Какви са основните причини за появата на сънна апнея? – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Какви са основните причини за появата на сънна апнея?

Какви са основните причини за появата на сънна апнея?

Какво причинява или допринася за развитието на сънна апнея зависи от вида на сънната апнея, която човек развива. Обструктивната сънна апнея (ОСА) се среща често, като се смята, че между 10 и 30% от възрастните имат това заболяване. Централната сънна апнея (ЦСА) е много по-рядко срещано заболяване, което засяга по-малко от 1% от възрастните.

Както ОСА, така и ЦСА са дихателни нарушения, свързани със съня, които включват прекомерни случаи на забавено или спряно дишане по време на сън. Изтъкваме причините и рисковите фактори за всяко от тези нарушения на съня и описваме симптомите, които сигнализират за необходимостта от консултация с медицинско лице.

Причини и симптоми на обструктивната сънна апнея

Обструктивната сънна апнея се причинява от физическо запушване на дихателните пътища, което многократно забавя или спира дишането по време на сън. Нормално е пространството в дихателните пътища да се намалява, тъй като тъканите в устата и гърлото се отпускат по време на сън, но при хората, изложени на риск от ОСА, тези промени могат да доведат до частично или цялостно запушване на дихателните пътища.

Хората, които имат ОСА, може да са безсимптомни или да изпитват симптоми като:

 • Сънливост през деня
 • Лесно заспиване в нестимулиращи ситуации
 • Хъркане или задъхване по време на сън
 • Главоболие след събуждане
 • Събуждане през нощта с цел уриниране

Причини и симптоми на централната сънна апнея

При централната сънна апнея прекъсванията на дишането по време на сън се дължат на нарушена комуникация между мозъка и мускулите, които контролират дишането. Повечето хора, които имат ЦСА, развиват разстройството в резултат на основно здравословно състояние, но в редки случаи то е заболяване, което се проявява самостоятелно.

ЦСА често протича безсимптомно. Когато се появят симптоми, те могат да бъдат подобни на тези при обструктивна сънна апнея. Симптомите на ЦСА могат да включват:

 • Сънливост през деня
 • Влошено качество на съня
 • Проблеми със заспиването или поддържането на съня
 • Затруднена концентрация
 • Събуждане от сън поради недостиг на въздух
 • Сутрешно главоболие
 • Болки в гърдите през нощта

Рискови фактори за появата на обструктивна сънна апнея

Учените са установили, че няколко фактора могат да увеличат риска от развитие на обструктивна сънна апнея.

По-напредналата възраст

Въпреки че ОСА може да се появи на всяка възраст, това заболяване се среща по-често с напредването на възрастта. Последните проучвания сочат, че възрастните хора може да са по-склонни към развитие на ОСА поради физически промени, които увеличават вероятността дихателните пътища да се разрушат по време на сън.

Полова обособеност

Мъжете са два до три пъти по-застрашени от диагностициране на ОСА. Рискът при жените се увеличава, след като започнат прехода към менопауза.

Хормоните вероятно допринасят за тези различия, като тестостеронът увеличава риска от развитие на ОСА, а естрогенът и прогестеронът го намаляват. В резултат на това рискът от ОСА при транссексуалните лица, които се подлагат на хормонална терапия за утвърждаване на пола, може да се промени.

Затлъстяване

Колкото по-високо е телесното тегло на дадено лице спрямо неговия ръст, толкова по-вероятно е то да развие ОСА. Всъщност едно проучване установява, че всяко 10% увеличение на телесното тегло съответства на шест пъти по-голяма вероятност човек да има ОСА.

Експертите смятат, че около 60% от хората с умерена и тежка форма на ОСА са развили това заболяване в резултат на затлъстяване. Други телесни показатели, като размер на врата и талията, също могат да повлияят на риска от ОСА. Например шия с размери над 40-43 сантиметра е свързана с по-голям риск от ОСА.

