Защо се чувстваме уморени през деня? – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Защо се чувстваме уморени през деня?

Защо се чувстваме уморени през деня?

Нормално е да се чувствате уморени след една нощ на лош сън, но за 10-25% от хората умората е постоянен проблем. Хроничната умора или сънливост може да са резултат от стрес, физически или психически заболявания, постоянно недоспиване или странични ефекти на лекарства. Понякога тези фактори са лесни за идентифициране, докато в други случаи причината е по-трудна за определяне, както в случая на разстройство на съня. 

Сънят и здравето си влияят взаимно. Въпреки че много здравословни състояния могат да причинят лош сън, лошият сън може да допринесе и за физически и психически здравословни състояния. Хората, които се чудят защо са толкова уморени, трябва да се обърнат към лекар, който може да помогне за установяване на основното разстройство и да започне лечение, ако е необходимо. 

Липса на качествен сън

Редица хора жертват съня си, за да отговорят на работните или социалните изисквания, което може да доведе до чувство на умора на следващия ден. Особено работещите на смени, които са на работа в необичайни часове, могат да имат проблеми със съня.

Отделянето на повече време за сън, спазването на редовен час за лягане и подобряването на навиците за сън могат да помогнат за възстановяване на здравословния режим на съня.

Нарушения на съня

Нарушенията на съня, като например сънна апнея, синдром на неспокойните крака или разстройство на фазата на отлагане на съня и бодърстване, могат пряко да повлияят на количеството или качеството на съня, причинявайки прекомерна сънливост по време на бодърстване. Безсънието, което включва проблеми със заспиването или задържането на съня, също може да доведе до умора.

Разстройството на съня, наречено хиперсомния, кара хората да се чувстват изключително сънливи, дори когато спят достатъчно, до такава степен, че това се отразява на ежедневния им живот. Хиперсомнията може да се дължи на медикаменти или здравословно състояние, но може да се появи и без видима причина, като в този случай лекарите могат да поставят диагноза идиопатична хиперсомния. 

Ако умората на човек се дължи на разстройство на съня, лекарите се опитват да лекуват разстройството, като по този начин сънливостта може да намалее. Например лечението на обструктивната сънна апнея с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) или лечението на синдрома на неспокойните крака или нарколепсията с медикаменти също може да облекчи сънливостта, която е резултат от тези състояния. 

Стрес и психични състояния 

Напрежението в работата и семейството, грижите за близък човек и други стресови фактори могат да повлияят на съня. Терапевтът може да даде насоки за справяне с дългосрочния стрес, докато умората от краткосрочен стресов фактор често отшумява, след като той изчезне.

Състоянията на психичното здраве, по-специално тревожността и депресията, могат да доведат до прекомерна сънливост и по-дълъг от средния нощен сън или дрямка. Когато човек се чувства уморен поради психично заболяване, лекарите първо лекуват състоянието, като целта е умората също да се намали.

Хронични здравословни състояния

Много хронични заболявания могат да накарат човек да се чувства често уморен. Едно от най-значителните е синдромът на хроничната умора, наричан още миалгичен енцефаломиелит (CFS/ME). Синдромът на хроничната умора засяга различни органи на тялото, като предизвиква влошаване на съня и силна умора, която продължава дори когато човек е в покой.

Други здравословни състояния, които могат да причинят умора, включват:

 • Неврологични заболявания, като множествена склероза или болест на Паркинсон 
 • Някои генетични заболявания
 • Метаболитни заболявания, като например заболявания на щитовидната жлеза, затлъстяване, диабет, чернодробни или бъбречни заболявания
 • Хронична болка
 • Краткосрочни или хронични инфекции 
 • Дългосрочен COVID
 • Фибромиалгия
 • Анемия
 • Някои автоимунни заболявания, като лупус или ревматоиден артрит
 • Рак и лечение на рак
 • Сърдечно или белодробно заболяване
 • Възстановяване след операция

Ако дадено заболяване е причина за умора, първата стъпка е да се предприеме лечение. Понякога умората намалява с подобряването на състоянието. В други случаи може да се наложи медицинският екип да проведе повече изследвания.

