Може ли сънната апнея да бъде излекувана? | Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Може ли сънната апнея да бъде излекувана?

Може ли сънната апнея да бъде излекувана?

Сънната апнея се счита за хронично състояние и въпреки че може да бъде ефективно лекувана, обикновено не може да бъде напълно излекувана. Въпреки това, в зависимост от причината за нечия сънна апнея, симптомите и усложненията на състоянието често могат да бъдат драстично намалени или напълно елиминирани.

Тук разглеждаме причините за сънна апнея, дали изчезва по естествен път и различните видове лечение, които могат да облекчат състоянието.

 Какво причинява сънна апнея?

Сънната апнея е разстройство, при което човек изпитва множество периоди на спряло или повърхностно дишане, докато спи. Има две основни причини за сънна апнея. Най-често сънната апнея възниква поради физическо блокиране на трахеята, което се нарича обструктивна сънна апнея (OСA). Друг вид сънна апнея, наречена централна сънна апнея (ЦСA), възниква, когато мозъкът не успява да контролира правилно дишането. 

Обструктивна сънна апнея

По време на сън мускулите в горните дихателни пътища се отпускат и дихателните пътища стават по-тесни в резултат на това. Обструктивната сънна апнея възниква, когато дихателните пътища многократно се стесняват, забавяйки или блокирайки дишането, което понижава нивата на кислород и причинява прекъсвания на съня.

Шансовете за развитие на обструктивна сънна апнея зависят отчасти от това колко пространство е заето от меките тъкани в дихателните пътища. Има по-голяма вероятност да изпитате OСA, ако имате:

- Долна челюст, която е изместена назад спрямо останалата част от лицето;

- Голям език;

- Повече меки тъкани в близост до дихателните пътища поради генетика или затлъстяване;

- Уголемени сливици, което е особено често при деца.

Различни други индивидуални рискови фактори също могат да допринесат за стесняване на горните дихателни пътища. Например спането по гръб, употребата на алкохол или успокоителни, запушен нос или по-малък обем на белите дробове, поради затлъстяване, могат да повлияят на това колко добре горните дихателни пътища остават отворени по време на сън. 

Централна сънна апнея

При най-честата форма на централна сънна апнея (ЦСA), спящият диша по-дълбоко или по-бързо от обикновено, което подтиква мозъка за кратко да спре да изпраща сигнали за продължаване на дишането. Това води до повишаване на нивата на въглероден диоксид, карайки спящия да прави по-дълбоки или по-бързи вдишвания, предизвиквайки повтарящ се цикъл от нарушени дихателни модели и периоди на спиране на дишането. 

Централната сънна апнея не е толкова често срещана, колкото обструктивната сънна апнея. Състоянието има тенденцията да възниква във връзка с други здравословни състояния, като инсулт, сърдечна недостатъчност или при употреба на опиоидни наркотици. ЦСA се появява по-често при мъже и по-възрастни хора. Някои хора може също да имат краткотрайни симптоми на ЦСA, когато се намират на на голяма надморска височина. 

 

Изчезва ли сънната апнея по естествен път?

Изключително рядко е сънната апнея при възрастни да се разреши от само себе си. Без да сa предприети активни стъпки за подобряване на дишането по време на сън, може да се очаква OСA да продължи, което води до лош сън и потенциално сериозни здравословни усложнения. По същия начин централната сънна апнея обикновено няма да се подобри освен ако не бъдат решени основните проблеми, които я причиняват. 

В редки случаи определени лечения, като операция за модифициране на тъкани в близост до дихателните пътища или значителна загуба на тегло, могат напълно да се справят с блокирането на дихателните пътища, което причинява OСA. В някои случаи лечението на основно заболяване може да спре смущенията в дишането от централна сънна апнея. 

Така сънната апнея не изчезва естествено, но различни подходи могат да намалят нейното въздействие. Докато това понякога напълно се справя със състоянието, при повечето възрастни симптомите на сънна апнея трябва постоянно да се контролират. 

Лечението на обструктивна сънна апнея при деца е по-вероятно да доведе до дългосрочно елиминиране на състоянието.

Сънна апнея при малки деца

Обструктивната сънна апнея при малки деца понякога може да бъде разрешена с хирургични процедури и ортодонтия. Две техники, наречени аденотонзилектомия и бързо максиларно разширение, често водят до значително подобрение на симптомите на OСA, особено когато се извършат и двете процедури. 