Физически характеристики

Тъй като при ОСА дихателните пътища се запушват по време на сън, всички физически особености, които стесняват дихателните пътища, могат да увеличат вероятността човек да има това заболяване. Характеристиките, които могат да увеличат риска от ОСА, включват:

 • Долна челюст, разположена значително по-назад
 • Малка долна челюст, наречена микрогнатия
 • Прекалено много тъкан в гърлото
 • Уголемен език
 • Уголемени сливици или аденоиди
 • Изкривена носна преграда
 • Тютюнопушене

Пушачите също са изложени на по-висок риск от развитие на ОСА. Въпреки че тази връзка не е толкова ясно доказана, едно проучване установява, че хората, които пушат, страдат от ОСА три пъти по-често от тези, които не пушат.

Фамилна история

При хора с фамилна история на ОСА или хъркане е по-вероятно да се развие ОСА. Учените смятат, че при някои хора вероятността да имат ОСА е по-голяма поради начина, по който генетиката влияе върху формата на лицето и черепа. Въпреки това някои от тенденциите за развитие на ОСА сред членовете на семейството могат да бъдат резултат и от сходен начин на живот или живот в обща среда.

Запушване на носа

Установено е, че назалната конгестия, обикновено наричана запушен нос, независимо от причината, която я е породила, увеличава два пъти вероятността от развитие на ОСА спрямо хората без конгестия. Въпреки това лечението на запушения нос не винаги облекчава симптомите на ОСА.

Запушването на носа може да е резултат от алергии, но хора без алергии също могат да страдат от запушен нос. Запушването на носа може да бъде причинено и от инфекция, бременност, излагане на дразнители във въздуха, пиене на алкохол и употреба на определени лекарства или субстанции. При някои хора запушването на носа може да бъде предизвикано от температурни промени, пикантни храни или въздействие на парфюм, дим или почистващи препарати.

Здравословни състояния

ОСА се среща по-често при хора с определени здравословни състояния, включително:

 • Сърдечна недостатъчност
 • Високо кръвно налягане
 • Астма
 • Краен стадий на бъбречно заболяване
 • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
 • Инсулт
 • Хипотиреоидизъм
 • Паркинсонова болест
 • Бременност

ОСА се среща по-често по време на бременност. Ако човек има ОСА само по време на бременност, но не и в други периоди, заболяването може да се нарече гестационна ОСА. Проучванията показват, че ОСА се среща по-често през третото тримесечие на бременността, отколкото в по-ранна фаза.

При бременност гърлото и носовите пътища могат да се стеснят. Тези промени могат да се обяснят с множество фактори, включително разпределението на телесните течности по време на бременността, както и увеличаването на обема на кръвта и по-честото запушване на носа. Промените в хормоните по време на бременността също могат да окажат влияние върху начина на дишане и риска от ОСА.

Рискови фактори за появата на централна сънна апнея

Изследванията са установили различни рискови фактори, които могат да увеличат вероятността от развитие на един от няколкото вида централна сънна апнея.

Напреднала възраст

Установено е, че възрастните над 65 години страдат от ЦСА в по-голяма степен, отколкото по-младите. Тази разлика може да се дължи на факта, че ЦСА често се дължи на основни здравословни проблеми, като например сърдечна недостатъчност, които са по-често срещани при по-възрастните хора. Възможно е да има и други аспекти на процеса на стареене, които правят вероятността от поява на ЦСА по-голяма с напредването на възрастта.

Мъжки пол

Както и при ОСА, мъжете са по-склонни да развият ЦСА, отколкото жените. Експертите подозират, че тази разлика вероятно се дължи на хормоните, тъй като повишените нива на тестостерон се свързват с по-голяма податливост към развитие на централна сънна апнея.

Сърдечна недостатъчност

Проучванията сочат, че до 50% от хората със сърдечна недостатъчност страдат от ОСА, ЦСА или и от двете нарушения. Въпреки че не е известна точната причина, поради която сърдечната недостатъчност причинява ЦСА, тя може да се дължи на по-ниските нива на въглероден диоксид в кръвта, които могат да се развият при хората със сърдечна недостатъчност.

