Сънна апнея при децата | Какво трябва да знаем? | Ototon.bg – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Сънна апнея при децата | Какво трябва да знаем?

Сънна апнея при децата | Какво трябва да знаем?

Какво представлява, как влияе върху съня и здравето на децата и по какъв начин може да се лекува?

Сънната апнея е състояние, при което дишането се прекъсва по време на сън. Тези паузи в дишането влияят на качеството на съня и могат да предизвикат сънливост през деня и поведенчески проблеми при децата.

Съществуват два вида сънна апнея: обструктивна сънна апнея (ОСА) и централна сънна апнея (ЦСА). При ОСА човек се опитва да диша, но не може поради стеснени или блокирани дихателни пътища. При ЦСА обикновено не се правят усилия за вдишване, така че човек за кратко спира да диша. Подобно на възрастните, ОСА се среща много по-често при децата, отколкото ЦСА.

Според учените между 1 и 5% от децата страдат от обструктивна сънна апнея. Въпреки че проучванията показват, че обструктивната сънна апнея е сравнително рядко срещана при децата, тя също така обикновено е недостатъчно диагностицирана.

Познаването на причините и симптомите на сънната апнея при децата може да ви помогне да прецените кога е необходимо да посетите педиатър. Съществуват тестове за диагностициране на сънната апнея и лечения, които могат да помогнат за овладяване или преодоляване на това състояние.

Какви са причините за обструктивната сънна апнея при децата?

Съществуват няколко причини за обструктивна сънна апнея при деца:

Увеличени сливици и аденоиди: Широко признат рисков фактор за появата на ОСА в детска възраст са уголемените сливици и аденоиди. Тонзилите и аденоидите са жлези, разположени в задната част на гърлото и са част от имунната система. Сливиците и аденоидите могат да бъдат увеличени поради генетични причини, чести инфекции или възпаления. Когато са уголемени, тези жлези стесняват дихателните пътища, което затруднява дишането по време на сън.

Затлъстяване в детска възраст: ОСА при децата често се дължи и на затлъстяване, което също стеснява дихателните пътища. Обструктивната сънна апнея се среща при 60 % от децата със затлъстяване.

Други рискови фактори: Други причини за ОСА са малката челюст или свръхнапрежението, употребата на успокоителни или опиоиди, както и слабост на мускулите на езика и гърлото, дължаща се на състояния като синдром на Даун или церебрална парализа. Установено е също, че рискови фактори за ОСА в детска възраст са наличието на назални алергии, общуването с възрастни пушачи и фамилната обремененост с обструктивна сънна апнея.

Какви са причините за появата на централната сънна апнея при децата?

Централната сънна апнея може да се появи поради различни причини при децата. Важно е да се отбележи, че няколко случая на централна апнея по време на сън се считат за нормални. Централната сънна апнея се свързва с редки генетични нарушения при деца, като например Синдром на вродена централна хиповентилация. Тя може да е налице и когато децата са засегнати от здравословни състояния, които нарушават работата на части от централната нервна система, контролиращи дишането.

Какви са симптомите на сънната апнея?

Хъркането е отличителен симптом на обструктивната сънна апнея. Въпреки това не всички деца, които хъркат, имат сънна апнея и не всички деца със сънна апнея хъркат. Само лекар може да определи дали симптомите при детето се дължат на сънна апнея.

В допълнение към хъркането, други симптоми на сънна апнея при деца по време на сън включват:

 • Дишане през устата по време на сън
 • Кашлица или задушаване
 • Нощно изпотяване
 • Ходене по време на сън
 • Говорене по време на сън
 • Нощен терор
 • Подмокряне на леглото

Сънната апнея предизвиква негативни прояви и в будно състояние. Те могат да включват:

 • Сънливост през деня
 • Затруднена концентрация
 • Поведенчески проблеми, които често имитират Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ), като хиперактивност, бунтарство, импулсивност. 
 • Сутрешно главоболие
 • Раздразнително поведение
 • Трудности при контролирането на емоциите

 

Как се диагностицира сънната апнея при деца?

Първо, лекарят получава информация от детето и родителя или настойника за навиците на детето по време на сън и за всички дневни и нощни симптоми. Лекарят може също така да извърши физически преглед на устата, шията и гърлото на детето, за да открие физически характеристики, които увеличават риска от сънна апнея (например увеличени сливици и аденоиди).

Ако тази първоначална оценка покаже, че са необходими допълнителни изследвания, лекарят може да предложи полисомнография, която представлява изследване на съня, извършвано през нощта в клиника за сън. Полисомнографията включва измерване на специфични телесни функции, докато човек спи. Тя е безболезнена и неинвазивна. Полисомнографията е методът на златния стандарт за оценка на съмнения за сънна апнея, тъй като дава най-категорични резултати.