- Аденотонзилектомия: Тази операция премахва сливиците в задната част на гърлото и аденоидите, които се намират зад носната кухина. Аденотонзилектомията може да е подходяща за деца с по-големи от обичайните аденоиди и сливици или за деца с рискови фактори за OСA. При много деца аденотонзилектомията елиминира OСA, въпреки че е възможно симптомите да се появят отново, ако аденоидите и сливиците растат отново или ако телесните промени при пубертета или наддаването на тегло причинят стеснение на горните дихателни пътища. 

- Бързо максиларно разширенине: Някои деца, които не са преминали през пубертета, могат да бъдат лекувани с ортодонтска процедура, наречена бързо максиларно разширение. Тази процедура разширява носните проходи и небцето. За да се постигне това, към горната част на устата и задните зъби се прикрепя зъболекарско приспособление. Бързото максиларно разширение е най-ефективно при деца, които имат тясно небце и чиято OСA не е причинена от уголемени аденоиди или сливици.

- Други операции: При някои деца OСA възниква поради комбинация от фактори, които засягат повече от една част от дихателните пътища. Тези деца може да се нуждаят от множество хирургични процедури за отстраняване на препятствията.

За малки деца с лека до умерена сънна апнея някои експерти препоръчват преди да се направи операция да се изчака няколко месеца, за да се види дали обструктивната сънна апнея ще изчезне от само себе си. Междувременно промените в начина на живот за намаляване на задръстванията и подобряване на навиците за сън могат да помогнат за справяне със симптомите. 

Как да намалите риска от сънна апнея?

Един от начините за намаляване на риска от развитие на сънна апнея или за справяне със симптомите ѝ е да се обърне внимание на факторите, които допринасят за нарушено дишане по време на сън.

- Отслабнете: За хора с наднормено тегло или затлъстяване загубата на тегло може да помогне за контролиране на симптомите на сънна апнея, въпреки че обикновено не лекува напълно състоянието. Лекарят може да предложи най-добрия начин за отслабване със здравословна скорост и може да препоръча лекарствена терапия или бариатрична хирургия за отслабване. 

- Избягвайте спането по гръб: Симптомите на OСA обикновено са по-лоши, когато спите по гръб, особено при хора с малко други рискови фактори. Като част от по-голям план за лечение, спането на една страна може да допринесе за по-добро дишане по време на сън.

- Повдигнете горната част на леглото: Експертите понякога препоръчват повдигане на горната част на леглото или използване на голяма клиновидна възглавница, за да подпрете горната част на тялото, защото това може да помогне за поддържане на дихателните пътища отворени.

- Лекувайте алергиите: Алергени, тютюнев дим и други замърсители от околната среда могат да причинят назална конгестия, която изостря симптомите на обструктивна сънна апнея. Може да помогне предприемането на стъпки за намаляване на алергените в спалнята. Когато тези вещества е трудно да се избегнат, използването на физиологичен разтвор или лекарства може да намали конгестията.

- Спрете пушенето: Изследванията показват, че хората, които пушат, са до три пъти по-склонни да имат симптоми на обструктивна сънна апнея. Дори за тези, които не пушат, наличието на тютюнев дим може да влоши възпалението и да увеличи симптомите на обструктивна сънна апнея.

- Избягвайте алкохола преди лягане: Алкохолът, успокоителните и някои други лекарства могат да намалят активността в централната нервна система, което може да увеличи риска от симптоми на OСA Ограничаването на употребата на тези вещества преди лягане може да намали въздействието им върху дишането по време на сън.

Възможности за лечение на сънна апнея

Лечението на сънна апнея има за цел да премахне смущенията в дишането по време на сън и да подобри качеството на съня. За хората с обструктивна сънна апнея това означава да се поддържат отворени дихателните пътища. За хората с централна сънна апнея това означава справяне с основните причини за неравномерно дишане или използване на лечения за по-добър контрол на дишането.

„Въпреки че по-рядко сънната апнея бива излекувана напълно, съществуват много ефективни и безопасни лечения като PAP терапията и други терапии. Съществуват над 100 варианта на PAP интерфейси и работата със специалист по съня често може да доведе до комбинацията, която може да е подходяща за вас.”

