Каква е връзката на хъркането със сънната апнея? – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Каква е връзката на хъркането със сънната апнея?

Каква е връзката на хъркането със сънната апнея?

Основни изводи

 • Вибрацията на отпуснатите тъкани на гърлото по време на сън причинява хъркане.
 • Бременността, наддаването на тегло, успокоителните лекарства и претоварването могат да допринесат за възникването на хъркане.
 • Хъркането, свързано със сънна апнея, често е придружено от други симптоми, като задъхване и умора през деня.

Посъветвайте се с Вашия лекар за възможностите за решаване на проблема с хъркането, включително промени в начина на живот, CPAP апарати и терапия.

Хъркането е широко разпространен проблем, но неговата интензивност и последици за здравето могат да бъдат различни. Хъркането може да бъде незначително, инцидентно и необезпокоително или да е признак на сериозно основно нарушение на дишането, свързано със съня. Повече от една четвърт от възрастните редовно хъркат. 

Какви са основните причини за появата на хъркане?

Хъркането се причинява от трептенето и вибрациите на тъканите в близост до дихателните пътища в задната част на гърлото. По време на сън мускулите се разхлабват, като стесняват дихателните пътища. Когато човек вдишва и издишва, движещият се въздух кара тъканите да трептят и да издават шум.

Познаването на основите на хъркането, включително какво го причинява, кога е опасно и как да се лекува, може да спомогне за по-добро здраве и да предотврати тази често срещана причина за сънни нарушения.

Някои хора са по-предразположени към хъркане поради размера и формата на мускулите и тъканите на шията. В други случаи прекомерното отпускане на тъканите или стесняването на дихателните пътища може да доведе до хъркане. Примери за рискови фактори, които допринасят за по-висок риск от поява на хъркане, включват:

 • Затлъстяване
 • Консумация на алкохол
 • Употреба на успокоителни лекарства
 • Хронична назална конгестия
 • Уголемени сливици, език или меко небце
 • Изкривена носна преграда или носни полипи
 • Малка или отдръпната челюст
 • Бременност

Каква е разликата между хъркането и сънната апнея?

Обструктивната сънна апнея (ОСА) е нарушение на дишането, при което дихателните пътища се блокират или колабират по време на сън, което води до повтарящи се прекъсвания на дишането.

Хъркането е един от най-често срещаните симптоми на ОСА, но не всички хора, които хъркат, имат ОСА. Свързаното с ОСА хъркане обикновено е силно и звучи така, сякаш човек се задушава, храчи или се задъхва.

ОСА нарушава съня и често разстройва баланса на кислорода и въглеродния диоксид в организма. По-лекото хъркане, наричано първично хъркане, се среща нерядко, но не предизвиква тези последствия.

хъркащ мъж

Опасно ли е хъркането?

Дали хъркането е опасно, зависи от неговия вид, сила и честота.

Леко хъркане: Лекото, рядко хъркане е нормално и обикновено не изисква медицински изследвания или лечение. Основното му въздействие е върху партньора в леглото или съседа, който може да бъде притеснен от случайния шум.

Обикновено хъркане: Обикновеното хъркане се появява повече от три нощи в седмицата. Поради своята честота то е по-обезпокоително за партньорите в леглото. Обикновено обаче то не се разглежда като здравословен проблем, освен ако няма признаци на нарушения на съня или сънна апнея, в който случай може да се наложи провеждането на диагностични изследвания.

Хъркане, свързано с обструктивна сънна апнея: Хъркането, свързано с обструктивна сънна апнея, е по-обезпокоително от медицинска гледна точка. Ако ОСА не се лекува, това може да има сериозни последици за съня и цялостното здраве на човека. Неконтролираната ОСА се свързва с опасна сънливост през деня и сериозни здравословни състояния, включително сърдечносъдови проблеми, високо кръвно налягане, диабет, инсулт и депресия.

Кога трябва да се обърнете към лекар по повод на хъркането?

Много от случаите на хъркане са безобидни, но е важно да говорите с лекар, ако се появят признаци на потенциална сънна апнея:

 • хъркане, което се появява три или повече пъти седмично;
 • много силно или обезпокоително хъркане;
 • хъркане, съпроводено със звуци на задъхване, задушаване или храчене;
 • затлъстяване или скорошно наддаване на тегло;
 • дневна сънливост;
 • липса на концентрация или ментална устойчивост;
 • сутрешно главоболие и претоварване;
 • високо кръвно налягане;
 • скърцане със зъби през нощта;
 • често нощно уриниране.

Ако сте забелязали някой от тези признаци, важно е да се обърнете към лекар, който да определи дали са необходими допълнителни изследвания или лечение.

Как да разбера дали хъркам, когато спя сам?

Освен ако някой друг не им каже, повечето хора, които хъркат, не знаят за това. Това може да е част от причините, поради които сънната апнея е все още недостатъчно диагностицирана.

Ако спите сами, може да е полезно да поставите записващо устройство. То може да бъде обикновен диктофон или едно от многото приложения за смартфони, но предимството на приложенията е, че анализират звуковите модели, за да откриете вероятните епизоди на хъркане. Най-добре е да записвате няколко нощи, тъй като хъркането може да не се появява всяка нощ. Въпреки това, имайте предвид, че приложенията не помагат при диагностицирането на ОСА.

