Коя е най-подходящата поза за сън при проблеми с дишането? – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Коя е най-подходящата поза за сън при проблеми с дишането?

Коя е най-подходящата поза за сън при проблеми с дишането?

В тази статия ще научите:

  • Aко имате проблеми с дишането по време на сън, в повечето случаи най-препоръчителната поза за спане е настрани.
  • За спането по корем данните са противоречиви, докато позицията по гръб обикновено има най-негативно въздействие върху дишането.
  • Различни състояния могат да причинят респираторни проблеми, които да се влошават в легнало положение.
  • Извършването на дихателни упражнения може да облекчи дишането, както и повдигането на горната част на тялото в леглото.

Много хора имат любима поза за сън, която им помага да се чувстват комфортно през цялата нощ. Въпреки това, някои позиции за спане, като по гръб например, могат да причинят или да влошат определени проблеми с дишането.

Експертите обикновено препоръчват да спите настрани, като най-добра позиция при проблеми с дишането, като хъркане и дихателни паузи, причинени от обструктивна сънна апнея.

Спане настрани

Въпреки че спането на една страна е полезно при някои респираторни проблеми, все пак най-добрата позиция за сън при проблеми с дишането зависи от причината за симптомите на всеки отделен човек. Например страничното спане може да помогне за намаляване на хъркането и болките в гърба и обикновено е най-удобната позиция за сън по време на бременност.

Най-полезно да спят настрани е за хората с обструктивна сънна апнея (OСA), тъй като е доказано, че тази позиция намалява проблемите с дишането, които те изпитват. Някои изследвания показват, че спането на дясната страна е най-ефективната позиция за намаляване на проблемите с дишането, свързани с OСA.

Въпреки това при някои хора спането настрани може да доведе до болки в рамото или врата. Използването на възглавница и матрак, предназначени за спане настрани, може да помогнат за намирането на най-добрата позиция и да изправи гръбнака. Освен това спането с възглавница между краката може да намали болките в гърба при хора, които досега на са спали настрани.

Спане по корем

Проучванията, изследващи как спането по корем влияе върху дишането, показват противоречиви резултати. Някои изследвания стигат до извода, че спането по корем може да намали броя на дихателните паузи и да увеличи притока на кислород при хора с обструктивна сънна апнея. Има обаче и други доказателства, които показват, че преминаването от спане настрани към спане по корем, може да затрудни дишането при някои хора с OСA.

Спящите по корем трябва да обмислят закупуването на матрак и възглавница, разработени за специално тази позиция на сън. Матраците трябва да осигуряват комбинация от комфорт и опора, докато възглавниците трябва да поддържат главата и бузите, като същевременно остават свободно пространство за дишане през носа и устата.

Спане по гръб

Спането по гърб има най-негативни ефекти върху дишането при хора с обструктивна сънна апнея. Хората с OСA може да получат повече паузи в дишането през нощта, ако спят по гръб. Хъркането и стомашно-чревният рефлукс също могат да се засилят при спане по гръб, както и проблемите с дишането, свързани с ХОББ.

За хората, които предпочитат да спят по гръб, е полезно да поддържат главите си повдигнати с помощта на възглавница. Това може да намали проблемите с хъркането, киселинния рефлукс и затруднено дишане при страдащите от ХОББ. Поставянето на възглавница под коленете облекчава натиска върху гръбначния стълб.

Защо легналото положение затруднява дишането?

Някои дихателни нарушения, свързани със съня, както и други здравословни състояния могат да затруднят дишането, когато лежите или спите. 

Обструктивна сънна апнея: Хората с обструктивна сънна апнея правят паузи в дишането по време на сън и могат да се събудят задъхвайки се.

Хронична обструктивна белодробна болест: Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) засяга белите дробове и дихателните пътища, което затруднява дишането. Хората с ХОББ често страдат от кашлица, имат хрипове или чувстват задух, което затруднява съня.

Тревожност: Тревожността може да доведе до задух в моменти на паника или безпокойство. Хората с тревожни разстройства често изпитват такива симптоми по всяко време, включително преди лягане.

Проблеми със синусите или носните проходи: Запушванията, причинени от алергии, ринит или други състояния, засягащи носните проходи, може да затруднят дишането, особено в легнало положение.

Сърдечна недостатъчност: Сърдечната недостатъчност може да причини задух, който се влошава с напредване на състоянието. Затрудненията в дишането често се засилват в легнала позиция.

Още много други състояния могат да засегнат дихателната система и да затрудняват дишането, когато лежите или спите. Например, хората със слабост на диафрагмата понякога също усещат недостиг на въздух, когато лежат по гръб.

Как да облекчим затрудненията с дишането?

Стратегиите за намаляване на задуха зависят от причината за този симптом. Преди да се опитате да подобрите дишането си сами вкъщи, важно е да се консултирате с лекар, за да разберете причината за задуха и дали тя изисква допълнително лечение.

За затруднения в дишането, свързани с тревожност, опитайте дихателни упражнения, като дишане със затворена уста преди лягане. Тези упражнения могат да ви помогнат да се отпуснете преди сън, като ефекта има се засилва с редовното им практикуване.

На хората с ХОББ, които изпитват задух, се препоръчва укрепване на мускулите на белите дробове, включително чрез комбинации от упражнения и дихателни техники. Лекарите могат да предложат и йогийски дихателни техники, дишане с обратна връзка от компютър и различни видове дишане, които помагат за изчистването на белите дробове от слуз.

Кога е необходимо да говорите с лекар за проблемите с дишането

Наличието на лек задух след напрегнати дейности е нормално. Важно е да се свържете с медицински специалист, ако проблемите с дишането са се появили наскоро и неочаквано, ако са тежки или се влошават с времето.

Също така консултацията с лекар може да бъде полезна, ако проблемите с дишането водят до безсъние, често събуждане през нощта или сънливост през деня. Вашият лекар може да предложи допълнителни изследвания или изследване на съня, за да открие за вашите дихателни проблеми.