Д-р Абхинав Сингх, специалист по съня

Терапия с позитивно налягане в дихателните пътища (PAP).

При терапията с позитивно налягане в дихателните пътища (PAP) потребителите носят маска върху носа или носа и устата. Маската е свързана с PAP машина и доставя поток от въздух под налягане към горните дихателни пътища.

За хората с OСA въздушното налягане помага за задържането на дихателните пътища отворени и е доказано, че последователното използване на PAP устройство ефективно намалява смущенията в дишането, подобрява съня и подобрява качеството на живот. PAP терапията осигурява най-много ползи за хора с тежка OСA.

Въпреки че има по-малко изследвания върху PAP терапията за централна сънна апнея, проучванията показват, че PAP машините са ефективни за насърчаване на по-стабилно дишане с по-малко отклонения.

PAP терапията не лекува сънна апнея и работи само когато спящият използва устройството. Въпреки това, някои хора смятат за неудобно използването на PAP машина или носенето на маска. Всъщност, 50% от хората спират да използват своето PAP устройство, предизвиквайки връщане на симптомите. Лекарят обикновено може да предложи практически стъпки, за да направи използването на PAP устройство по-удобно.

Типовете PAP устройства включват:

- CPAP: При терапията с постоянно позитивно налягане в дихателните пътища (CPAP), маската е настроена да издухва въздух с постоянна скорост, за да поддържа дихателните пътища отворени.

- BiPAP: Двустепенен PAP, известен също като BiPAP или BPAP, доставя въздух с едно ниво на налягане при вдишване и с друго при издишване.

-  APAP: При PAP с автоматично титриране (APAP), машината открива промени в дишането и съответно регулира въздушното налягане.

- ASV: Адаптивната серво-вентилация (ASV) е по-рядко използвана форма на PAP терапия, която динамично променя нивата на въздушно налягане по време на вдишване, за да предложи помощ при дишане, която отговаря на нуждите на пациента. ASV може да се използва при определени видове централна сънна апнея.

Орални приспособления

Устните приспособления се носят по време на сън, за да поддържат дихателните пътища отворени. Двата най-често срещани вида са устройства за придвижване на долната челюст, които извеждат челюстта напред, и устройства за задържане на езика, които предотвратяват изплъзването на езика назад и блокирането на дихателните пътища. Оралните приспособления са персонализирани според устата на човек от зъболекар и въпреки че могат да намалят симптомите на OСA, те обикновено са по-малко ефективни от PAP терапията. 

Упражнения за устата и гърлото

Упражненията за устата и гърлото имат за цел да укрепят мускулите, така че да е по-малко вероятно да изпаднат в позиция, която блокира дихателните пътища по време на сън. Проучванията предполагат, че тези упражнения могат да помогнат за намаляване на дишането през устата и незначително подобряване на симптомите на сънна апнея, но са необходими повече изследвания, за да се потвърди напълно степента от техните ползи.

Хирургия

Операцията на сънна апнея при възрастни е най-вероятно да работи при хора, които имат ясна анатомична причина за тяхното OСA, като например големи сливици или челюст, която е изместена значително назад. Операцията при OСA има различни нива на успех и дори когато първоначално е ефективна, сънната апнея понякога може да се повтори в бъдеще. 

Стимулация на хипоглосалния нерв

Хората, чиито симптоми не се подобряват с PAP терапия, могат да изберат операция на хипоглосния нерв, при която лекарите имплантират устройство, което активира нервите, преминаващи към езика. Целта на това лечение е да стимулира тъканта, така че да не пада назад и да блокира дихателните пътища и доказателствата сочат, че може да намали симптомите при някои хора с OСA. 

Стимулация на диафрагмалния нерв

За лечение на централна сънна апнея лекарите могат да имплантират устройство за стимулиране на диафрагмалния нерв, което кара диафрагмата да се свива, както е необходимо за дишането. Този тип лечение може да предложи ползи, като компенсира нередовния контрол на мозъка върху дишането при хора с ЦСA.

Лекарства

Медикаментите не са първият избор за лечение на сънна апнея, тъй като има ограничени изследвания за неговата ефективност и може да има странични ефекти. Въпреки това, на някои хора с централна сънна апнея може да се предпише лекарство за подпомагане на дишането, ако други видове лечение не са ефективни.