Важно е да се търсят и други признаци, свързани с нарушения на съня, като забележима сънливост през деня, умора, проблеми с концентрацията на вниманието или мисленето или необясними промени в настроението.

досадно хъркане по време на сън

Какви лечения могат да помогнат за ограничаване на хъркането?

Лечението зависи от естеството на хъркането и вида на проблемите, които то причинява.

При хора с рядко или първично хъркане лечение може да не е необходимо, освен ако то не нарушава съня на човека или на някого, с когото живее. В тези случаи лечението обикновено е по-просто и по-малко инвазивно. Хората със сънна апнея обикновено се нуждаят от по-задълбочено лечение.

Видовете лечения включват промяна на начина на живот, антихъркащи апарати, устни упражнения, апарати за положително налягане в дихателните пътища и операция. Личният лекар е в най-добра позиция да опише плюсовете и минусите на всяко лечение в конкретния случай.

Промени в начина на живот

Промените в начина на живот могат да помогнат за спиране на хъркането и в някои случаи може да не се наложи друго лечение. Дори когато са предписани и други процедури, като начална фаза от терапията, най-често се препоръчват промени в начина на живот. 

Поддържане на здравословно тегло: Наднорменото тегло или затлъстяването са рискови фактори за появата на хъркане и сънна апнея, така че поддържането на здравословно тегло може да бъде важна стъпка срещу хъркането.

Ограничаване на употребата на алкохол и успокоителни: Алкохолът е чест причинител на хъркане, а успокоителните лекарства също могат да предизвикат появата му.

Коригиране на позицията по време на сън: Спането по гръб допринася за по-лесното запушване на дихателните пътища. Може да е необходимо време, за да свикнете с различната позиция за сън, но това може да е полезна промяна. 

Повдигане на горната част на леглото: Повдигането на горната част на леглото с може да помогне за намаляване на хъркането. 

Облекчаване на запушването на носа: Предприемането на мерки за премахване на алергиите или други източници на запушване на носа може да помогне за намаляване на хъркането. Дихателните ленти, които се поставят върху носа, могат да помогнат за отваряне на носните пътища през нощта.

Антихъркащи приставки за уста: Антихъркащите накрайници за уста помагат да задържите езика или челюстта си в стабилна позиция, за да предотвратите блокирането на дихателните пътища по време на сън. Съществуват два основни вида устройства против хъркане.

Устройства за разширяване на долната челюст: Те работят, като задържат долната челюст напред. Много от тях са регулируеми, така че да можете да постигнете по-удобно и ефективно прилягане.

Устройства за задържане на езика: Тези апарати помагат да се задържи езикът на място, така че да не се плъзга назад към гърлото.

ципап апарати срещу хъркане

Апаратите за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища се считат за златен стандарт при лечението на сънна апнея. Въпреки това, докато някои хора могат да използват апарата удобно, други намират устройството за смущаващо, особено ако е шумно или ако маската не пасва добре. Индивидуално пригодените орални апарати често са подходяща алтернатива за пациенти с ОСА, които не могат да понасят Апаратите за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища. Доказано е, че устройствата за увеличаване на долната челюст са ефективни при лечението на хъркане и лека до умерена форма на ОСА. Важно е да се консултирате с лекар, за да изготвите най-добрия план за лечение.

Упражнения за устата

Отслабването на мускулите около дихателните пътища повишава вероятността човек да хърка. Упражненията за укрепване на устата, езика и гърлото могат да противодействат на това, като повишават мускулния тонус и намаляват хъркането.

Упражненията за уста против хъркане са показали най-голяма ефективност при хора с леко хъркане и обикновено трябва да се изпълняват ежедневно в продължение на два или три месеца.

Устройства с положително налягане в дихателните пътища

Апаратите за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища са едно от най-често срещаните лечения на сънна апнея при възрастни. Те изпомпват въздух под налягане през маркуч и маска и го насочват в дихателните пътища, като предотвратяват запушването им. Машините за двустепенно положително налягане в дихателните пътища са подобни, но имат различни нива на налягане за вдишване и издишване. Автоматично регулиращите се машини за положително налягане в дихателните пътища реагират на моделите на дишане и променят налягането според нуждите.

И трите модела апарати често са ефективни при лечението на сънна апнея и свързаното с нея хъркане. За да се сдобиете с тези устройства, ви е необходима рецепта и те трябва да бъдат калибрирани, за да отговарят на вашите нужди. Поради тази причина е важно да работите със специалист, който да ви насочи в избора на най-подходящия за вас апарат.

Носенето на маска може да е неудобно в началото, но повечето хора свикват с нея и откриват, че използването на устройството забележимо намалява хъркането и подобрява съня.

Хирургична намеса

При възрастните хирургичната намеса рядко е първи избор за лечение на хъркането или сънната апнея, но може да бъде вариант, ако другите подходи не са ефективни.

Един от видовете операции, наречен увулопалатофарингопластика, разширява дихателните пътища чрез коригиране или отстраняване на близките тъкани. С помощта на тази операция могат да се отстранят и носните полипи, изкривената носна преграда или други запушвания на носните пътища.

Съществуват и други видове по-малко инвазивни операции, но до момента има ограничени данни от клинични проучвания относно ползите и недостатъците им.