Какво причинява хъркане при жените? – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Какво причинява хъркане при жените?

Какво причинява хъркане при жените?

Ключови изводи:

  • Хъркането при жените може да бъде повлияно от хормонални промени, повишаване на телесното тегло, алергии, стил на живот и подлежащи медицински състояния.
  • Идентифицирането на специфичната причина за хъркането е особено важна за откриване на най-известното лечение.
  • Хъркането става по-често срещано с възрастта и обикновено е безвредно.
  • Ако хъркането е постоянно, консултирайте се със специалист, за да се погрижите за подлежащите здравословни проблеми.

Хъркането бива причинено от вибрирането на тъканите във въздушните пътища, докато човек диша по време на сън. Въпреки че хъркането засяга хора от всеки пол, няколко уникални фактора допринасят за хъркането при жените и хората, родени с женски пол.

Жените исторически не са били достатъчно представени в медицинските проучвания, включително проучвания, свързани с хъркането. Но проучванията са започнали да откриват как женските полови хормони може да повлияят на риска на човек от хъркане, както и как полът може да играе ключова роля във вероятността човек да докладва този нощен симптом.

Обсъждаме състояния, които увеличават риска от хъркане при жени и хора, родени като жени, дали хъркането при тези групи е нормално и как да намалите или предотвратите хъркането.

 

Причини за хъркане при жени

Определени рискови фактори за хъркане, като бременност и менопауза, са уникални за жените и хората, родени като жени. Други често срещани причини за хъркане, като запушване на носа, хипотиреоидизъм, затлъстяване и определени анатомични черти, може да възникнат при хора от всеки пол.

Бременност

Експертите изчисляват, че около половината от бременните жени хъркат. Хъркането обикновено се влошава с напредването на бременността, особено по време на третия триместър. След като родят, повечето хора изпитват бързо намаление в хъркането. Променящите се хормони, наддаването на тегло и подутите носни проходи могат да допринесат за хъркането по време на бременност.

Менопауза

Хъркането се увеличава по време на и след менопауза. Това може да е поради намаление на естрогена и прогестерона, хормони, които може да защитават от хъркане. След менопауза а жените също често наддават на тегло, увеличавайки риска си от затлъстяване и промени в дишането по време на сън.

Наднормено тегло и затлъстяване

Хората, които имат наднормено тегло или затлъстяване, е по-вероятно да хъркат, тъй като излишната тъкан в шията, гърлото и езика може да увеличат шанса дихателните пътища да колабират по време на сън. Затлъстяването също намалява обема на белите дробове на хората и въздейства върху функцията на мускулите, участващи в дишането.

Запушване на носа и други проблеми в носа

Хъркането може да бъде причинено, когато носните проходи бъдат блокирани или се стеснят. Състояния, които засягат на носните проходи и допринасят за хъркането, включват запушване на носа поради настинка, алергии или синузит, операция на синусите, проблеми с носната преграда и анормални израстъци в носната кухина.

Пушене, алкохол и седативи

Някои лекарства и други вещества могат да увеличат вероятността човек да хърка. Например, пиенето на алкохол може да увеличи хъркането, което може да е поради ефекта на алкохола върху мускулите на горните дихателни пътища. Пушенето също може да влоши хъркането, потенциално чрез увеличено запушване на носа или краткосрочна никотинова абстиненция от липсата на пушене по време на сън.

Лекарства, които може да увеличат риска от хъркане, включват:

  • Бензодиазепини
  • Антихистамини
  • Антиепилептични лекарства
  • Определени антидепресанти
  • Опиати

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът може да стесни дихателните пътища на човек и да увеличи вероятността за хъркане. Хипотиреоидизмът възниква, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно щитовидни хормони, което въздейства върху функцията на органите из цялото тяло. Хипотиреоидизмът е по-често срещан при жените, хора, родени като жени, и тези, които са или скоро са били бременни.

Обструктивна сънна апнея

Хъркането може да е симптом на обструктивна сънна апнея, състояние, при което дихателните пътища на човек се стесняват и това значително влияе върху дишането им по през нощта. Докато хъркането само по себе си обикновено не влияе на дишането и не събужда човек от сън, обструктивната сънна апнея може да доведе до събуждане по време на сън и да увеличи риска от дългосрочни последици за здравето.

В миналото лекарите са считали обструктивната сънна апнея за състояние, което предимно засяга мъже. Но проучванията днес обсъждат идеята, че обструктивната сънна апнея често бива пропускана при жени и хора, родени като жени, и че до 93% от жените с обструктивна сънна апнея не биват диагностицирани.

Изследователите са предложили няколко обяснения за това, включително, че жените може да изпитат различни симптоми, по-малко вероятно е да кажат на лекаря си за хъркане или имат партньори в леглото, които не са толкова наблюдателни.

