Как сънната апнея влияе на кръвното налягане? – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Как сънната апнея влияе на кръвното налягане?

Как сънната апнея влияе на кръвното налягане?

Високото кръвно налягане, наричано още хипертония, е често срещан здравословен проблем, при който силата, която изпомпва кръвта през кръвоносните съдове, е по-висока от нормалната. Хората с хипертония често не проявяват симптоми, но научават, че имат високо кръвно налягане по време на рутинни прегледи в лекарския кабинет. Ако не се лекува, високото кръвно налягане ежедневно натоварва сърдечносъдовата система, което може да доведе до инсулт, сърдечно заболяване и други неразположения. За щастие, овладяването на хипертонията с медикаменти и промени в начина на живот може да намали риска от неблагоприятни последици за здравето.

Сънната апнея е разстройство на съня, което причинява многобройни прекъсвания на дишането по време на сън. Съществуват два вида сънна апнея: обструктивна сънна апнея (ОСА) и централна сънна апнея (ЦСА). ОСА се характеризира с епизоди на колапс на дихателните пътища, които блокират въздушния поток в белите дробове и често причиняват хъркане и задъхване по време на сън. При ЦСА прекъсванията на дишането се дължат на липсата на комуникация между мозъка и мускулите, участващи в дишането.

Важно е да се разбере връзката между хипертонията и сънната апнея, тъй като тези две състояния се влияят едно от друго, а лечението на сънната апнея може да понижи кръвното налягане при хора, които страдат и от двете.

Връзката между сънната апнея и кръвното налягане

От двата вида сънна апнея само ОСА е свързана с високо кръвно налягане. ЦСA не е известна като причина за хипертония, но тя се развива при 30 до 50% от хората със сърдечна недостатъчност.

Разпространението на ОСА е обхваща между 4 и 7% от общото население, но засяга 30 до 40% от хората с хипертония. Смята се, че около половината от хората, диагностицирани с ОСА, страдат и от високо кръвно налягане.

При здрави хора кръвното налягане естествено се понижава с 10 до 20 % през нощта - явление, което понякога се нарича "понижаване на кръвното налягане". При хората с тежка форма на ОСА се наблюдават спадове на кръвното налягане с по-малко от 10 %, което показва, че кръвното налягане не спада.

Хората, при които кръвното налягане не спада през нощта, са изложени на повишен риск от сърдечносъдови проблеми. Освен това при много пациенти с ОСА се наблюдава внезапно и ясно изразено повишаване на кръвното налягане, когато се събудят сутрин. Този "сутрешен скок" е друг фактор, който може да увеличи риска от сърдечносъдови заболявания. Умерената до тежка форма на ОСА повишава смъртността вследствие на всички фактори и сърдечносъдовата смъртност.

ОСА влияе на кръвното налягане не само през нощта. Проучванията показват, че нивата на кръвното налягане през деня също се увеличават с напредването на интензивността на сънната апнея.

Как сънната апнея причинява високо кръвно налягане?

Липсата на сън натоварва сърцето, а ОСА в частност причинява свръхактивиране на симпатиковата нервна система, което може да доведе до високо кръвно налягане. Ролята на симпатиковата нервна система е да контролира реакцията ни "борба или бягство". Когато се активира, симпатиковата нервна система предизвиква поредица от временни физически реакции, включително по-бърз сърдечен ритъм, по-високо кръвно налягане, разширени зеници и засилен метаболизъм. Всички тези промени ни помагат да реагираме на стресови събития; прекомерното активиране на симпатиковата нервна система обаче може да доведе до хронично повишено кръвно налягане.

Всеки път, когато човек с ОСА преживее колапс на дихателните пътища и спре за кратко дишането си по време на сън, неговата симпатикова нервна система се активира и кръвното налягане бързо се покачва, когато той възобнови дишането си. Понякога тази последователност от спиране и възобновяване на дишането може да доведе до събуждане на човека от сън. Когато човек се събуди след ОСА, активирането на симпатиковата нервна система и нивата на кръвното налягане се повишават до още по-голяма степен.

