Лечение на сънна апнея в домашни условия | Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Лечение на сънна апнея в домашни условия

Лечение на сънна апнея в домашни условия

Сънната апнея е нарушение на съня, при което спящият временно спира да диша през нощта. Съществуват два основни вида сънна апнея. При хората с обструктивна сънна апнея (ОСА) се наблюдават паузи в дишането, дължащи се на краткотрайно свиване на дихателните пътища. Централната сънна апнея (ЦСА) включва нарушение в начина, по който дишането се регулира в мозъка. При някои хора се наблюдава комбинация от двете, или така наречената смесена сънна апнея.

Лечението има за цел да намали или елиминира симптомите на сънната апнея като прекомерно хъркане, неспокоен сън и сънливост през деня. Въпреки че съществуват редица медицински и домашни методи за лечение на сънна апнея, хората с лека сънна апнея могат да открият, че домашните средства помагат за облекчаване на симптомите им. Хората с умерена до тежка сънна апнея обаче обикновено се нуждаят от медицински интервенции за преодоляване на оплакванията. В допълнение към медицинското лечение често се налагат промени в начина на живот.

Домашните средства за лечение на сънна апнея никога не трябва да се използват като алтернатива на консултацията с медицинско лице или на спазването на препоръчания от лекаря подход за лечение на сънна апнея.

Лечение на сънна апнея в домашни условия

Промените в начина на живот и поведението могат да помогнат за преодоляване на симптомите на сънната апнея. Редица стъпки се препоръчват от здравните експерти като първа стъпка в лечението на сънната апнея, като например промяна на позите за сън, избягване на алкохол и някои лекарства и практикуване на редовни физически упражнения. Други подходи може да са по-рядко срещани или ефективността им да е неясна, като например акупунктура и билкови средства, въпреки че някои хора ги определят като полезни.

Преди да започнете домашно лечение на сънна апнея, задължително се консултирайте с медицинско лице. Вашият лекар може да ви помогне да определите кои домашни средства са подходящи в зависимост от сериозността на проблема със сънната апнея. Вашият лекуващ лекар може също така да ви посъветва относно леченията, които биха могли да повлияят на вече съществуващи заболявания или на приеманите от вас лекарства.

Промяна на позицията за сън

Промяната от спане по гръб към спане настрани може да намали симптомите на обструктивната сънна апнея. Над 50% от хората с това заболяване смятат, че симптомите им се влошават, когато спят по гръб. Това засилване на симптомите може да се дължи на приплъзването на езика назад, който блокира дихателните пътища и затруднява дишането. Спането настрани помага да се предотврати блокирането на дихателните пътища.

Съществуват няколко начина за приучаване на тялото към спане настрани. При някои хора позицията може да се промени, като се поставят възглавници около тялото, за да се предотврати обръщането по гръб. Друга стратегия е да се постави топка за тенис в чорап и да се прикрепи или зашие чорапът към гърба на ризата, така че да се центрира между лопатките. Топката за тенис ще предизвика дискомфорт, когато спящият се опита да легне по гръб. Тази техника обаче може да бъде доста неудобна и трудна за използване в дългосрочен план.

Хората, които не могат да преминат към спане настрани или които предпочитат да спят по гръб, могат да открият, че спането под ъгъл от 60 градуса може да облекчи симптомите на сънната апнея. Дебела възглавница или съвкупност от възглавници, поддържащи главата и врата, могат да помогнат за постигането на този ъгъл и да поддържат дихателните пътища отворени.

Избягвайте употребата на алкохол

Експертите препоръчват да се избягва употребата на алкохол поради отрицателното му въздействие върху симптомите на сънната апнея. Алкохолът е депресант, който забавя дейността на мозъка, влияе на настроението и отпуска мускулите в тялото. Мускулите в дихателните пътища се отпускат след консумация на алкохол, което може да причини прекомерно хъркане и да наруши дишането по време на сън. Алкохолът може също така да увеличи честотата и продължителността на случаите на преустановено дишане. Хората, които все още нямат сънна апнея, но хъркат по време на сън, могат да получат сънна апнея, когато пият алкохол.

Редовни физически упражнения

Въпреки че експертите обикновено препоръчват намаляване на теглото като метод за лечение на сънна апнея, изследванията показват, че физическите упражнения могат да доведат до облекчаване на симптомите дори при хора, които не са отслабнали.

Мета-анализ на проучвания за връзката между сънната апнея и физическите упражнения установява, че физическите упражнения намаляват случаите на прекъсване на дишането по време на сън, както и свързаната с тях сънливост. Голямо проучване със самооценяващи се участници установява, че различните видове упражнения - от ходене до високоинтензивни упражнения - намаляват риска от сънна апнея. Допълнителни изследвания с по-големи, контролирани проучвания, могат да дадат повече информация за най-добрите видове упражнения за лечение на сънна апнея.

Обсъждане на страничните ефекти на лекарствата с вашия лекар

Ако в момента приемате медикаменти за лечение на други здравословни проблеми, Вашият лекар трябва внимателно да следи плана Ви за действие. Важно е да уведомите лекаря си, ако смятате, че настоящите ви лекарства влошават симптомите на сънната апнея. Той ще може да прецени настоящото Ви лечение, да прецени дозата Ви и да обмисли алтернативи.

Някои видове лекарства, които предизвикват сънливост и забавят мозъчната дейност, могат да влошат симптомите на сънната апнея.