Нормално ли е хъркането?

Почти всеки хърка от време на време и е по-вероятно да възникне при увеличаване на възрастта. Проучванията твърдят, че приблизително 28% от зрелите жени редовно хъркат.

Въпреки че много жени и хора, родени като жени, хъркат, експертите предполагат, че жените е по-малко вероятно  да си признаят, че хъркат, вероятно понеже хъркането традиционно е бивало приемано като мъжествено поведение.

Понеже хъркането протича единствено, докато човек спи, хората, които хъркат, може да не са наясно с това, особено ако спят сами. Само по себе си, хъркането често е безвредно и може да не изисква медицинско лечение, освен ако не нарушава спокойствието на спящия или партньора им в леглото.

Но хората, които хъркат редовно, трябва да говорят с лекарите си, особено ако имат симптоми на обструктивна сънна апнея, като много шумно хъркане, паузи в дишането по време на сън, главоболие и прекомерна умора по време на деня.

Как да намалите или предотвратите хъркането?

Много жени искат да знаят как да спрат да хъркат. В зависимост от причината, интервенции, които може да намалят или спрат хъркането, включват промяна в позицията на сън, намаляване на теглото, намаляване на тютюна и алкохола и използването на устройства и лекарства за отваряне на дихателните пътища.

Избягвайте пушене, алкохол и седативи

Намаляването на пушенето и употребата на алкохол, особено скоро преди лягане, може да намали или спре хъркането. Ако лекарствата, които човек приема, допринасят за хъркане, той може да говори с лекаря си за промяна на дозата или намиране на друг медикамент.

Лекувайте запушването на носа

Лекарите може да препоръчат деконгестант, нощно промиване на носа с физиологичен разтвор или други лечения за намаляване на хъркането, причинено от запушване на носа. Може да е полезно да се работи с лекар при използване на деконгестанти за намаляване на хъркането, тъй като някои медикаменти могат да увеличат запушването на носа, ако бъдат използвани твърде дълго.

Избягвайте да спите по гръб

Някои хора хъркат по-малко, докато спят настрани или на повдигната възглавница. За да окуражат спането настрани, хората могат да се пробват да зашият топка за тенис към гърба на тениска, за да предотвратят претъркулването по гръб през нощта.

Различни други устройства биват предлагани за окуражаване на спането настрани и поддържане на отворени дихателни пътища, като нощници, аларми за позата и специални възглавници. Още проучвания са необходими, за да се установи дали тези устройство подобряват хъркането.

Справете се със затлъстяването

Ако лекарят определи, че наднорменото тегло или затлъстяването допринася за хъркането, свалянето на тегло може да помогне. Заедно с други ползи, свалянето на тегло може да подобри функцията на мускулите и да намали излишната тъкан в устата и шията, за да намали натиска върху дихателните пътища.

Практикувайте упражнения за устата и гърлото

Упражненията с уста за спиране на хъркането, също познати като миофункционална терапия, може да намалят хъркането. Някои проучвания са открили, че тези ежедневни упражнения за езика, горната част на устната кухина и други мускули могат да подобрят и честотата, и тежестта на хъркане.

Изпробвайте разширител на носа

Ако другите методи не са ефективни, лекарят може да препоръча изпробване на разширител на носа. Назалните разширители са устройства, които помагат да се поддържат носните проходи отворени, като разширяват носа отвътре или идват като лепкави носни ленти, които могат да бъдат поставени около ноздрите отвън.

Вземете си устройство за устата

В някои случаи лекарят може да препоръча индивидуализирано устройство за устата, също познато като апарат за уста срещу хъркане. За разлика от предпазителите за захапката, които се използват за скърцане със зъби, тези устройства обикновено се нагласят индивидуално от зъболекар. Те може да преместят челюстта или езика напред или може да променят позицията на тъканите, за да поддържат въздушните пътища отворени.

Използвайте РАР устройство

Въпреки че тази терапия обикновено е запазена за хора с обструктивна сънна апнея, лекарите може да предпишат устройства за поддържане на постоянно положително налягане в дихателните пътища (СРАР), за да се справите с тревожното хъркане. СРАР машината предоставя въздух под налягане чрез маска за лице, за да не позволи на дихателните пътища да колабират по време на сън.

Говорете с лекар

Поради различните фактори, които може да допринесат за хъркане, първата стъпка за справяне н тревожното хъркане е да се свържете с лекар. Лекарят може да помогне, като оцени симптомите, препоръча лечения и обсъди дали може да е полезно да се изследва за обструктивна сънна апнея или други здравословни състояния, които могат да допринесат за хъркането.