Лекарства

Сънливостта е потенциален страничен ефект на много лекарства, включително антихистамини, някои видове антидепресанти, антипсихотици, бензодиазепини, антиконвулсанти и опиоидни болкоуспокояващи. Лекарят може да посъветва хората за безопасни и ефективни начини за свеждане до минимум на страничните ефекти на лекарствата.

Алкохолът, кофеинът и някои забранени вещества също могат да допринесат за чувството на умора. Хората могат също така да се чувстват по-сънливи от обикновено за кратък период от време, след като спрат приема на стимуланти.

Диета и упражнения

Недостатъчното консумиране на течности може да доведе до дехидратация, което ще причини умора и други симптоми като жажда и сухота в устата. В много случаи тези симптоми отшумяват след възстановяване на нивото на течностите. Здравословното и балансирано хранене също може да помогне за поддържане на високи нива на енергия. 

Редовните физически упражнения също са от значение за поддържане на добро здраве. При хора с необяснима умора започването на програма за упражнения под ръководството на медицински специалист може да помогне за подобряване на енергийните нива. Въпреки това твърде многото упражнения също могат да причинят умора, като в този случай почивката за седмица или две често може да помогне на човека да се почувства по-добре. 

Кога да говорите с вашия лекар

Говорете с Вашия лекар, ако смятате, че спите достатъчно, но все още се чувствате често уморени през деня, или ако се чувствате уморени поради употребата на определено лекарство или в резултат на някакво медицинско състояние. 

Вашият лекар може да Ви зададе въпроси относно естеството на умората, която усещате, както и относно вида на лекарствата, които приемате. Споделете и всички други симптоми, които наблюдавате, дори и да не изглеждат пряко свързани с проблема. Например, кажете на Вашия лекар, ако се чувствате депресирани, имате проблеми с концентрацията или наскоро сте отслабнали без видима причина.

Докато търси причината за прекомерната ви сънливост, лекарят може да проведе допълнителни изследвания или да ви даде въпросници, за да провери за определени състояния. Той може да поиска и мнението на близък човек, например член на семейството ви. Ако подозира нарушение на съня, той може да ви насочи за изследване в лаборатория за сън.

След поставяне на диагнозата лекарят ще предприеме подходящо лечение. То може да включва медикаменти, CPAP терапия, поведенческа терапия или план за контролирани упражнения.

За да намалите риска от инциденти, не забравяйте да избягвате шофирането или извършването на други потенциално опасни дейности, ако изпитвате сънливост.

В търсене на по-добър сън

Въпреки че е важно да се лекуват всички основни състояния, които причиняват умора, има и много начини за трайно подобряване на съня.

Инвестирайте в добър матрак: Повечето хора спят по-добре, когато използват удобен матрак и възглавница, които са подходящи за техния тип тяло и режим на сън. Подготовката ви за сън може да е особено важна, ако страдате от хронична болка. 

Подобрете хигиената на съня: Хигиената на съня обхваща всички навици, които влияят на съня. Добрите практики за хигиена на съня включват спазване на редовен час за лягане, избягване на кофеин и алкохол преди лягане, изключване на електронните устройства и поддържане на хладна, тъмна и тиха спалня. 

Помислете за терапия: Когнитивно-поведенческата терапия за безсъние (КПОБ) е първата стъпка в лечението на безсънието и е много ефективна. 

Терапевтът може също така да предложи техники за релаксация за облекчаване на стреса преди лягане.

Помислете за сънотворно средство: Много видове помощни средства за сън се предлагат с рецепта или без рецепта. Посъветвайте се с Вашия лекар дали да опитате мелатонин или други добавки за сън и обмислете да коригирате диетата си с храни, които подпомагат съня.

Дрямка по стратегически начин: Ако работите на необичайни смени или по други причини не можете да спите през нощта, може да ви е от полза да добавите дрямки в допълнение към основния период на сън. Вашият лекар може да ви помогне да определите най-подходящата продължителност на дрямката и времето от деня, в което да я осъществите.