Събуждане със сухо гърло | Причини и лечение – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Събуждане със сухо гърло | Причини и лечение

Събуждане със сухо гърло | Причини и лечение

Ключови моменти:

 • Събуждането със сухо гърло може да има различни причини.
 • Хората, които се събуждат със суха уста или гърло, са по-склонни да спят лошо.
 • Причините за сухота в гърлото включват: специфични лекарства, дехидратация, хъркане и рефлукс.
 • Средствата за справяне със сухотата в гърлото включват: използване на овлажнител в спалнята, справяне с алергените и лечение на състояния като обструктивна сънна апнея.
 • Посетете лекар, ако изпитвате затруднения при преглъщане или дишане или видите бели петна в устата си.

Събуждането със сухо гърло може да бъде обезнадеждаващо, особено ако не сте сигурни за причината. Освен че изпитват дискомфорт, хората със сухота в устата - често свързана със сухота в гърлото - са по-склонни да изпитат лошо качество на съня. Обсъждаме някои от най-честите причини, поради които хората може да се събудят със сухо гърло, и как да се справим с тях.

Медикаменти и здравословни състояния

Редица лекарства и физически състояния могат да причинят сухота или възпалено гърло, което може да се появи заедно със сухота в устата. Примери за здравословни състояния, които могат да допринесат за сухота в устата, включват също диабет и синдром на Сьогрен. Стресът, безпокойството и депресията също могат да допринесат за сухота в устата.

Повечето проучвания са установили, че сухотата в устата е по-често срещана при жените, вероятно поради анатомични различия в слюнчените жлези. По-възрастните хора често изпитват сухота в устата, което отчасти може да се дължи на по-голяма вероятност да имат основни здравословни проблеми. Хората, които са преживели облъчване на главата и шията, може да имат по-суха уста като цяло.

Дехидратация

 Дехидратацията може да причини сухота в устата както и други симптоми като главоболие или жажда. Дишането през устата и престоят в суха среда също могат да изсушат гърлото, дори ако това не доведе до пълна дехидратация. Като част от естествените изменения на циркадния ритъм, по-малко слюнка има тенденция да се отделя през нощта, така че сухотата в гърлото може да бъде по-забележима сутрин.

Гастроезофагеално рефлуксно разстройство (ГЕРБ)

 Гастроезофагеалното рефлуксно разстройство описва състояние, при което съдържанието на стомаха се връща обратно в хранопровода. ГЕРБ може да причини симптоми като киселини, хрипове и възпалено гърло. Лежането може да влоши симптомите на ГЕРБ, тъй като гравитацията улеснява рефлукса в тази позиция. За да се намалят симптомите на ГЕРБ, лекарите обикновено препоръчват повдигане на главата на леглото и избягване на храни, които могат да го провокират.

Хъркане

 Хъркането и възпаленото гърло често вървят ръка за ръка и споделят рискови фактори, като тютюнопушене и обструктивна сънна апнея. Необходими са повече изследвания, за да се определи дали хъркането причинява възпалено гърло или възпаленото гърло причинява хъркане. Дишането през устата може да изсуши гърлото при хора, които хъркат, а вибрациите от самото хъркане също могат да раздразнят гърлото

Сънна апнея

 Хората със сънна апнея са по-склонни да изпитат сухота в устата при събуждане, а вероятността да имат сухота в устата при събуждане се увеличава с това, до колко усложнена е сънната апнея. В скорошно проучване авторите установиха, че тази връзка може да се дължи на разликите в индекса на телесна маса (ИТМ), а не на самата сънна апнея. Затлъстяването, един от рисковите фактори за сънна апнея, също се смята, че допринася за дисфункцията на слюнчените жлези.

CPAP терапия и други лечения на сънна апнея

Терапията с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) е златен стандарт за лечение на сънна апнея. Тъй като устройството доставя постоянно въздушно налягане през тъканите на лигавицата, сухотата в устата е често срещан страничен ефект на CPAP и е причината някои хора да спрат да използват своята CPAP машина. Експертите също са забелязали, че някои хора изпитват сухота в устата от CPAP, въпреки че дишат със затворена уста. Тази сухота може да се дължи на промени в налягането в устата, които влияят на производството на слюнка.

Някои проучвания са установили, че използването на отопляем овлажнител с CPAP машина може да помогне за намаляване на симптомите на сухота в устата, въпреки че са необходими повече изследвания

Изненадващо, други проучвания са установили, че използването на CPAP терапия може действително да подобри симптомите на сухота в устата. Това може да е особено вярно за CPAP машини с назални маски, които не изискват да се диша през устата.

Друго устройство, използвано за лечение на сънна апнея, наречено мандибуларна шина, може да причини сухота в гърлото.