Освен това, когато сънят е нарушен от симптомите на ОСА, тялото освобождава в кръвта хормони на симпатиковата нервна система, наречени катехоламини. Катехоламините са хормони на стреса, които се освобождават основно от надбъбречните жлези. Примери за катехоламини са допаминът и епинефринът (наричан още адреналин). Високите нива на катехоламини в кръвта причиняват високо кръвно налягане.

Затлъстяване и инсулинова резистентност

ОСА, хипертонията, затлъстяването и инсулиновата резистентност имат сложна връзка, в която и четирите фактора си влияят и се изострят взаимно.

Затлъстяването предразполага хората към ОСА. Затлъстяването също така увеличава риска от развитие на високо кръвно налягане. Изследванията показват, че когато човек има едновременно ОСА и наднормено тегло, двете състояния могат да си влияят взаимно по начин, който влошава сърдечносъдовото здраве. Например ОСА и затлъстяването предизвикват повишени нива на лептин в кръвта. Лептинът е хормон, който стимулира глада, което може допълнително да допринесе за увеличаване на теглото. Лептинът също така натоварва сърдечносъдовата система и може да стимулира развитието на хипертония.

Хората с инсулинова резистентност се нуждаят от все по-високи нива на хормона инсулин, за да могат да използват за енергия вид захар в кръвта, наречена глюкоза. С течение на времето инсулиновата резистентност може да доведе до неконтролируеми нива на глюкоза в кръвта и до развитие на диабет. Затлъстяването е известна причина за инсулинова резистентност. Последните проучвания показват, че ОСА също е причина за инсулинова резистентност, независимо от теглото на човека. Високото кръвно налягане е още един рисков фактор за инсулинова резистентност. Тъй като инсулиновата резистентност е активатор на симпатиковата нервна система, тя може да причини или да влоши и високото кръвно налягане.

Как влияе лечението на сънната апнея върху кръвното налягане?

Съществуват редица възможности за лечение на ОСА. Лечението не само подобрява качеството на съня, но може да помогне и за контролирането на хипертонията. Най-често срещаното и ефективно лечение се нарича непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP).

Лечението с CPAP включва носене на лицева маска, прикрепена към машина, която изпомпва въздух в белите дробове през нощта. То действа, като предотвратява свиването на дихателните пътища, което подобрява качеството на съня при хората, засегнати от ОСА. Проучванията, изследващи ефекта на CPAP при пациенти с хипертония и ОСА, показват, че лечението с CPAP понижава кръвното налягане през деня и през нощта, особено при пациенти с тежка форма на ОСА. CPAP също така намалява нивата на катехоламините.

Някои пациенти изпитват затруднения да се приспособят към лицевата маска на CPAP през нощта. Последователната и правилна употреба на CPAP е важна за ефективното справяне с ОСА и хипертонията. Устройствата за уста са една от алтернативите на CPAP и са предназначени да помогнат за поддържане на отворени дихателни пътища по време на сън. Необходими са изследвания, за да се определи дали те също така понижават кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане и ОСА. При определени пациенти се извършват и някои хирургични процедури за лечение на ОСА.

Намаляването на теглото чрез промяна на диетата и начина на живот или чрез операция е друг подход за лечение на ОСА, който също може да понижи кръвното налягане.

Трябва ли да говоря с лекаря си за сънната апнея?

Ако имате високо кръвно налягане и се притеснявате от това дали не страдате и от сънна апнея, говорете с лекар. Диагнозата е първата стъпка към достъп до ефективно лечение на ОСА, което може да подобри съня и кръвното ви налягане. Помислете дали някой от следните симптоми се отнася за вас:

  • Дневна сънливост
  • Затруднения с концентрацията на вниманието и паметта
  • Сутрешно главоболие
  • Сухота в устата при събуждане
  • Раздразнителност, тревожност или депресия

Сънната апнея често не се разпознава от засегнатото лице. В много случаи партньорът в спалнята забелязва нощните симптоми на ОСА, което провокира посещението при лекаря. Ако споделяте спалня или дома си с друг човек, попитайте го дали е забелязал, че проявявате някой от тези признаци, докато спите:

  • Силно хъркане
  • Задушаване или задъхване по време на сън
  • Паузи в дишането по време на сън

Наблюдаването на един или повече от тези симптоми не означава непременно, че имате сънна апнея, но е основателна причина да повдигнете въпроса за съня пред Вашия лекар.