Инсулт

Изследвания са установили, че през първите няколко дни след преживян инсулт около 70% от хората могат да развият централна сънна апнея. Въпреки това ЦСА може да отшуми сама след инсулт, тъй като само 7% от хората имат ЦСА три месеца след инсулта.

Сънната апнея може да се развие независимо от това в коя част на мозъка е настъпил инсултът, въпреки че нарушеното дишане по време на сън може да бъде по-тежко, ако инсултът е настъпил по време на сън.

Други здравословни състояния

В допълнение към сърдечната недостатъчност и инсулта, други здравословни състояния, свързани с ЦСА, включват:

 • Бъбречна недостатъчност
 • Предсърдно мъждене
 • Някои видове парализа
 • Надморска височина

При преминаване на по-висока надморска височина рискът от възникване на болестта се увеличава. Всъщност близо 25% от хората развиват ЦСА на височина около 2 500 метра, докато почти всеки би развил това дихателно разстройство, ако достигне височина над 4 000 метра. Симптомите могат да бъдат най-тежки през първата нощ след попадане в среда с голяма надморска височина и могат да отшумят, когато човек се адаптира към нея.

Определени медикаменти

Лекарства, които оказват влияние върху централната нервна система или способността на организма да реагира на ниските нива на кислород в кръвта, могат да увеличат риска от появата на ЦСА. Тези лекарства включват:

 • Опиоиди
 • Метадон
 • Бензодиазепини
 • Антидепресанти
 • Габапентиноиди

Важно е да обсъдите всички притеснения относно лекарствата и риска от появата на ЦСА, преди да направите промени в дозировката им. Не спирайте приема на предписано лекарство, без да се консултирате с лекар.

Терапия с положително налягане в дихателните пътища (PAP)

ЦСА се развива при 5 до 15% от хората, които се подлагат на вид лечение на обструктивна сънна апнея, наречено терапия с положително налягане в дихателните пътища (ПАП). При повече от половината от хората, при които се наблюдава тази форма на ЦСА, състоянието изчезва от само себе си в рамките на няколко месеца.

Как се лекува сънната апнея?

За повечето хора с ОСА или ЦСА терапията с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) е първото препоръчано лечение. Апаратът CPAP вкарва въздух през тръба в маска, която се поставя върху носа или носа и устата. Този въздушен поток помага да се предпазят дихателните пътища от запушване по време на сън.

Ако спящият не може да понася апарата CPAP, лекарят може да го насочи да изпробва друг вид PAP терапия. Други възможности включват:

 • Двустепенно положително налягане в дихателните пътища (BiPAP или BPAP)
 • Автоматично регулиращо се положително налягане в дихателните пътища (auto-CPAP или APAP)
 • Адаптивна сервовентилация (ASV)

Тези терапии действат подобно на CPAP, като въздухът се подава на спящия от близко разположен апарат. Най-добрият апарат за дадено лице зависи от вида на сънната апнея, която има, и от специфичната ситуация.

Допълнителни терапии за ОСА, които лекарят може да обмисли за някои пациенти, се състоят от:

 • Орални апарати 
 • Хирургична интервенция
 • Стимулация на хипоглосалния нерв

Лекарите често препоръчват промени в поведението, като намаляване на теглото, избягване на алкохол или успокоителни лекарства и промяна на позите за сън, паралелно с медицинското лечение на сънната апнея.

При хората с ЦСА лечението може да се съсредоточи върху преодоляване на основно заболяване или медикаменти, причиняващи проблеми с дишането. Лекарите могат също така да препоръчат използването на допълнителен кислород по време на сън. Когато PAP терапията и кислородът не дават резултат, за лечението на ЦСА могат да се използват определени лекарства.

Кога да се консултирате с Вашия лекар?

Ако проявявате симптоми на сънна апнея, посетете лекар и разберете дали изследването на съня може да Ви помогне да откриете причината за затрудненията с него. Важните симптоми, които трябва да обсъдите с Вашия лекар, включват дневна умора и чести събуждания през нощта. Също така, кажете на лекаря си, ако някой, с когото живеете, е забелязал, че спирате да дишате, хъркате шумно или се задъхвате, докато спите.