Бензодиазепини: Те обикновено се предписват за лечение на генерализирано тревожно разстройство и безсъние или за предотвратяване на припадъци.

Барбитурати: Те също се предписват за предотвратяване на припадъци.

Антихистамини: Антихистамините са група лекарства за лечение на алергии. Антихистамините със странични ефекти на сънливост могат да повлияят върху състоянието на сънната апнея.

Антидепресанти: Антидепресантите са предназначени за лечение на депресия, тревожност, безсъние и хронична болка. Сънната апнея може да се влоши от антидепресанти, които имат седативен ефект.

Опиати: Те се използват за лечение на болка

Носене на орален апарат

Устните апарати могат да намалят хъркането и да облекчат сънната апнея в леки случаи. Устният апарат е устройство, което се носи в устата, за да придвижи челюстта напред и да предотврати блокирането на дихателните пътища по време на сън.

Въпреки че не е задължително да се изисква рецепта за използването на орален апарат, добре е да се консултирате с лекар или зъболекар, преди да започнете да носите. Лекарят може да определи дали устройството е подходяща форма на лечение в зависимост от конкретния случай.

Опитайте упражнения за устата

Установено е, че упражненията за уста намаляват симптомите на сънната апнея, включително хъркането. Целта на упражненията за уста е да се укрепят мускулите в дихателните пътища и да се намали хъркането. Повтарящите се мускулни тренировки могат да включват езика, лицевите мускули и мускулите на дихателните пътища, както и мускулатурата на устните. Други упражнения могат да се фокусират върху дишането през носа, а не през устата, за да се намалят случаите на преустановено дишане.

Използване на овлажнител за въздух

При някои хора със сънна апнея овлажнителят в спалнята може да намали сухотата, която се усеща при дишането през нощта. Овлажнителите увеличават влажността на въздуха, което намалява риска сухият въздух да раздразни дихателните пътища и носа.

Теоретично сухият въздух може потенциално да влоши симптомите на сънната апнея. Проучванията обаче не са установили, че влажността на въздуха в помещението влияе върху случаите на сънна апнея.

Акупунктура

Въпреки че някои хора със сънна апнея могат да намерят акупунктурата за полезна при лечението на техните симптоми, трябва да се проведат изключително сериозни изследвания, за да се определи дали акупунктурата е безопасно и ефективно лечение. Настоящите изследвания по темата са с незадоволително качество. Много от съществуващите проучвания са изложени на риск от пристрастия в полза на подкрепата на акупунктурата като средство за лечение на сънна апнея.

Кой трябва да обмисли домашни средства за лечение на сънна апнея?

Домашните лечения са подходящи за хора, които работят с медицинско лице за овладяване на заболяването си и които са обсъдили тези подходи с него. Домашните средства за лечение могат да бъдат подходящи и за хора, които все още нямат симптоми, но искат да намалят риска от развитие на сънна апнея.

Хората с по-тежка форма на сънна апнея вероятно се нуждаят от медицинско лечение за овладяване на заболяването. Дори ако човек се нуждае от медицинско лечение, промените в начина на живот могат да помогнат за подобряване на симптомите.

Безопасно ли е лечението на сънната апнея в домашни условия?

Повечето домашни методи за лечение на сънна апнея създават минимални рискове за здравето и безопасността. Основният страничен ефект е възможен дискомфорт. Някои стратегии, като например техниката с топка за тенис за спане настрани, могат да бъдат неудобни. Упражненията за уста първоначално могат да бъдат дискомфортни или уморителни. Домашното лечение е рисково, ако човек се откаже от медицинско лечение в полза на домашното, особено ако симптомите не се подобрят.

Кога трябва да се обмисли медицинско лечение?

Медицинското лечение на сънната апнея е уместно, ако симптомите се влошават или не се повлияват от домашните средства за лечение. Ако започнете лечение на сънна апнея с домашни средства, не забравяйте да наблюдавате симптомите си, като например прекомерно хъркане и сънливост през деня. Работете с Вашия лекар в зависимост от развитието на симптомите.

Най-често срещаното и ефективно медицинско лечение на сънната апнея е устройство за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP). Маската на CPAP се носи върху носа, устата или и върху двете и доставя въздух под налягане, за да поддържа дихателните пътища отворени по време на сън.

Съвети за използване на домашни средства за лечение на сънна апнея

Когато използвате домашни средства за лечение на сънна апнея, не забравяйте да следите симптомите си и да ги обсъждате с вашия лекар. Само домашните средства може да не са достатъчни за пълно облекчаване на оплакванията от сънна апнея. Хората, които все още изпитват сънливост през деня, трябва да внимават при високорискови дейности като шофиране и работа с машини.

Консултирайте се с Вашия лекар относно сънната апнея и домашните средства за лечение

Преди да изпробвате домашни средства за лечение на сънна апнея, консултирайте се с вашия лекар. Опишете симптомите на състоянието си на сънна апнея и разяснете домашните средства, които бихте искали да опитате. Вашият лекар би могъл да направи предложения или да ви даде съвет в зависимост от конкретните ви нужди.

Отказ от медицинска отговорност: Съдържанието на тази страница не трябва да се възприема като медицински съвет или да се използва като препоръка за конкретно лечение или лекарство. Винаги се консултирайте с Вашия лекар, преди да приемете ново лекарство или да промените настоящото си лечение.