Домашните тестове за сън обикновено не се препоръчват за деца въз основа на указанията на Американската академия по педиатрия и Американската академия по медицина на съня.

Какво представлява лечението на сънната апнея при децата?

Лечението на сънната апнея при деца зависи от причината и степента на изразеност на симптомите и трябва да се обсъди подробно с медицинското лице:

Аденотонзилектомия: Сънната апнея в детска възраст, причинена от уголемени сливици и аденоиди, може да се излекува чрез хирургично отстраняване на сливиците и аденоидите.

Миофункционална терапия: Упражненията за устата и гърлото, известни също като "миофункционална терапия" или "орофарингеални упражнения", доказано подобряват състоянието на обструктивната сънна апнея и хъркането при деца.

Ортодонтия: Бързото разширяване на горната челюст и устройствата за разширяване на долната челюст са ортодонтски подходи, при които се използва стоматологичен инструментариум, за да се създаде повече пространство в устата и да се подобри потокът на въздуха през дихателните пътища.

CPAP: Наричан още непрекъснато положително налягане в дихателните пътища, CPAP представлява апарат, който непрекъснато изпраща въздух в дихателните пътища. Потребителите на CPAP носят маска, прикрепена към помпа, докато спят. Спането с маска на CPAP може да се окаже доста трудно за приспособяване на децата и може да изисква поведенческа подкрепа.

Лечение на алергии и възпаление на синусите: Медикаменти, като стероиден назален спрей, промивки на носа с физиологичен разтвор и/или други лекарства за алергии, могат да бъдат вариант за деца с леки симптоми на сънна апнея. Тези медикаменти могат да ограничат свиването на дихателните пътища и неправилната позиция на езика, причинени от постоянното дишане през устата. Лечението на алергиите често се извършва в комбинация с други възможности за лечение.

Освен това децата с много леки или никакви симптоми могат да бъдат наблюдавани във времето, без да се прилага лечение. Поддържащите грижи по време на изчакването могат да включват обучение за спазване на добри навици за сън, внимателно проследяване на симптомите и често проследяване при лекаря.

Какви природни методи за лечение на сънна апнея при деца има?

Следните естествени лечения могат да помогнат за намаляване на състоянието на обструктивна сънна апнея при деца. Лекарят на детето може най-добре да разгледа рисковете и ползите от изброените по-долу природни лечения:

Намаляване на теглото: При деца със затлъстяване и обструктивна сънна апнея намаляването на теглото може да облекчи симптомите. Педиатърът може да помогне при планирането на здравословен хранителен режим и физически упражнения. Диетолог или специалист по хранене също може да помогне за изготвянето на план за отслабване. Загубата на тегло обаче може да отнеме време, а детето с тежки симптоми може да има полза от започване на лечение, което да му донесе облекчение по-скоро.

Избягване на алергени: Може да е полезно да се избягват вещества - като полени и плесени - които могат да причинят алергичен ринит (алергична реакция на носните пътища). Алергичният ринит води до задръстване и стесняване на дихателните пътища, които допринасят за появата на симптоми на сънна апнея.

Пренасочване на носното дишане: Пренастройването на носното дишане (наричано още миофункционална терапия) е вид физиотерапия, която има за цел да укрепи езика и околните мускули, за да помогне на детето да диша ефективно през нощта. Тя може да помогне за намаляване на симптомите, но наличните сведения са ограничени.

Позиционна терапия: Позиционната терапия се състои в обучение на дадено лице да спи в различна позиция. Тя може да се използва при деца, при които сънната апнея се проявява само когато спят по гръб. Повдигането на главата в леглото също може да помогне за облекчаване на състоянието на сънната апнея. Въпреки това има ограничена информация за ефективността на позиционната терапия при деца.

По какво се различава сънната апнея при възрастните и децата?

Сънната апнея води до влошаване на качеството на съня при всички засегнати хора, но дневните симптоми могат да бъдат различни при възрастните и децата. Възрастните са по-склонни да проявяват дневна сънливост и умора, докато при децата е по-вероятно да се появят поведенчески проблеми като затруднена концентрация и хиперактивност.

Освен това сънната апнея се лекува по различен начин при децата. При възрастните най-често срещаното лечение е CPAP, докато при децата най-често срещаното лечение е операция. Някои ортодонтски лечения са полезни само при активно растящи деца и не са опция за възрастни със сънна апнея.

Кога трябва да се обърнем към лекар?

Добре е да се консултирате с лекар винаги, когато са налице необичайни симптоми по време на сън. Също така децата, които не спят добре, може да имат проблеми с концентрацията, да проявяват раздразнителност или да имат влошен контрол на емоциите. Ако детето се бори с поведенчески проблеми, може да е полезно да попитате лекаря дали нарушение на съня, като например сънна апнея, може да е съпътстващ фактор.