Защо хората хъркат? – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Защо хората хъркат?

Защо хората хъркат?

Хъркането се появява, когато въздухът не може да тече свободно през дихателните пътища, докато човек спи. Когато дихателните пътища са стеснени или частично блокирани, дишането кара тъканите на горните дихателни пътища да вибрират, което води до звука, който се чува, когато някой хърка.

Почти всеки хърка от време на време и хъркането може да бъде причинено от анатомията на човека, навиците на начина на живот или нарушение на съня, наречено сънна апнея, което нарушава съня и може да доведе до други здравословни проблеми. Разбирането на разнообразните причини за хъркането може да помогне да се определи дали хъркането е нещо, за което трябва да се тревожите, и какви стъпки могат да бъдат предприети за справяне с него.

Обструктивна сънна апнея

Обичайното хъркане се среща при около 44% от мъжете и 28% от жените сред възрастното население на възраст между 30 и 60 години. Не всеки, който хърка, има обструктивна сънна апнея (ОСА), но повечето хора с ОСА хъркат. ОСА е често срещано нарушение на дишането, свързано със съня, което често остава недиагностицирано. ОСА се характеризира с повтарящи се пропуски в дишането по време на сън поради частичен или пълен колапс на дихателните пътища. Хората със сънна апнея са склонни да хъркат силно с периоди на мълчание, когато дишането спира. Когато възобновят дишането, това може да звучи като задъхване или подсмърчане.

ОСА се свързва с неблагоприятни последици за здравето като депресия, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. ОСА може да компрометира качеството на съня, а прекомерната сънливост през деня може да доведе до инциденти по време на шофиране или на работа. За щастие, лечението с ОСА може успешно да разреши симптомите и да намали риска от вредни последици за здравето. Лечението на ОСА включва използването на устройства за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP), промени в начина на живот, стоматологични устройства и хирургия.

Алкохол и седативни лекарства

Алкохолът и другите успокоителни причиняват хъркане, като отпускат мускулите, които поддържат тъканта около дихателните пътища. Хронични хъркащи, включително и след прием на алкохол. Лекарите често препоръчват да се избягва употребата на алкохол и успокоителни лекарства в часовете преди лягане, за да се намали хъркането. Въпреки че този подход за управление на хъркането не е оценен в рандомизирано клинично изпитване, някои хора може да изпитат ползи.

Пушенето

Пушенето на цигари е друг рисков фактор за хъркането. Не е известно защо хората, които пушат, са по-склонни да хъркат, но изследователите предполагат, че това може да се дължи на възпаление на горните дихателни пътища и оток при пушачи. Доказано е, че отказването от цигарите подобрява хъркането, но може да отнеме време. Проучване показа, че нивата на хъркане остават високи при тези, които наскоро са се отказали от пушенето, но в рамките на четири години намаляват до нивата, наблюдавани при хора, които никога не са пушили.

Анатомия на главата и шията

Размерът и формата на определени структури могат да стеснят дихателните пътища и да доведат до хъркане. Например, хората са по-склонни да хъркат, ако имат изкривена преграда, където стената между ноздрите е огъната или изкривена на една страна. Освен това образувания в носните проходи, наречени полипи, малка челюст и уголемен език или сливици могат да допринесат за хъркането.

Подходите за лечение на хора, които имат една от тези анатомични причини за хъркане, включват хирургия и стоматологични устройства. И двата метода имат за цел да увеличат притока на въздух в и извън дихателните пътища по време на сън. Доказано е, че тези подходи са ефективни при някои пациенти с ОСА, но са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере ефикасността им при хора, които хъркат, но нямат ОСА.

Хронична назална конгестия

Запушеният нос по време на сън може да доведе до хъркане чрез намаляване на притока на въздух през дихателните пътища и причиняване на колапс на дихателните пътища. Алергията или инфекцията са най-честите причини за назална конгестия, но други фактори включват престой в среда със сух въздух или изкривена преграда. Когато тези състояния продължават с течение на времето, назалната конгестия може да стане хронична и да доведе до обичайно хъркане. Проучване на възрастни на средна възраст установи, че тези, които често изпитват тежка назална конгестия през нощта, са три пъти по-склонни да хъркат обичайно.

Лечението на хъркането поради хронична конгестия зависи от причината, но може да включва използване на назални деконгестанти или назални стероиди.

Позиция за сън

Хъркането се появява по-често, когато спите по гръб, наричано още легнало положение. Когато сте по гръб, гравитацията дърпа тъканите около дихателните пътища надолу, което прави дихателните пътища по-тесни. Изследване на хъркащите показва, че честотата и интензивността на хъркането намалява при някои пациенти, когато спят настрани, наричано още странично положение.

Позиционната терапия насърчава спящите да избягват да спят по гръб. Има различни подходи за позиционна терапия за лечение на хъркане и сънна апнея. Те включват позиционни аларми, модифицирани нощни ризи и странични възглавници за сън. Данните също така показват, че използването на специална възглавница, предназначена да държи главата настрани, може да намали хъркането.

Наднормено тегло

Наличието на допълнителна тъкан във врата може да доведе до по-малък размер на дихателните пътища и повишена чувствителност към колапс на дихателните пътища. Загубата на тегло може да подобри хъркането и симптомите на сънна апнея при хора със затлъстяване.

Стареене

По-напредналата възраст е свързана с редица промени в съня, включително повишено хъркане. Езикът и мускулите, които обграждат дихателните пътища, могат да станат по-слаби с възрастта. Участието в упражнения за устата и гърлото, наречени миофункционална терапия, може да намали хъркането, причинено от слаби мускули. Изследванията показват, че миофункционалната терапия намалява интензивността и честотата на хъркането.

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза не функционира достатъчно и не произвежда достатъчно тиреоиден хормон. Ако не се лекува, може да доведе до симптоми като подпухнало лице, дрезгав глас, бавен говор и бавен сърдечен ритъм. Може също да допринесе за хъркането. Изследователите проведоха проучвания на съня при двадесет пациенти с хипотиреоидизъм и установиха, че всички те хъркат. Лечението на хипотиреоидизма включва прием на лекарства, които заместват дефицита на хормони на щитовидната жлеза.

Кога трябва да говорите с лекар за хъркането?

Хъркането може да е признак на сънна апнея, което може да изисква медицинска намеса. Ако хъркате и имате някой от тези други симптоми на ОСА, може би е време да говорите с лекар:

  • Паузи в дишането по време на сън, последвани от задушаване, подсмърчане, задъхване
  • Често събуждане през нощта
  • Сънливост през деня
  • Сутрешни главоболия

Хъркането често остава незабелязано от хъркащия. Понякога партньор в леглото или съквартирант предупреждава засегнатото лице за неговото хъркане и други нощни симптоми на OSA. Също така може да е полезно да говорите с лекар, ако хъркането ви влияе на съня на партньора ви в леглото и бихте искали да проучите възможностите за лечение.