Алергии

Запушването на носа е един от основните симптоми на алергичен ринит. Този общ термин обхваща сенна хрема, както и целогодишни алергии към задействащите ги фактори на закрито, като акари и пърхот на домашни любимци.

В резултат на запушен нос хората с алергии често дишат през устата си. Проучване, проведено в Тайланд, установи, че децата със запушен нос поради алергии са по-склонни да изпитват неспокоен сън и сухота в гърлото. Въпреки че антихистамините подобряват много симптоми на алергия, някои могат също да причинят сухота в устата.

Замърсяване

Замърсителите във въздуха от повредените от влага сгради могат да допринесат за дискомфорт в гърлото, както и за влошаване на симптомите на астма и алергия. Едно финландско проучване установи, че учителите, които работят в класни стаи с по-високи нива на прахова токсичност, са по-склонни да получат симптоми като дрезгав глас, слуз, суха кашлица или сърбеж в гърлото. Условията на околната среда, като студен или сух въздух, също могат да причинят възпалено гърло и възпаление в носа

Проучванията също така откриват връзка между възпаленото гърло и замърсяването на въздуха от трафика, камините, пестицидите и фабриките. Много химикали причиняват възпаление, което може да допринесе за хронични заболявания на дихателните пътища след продължителна експозиция.

Викове или говорене повече от обикновено

Бразилско проучване установи, че обществените здравни агенти, които трябва да говорят често за работата си, често изпитват дрезгав глас, загуба на глас и сухо или парещо гърло. Изследователите предполагат, че възпаленото гърло след прекомерна употреба на глас може да се дължи на физическо напрежение на засегнатите мускули.

Пушене или пасивно пушене

Множество проучвания потвърждават, че цигареният дим може да допринесе за възпалено гърло както за пушачите, така и за хората около тях. Смята се, че тютюневият дим и никотинът, съдържащи се в цигарите, дразнят носните проходи, пречат на механизмите за самопочистване на тялото, потискат имунната система и пряко влияят на болката и сетивните пътища.

Вирусни инфекции

Възпаленото гърло може да бъде причинено от вирусна инфекция като обикновена настинка или по-рядко от бактериална инфекция. При вирусни причини за възпалено гърло, лекарствата без рецепта обикновено могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Антибиотиците не трябва да се използват, освен ако лекарят не е потвърдил, че възпаленото гърло се дължи на бактериална инфекция.

Лечения за събуждане с възпалено гърло

Най-добрият начин за успокояване или предотвратяване на сухота в гърлото сутрин зависи от това какво го причинява. Например, възпалено гърло, причинено от алергии, може да се лекува най-добре чрез премахване на източника на алерген и прием на антихистамини. Някои навици обаче могат да помогнат за намаляване на сухотата в гърлото сутрин:

 • Дишане през носа вместо през устата
 • Поддържане на добра хидратация през целия ден
 • Използване на овлажнител във вашата спалня
 • Лечение на основни заболявания, като обструктивна сънна апнея
 • Елиминиране на източниците на алергени
 • Посещение на уроци по гласово обучение, за да се намали напрежението на гласните струни
 • Хранене на меки храни, които не са прекалено сухи или пикантни
 • Намаляване на тютюна, захарта, кофеина, алкохола и киселинните напитки

Има и начини да успокоите сухото гърло сутрин, ако в крайна сметка изпитвате дискомфорт въпреки вашите предпазни мерки:

 • Смучене на таблетки за гърло или парченца лед
 • Приемане на противовъзпалителни средства без рецепта
 • Дъвка
 • Помолете Вашия лекар за предписан заместител на слюнката
 • Пиене на нещо топло

Хората, които изпитват сухота в устата поради здравословно състояние или лекарства, може да помолят своя лекар за спрей за уста за облекчаване на симптомите, въпреки че те обикновено не се препоръчват за дългосрочна употреба. Друга алтернатива е да се коригира дозировката или времето на приема на лекарствата, след консултация с предписващия лекар.

Сухотата в устата може да увеличи риска от проблеми със зъбите, така че хората, които редовно се събуждат със сухо гърло, може да се наложи да обърнат допълнително внимание на оралната хигиена.

Кога да говорите с Вашия лекар

Много причини за сухота в гърлото могат лесно да бъдат лекувани у дома, но в някои случаи сухотата в гърлото може да е симптом на основно заболяване. Потърсете лечение по-скоро, ако получите:

 • Проблеми с преглъщането или дишането
 • Повтарящи се болки в гърлото без ясна причина
 • Симптоми на инфекция като треска или болки в ставите
 • Сухота в устата, която продължава дълго време въпреки предпазните мерки за самообслужване
 • Парене или бели петна в устата

Повечето болки в гърлото могат да бъдат управлявани с лекарства за болка без рецепта. По-рядко болките в гърлото са причинени от бактериална инфекция и изискват антибиотици