирургична намеса

Операции като тонзилектомия или увулопалатофарингопластика (която разширява дихателните пътища чрез отстраняване на излишната тъкан) могат да бъдат препоръчани в случаите, когато други, по-малко инвазивни лечения не са дали резултат.

Независимо дали сутрешното Ви главоболие е причинено от ОСА или от друго заболяване, струва си да говорите с лекаря си, за да почувствате облекчение на болката и да започнете по-лесно и приятно деня си.