Защо бременните жени хъркат? – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Защо бременните жени хъркат?

Защо бременните жени хъркат?

Бременността идва с много промени в тялото, от лошо храносмилане и киселини до умора и проблеми със съня. При някои жени бременността води до появата на постоянно хъркане. Хъркането не е необичайно явление по време на бременност. Появата му става все по-вероятна с всеки триместър. Около 14% до 53% от бременните хъркат, като вероятността да се случи е по-голяма с напредване на бременността.

Чести причини за хъркане по време на бременност са наддаване на тегло, хормонални промени и повишен кръвен поток. В известна степен можете да се избавите от лекото хъркане, като спите настрани и повдигнете горната част на тялото си.Ако хъркането стане тежко, консултирайте се с Вашия лекар за насоки, съобразени с Вашата бременност.


Какви са причините за хъркането по време на бременност?

Хормоните, както и физическите промени в тялото, повишават вероятността жената да започне да хърка. Факторите, които увеличават риска от хъркане по време на бременност, особено през третия триместър, са например наддаване на тегло, хормонални промени и промени в кръвния поток.

Хъркането е резултат от отпускането на определени структури в устата и гърлото по време на сън. Отпуснати, те могат частично да блокират въздушния поток и да ограничат пространството в гърлото, необходимо за дишане. Това може да доведе до вибриране на тъканите в гърлото, когато спящият вдишва, което създава характерния звук на хъркане.

Качване на тегло

Хората с излишни килограми обикновено са по-склонни да хъркат, тъй като излишната тъкан около гърлото може да притисне дихателните пътища. Наддаването на тегло по време на бременността допринася за появата на хъркане, защото води до подуване на дихателните пътища и така остава по-малко пространство в гърлото за преминаване на въздуха. Това от своя страна увеличава риска от трептене или свиване на тъканите по време на сън.

Хормонални промени

Хормоните, като естроген и прогестерон, имат широкообхватни ефекти по време на бременност. Хормоналните промени допринасят за натрупване на течности в носните проходи, което намалява пространството, необходимо за дишане. Тези промени също повишават риска от назална конгестия, което може допълнително да ограничи дишането. Заедно тези ефекти могат да доведат до хъркане, особено в по-късните етапи на бременността.

Промени в кръвния поток

След като жената забременее, количеството кръв в тялото й се увеличава с до 45%, за да поддържа развиващия се плод. Това увеличаване на кръвния поток може да доведе до намаляване на пространството в носния проход, до запушвания и затруднено дишане през носа. Тези затруднения в дишането могат допълнително да се влошат, когато бременните хора си легнат.

Други рискови фактори за появата на хъркане по време на бременност

Физиологични характеристики

Някои бременни са по-склонни да хъркат поради естествената форма и размер на техния език, челюст или сливици.

Демография

Вероятността от хъркане по време на бременност е по-висока за афроамериканците и по-възрастните хора.

Недоспиване

Недоспиването може да доведе до прекомерно отпускане на мускулите в гърлото по време на сън, което да стесни дихателните пътища и да увеличи шансовете за хъркане.

Кога обикновено започва хъркането по време на бременност?

Въпреки че свързаното с бременността хъркане може да се появи по всяко време, то най-често се развива към края на втория триместър и продължава да се увеличава през третия триместър. Много от физиологичните промени, за които се смята, че допринасят за хъркането по време на бременност, като стесняване на носните проходи и горните дихателни пътища, запушен нос и подуване на тъканите, са по-изразени в по-късна бременност.

Ще продължи ли хъркането след раждането?

При някои жени хъркането може да продължи по време на следродовия период. Нови изследвания показват, че приблизително половината от жените спират да хъркат след раждането. Тези, които продължават, често виждат подобрение на симптомите си с течение на времето.

Трябва ли да се тревожите за хъркането по време на бременност?

Приблизително 50% от бременните хъркат. Изследователите продължават да проучват дали хъркането само по себе си крие рискове за развиващия се плод.

Понякога за учените е трудно да определят рисковете от хъркането върху здравето на плода. Много проучвания за ефектите от хъркането по време на бременност не правят разлика между тези, които хъркат и тези с по-сериозни проблеми с дишането през нощта.

Хъркането е свързано с няколко състояния, които могат да повлияят на здравето на майката по време на бременност.

Сънна апнея

Хъркането по време на бременност понякога е признак на сънна апнея - състояние, при което дишането на спящия е ограничено или спира за момент няколко пъти през нощта. Партньорите в леглото може да забележат, че човекът със сънна апнея видимо спира да диша за до една минута наведнъж, след това се задъхва или задавя, когато дишането се възстанови.

Бременността увеличава риска от най-често срещания тип сънна апнея, наречена обструктивна сънна апнея (OСA). Въпреки че са необходими повече изследвания, проучванията показват, че между 3% до 27% от бременните хора развиват OСA, в сравнение със само 0,7% до 6,5% от небременните жени. Рискът от развитие на OСA е по-висок в по-късните етапи на бременността и при бременните с наднормено тегло или затлъстяване. Бременните жени, които хъркат повече от 3 дни в седмицата и които хъркат силно, трябва да бъдат изследвани за OСA.

Високо кръвно налягане и прееклампсия

Честото хъркането е свързано както с повишаване на кръвното налягане по време на бременност, така и с прееклампсия. Прееклампсията е състояние, при което високото кръвно налягане започва по време на бременност и води до здравословни усложнения. Хъркането може също да допринесе за пикове в кръвното налягане през нощта при бременните с прееклампсия.

Гестационен диабет

Хъркането изглежда е свързано с по-висок риск от гестационен диабет - състояние, включващо висока кръвна захар, което се отключва по време на бременност. Освен това, жените, които страдат от обструктивна сънна апнея по време на бременност, са почти два пъти по-склонни да развият гестационен диабет в сравнение с бременните, които нямат проблеми със съня.

Проблеми с дишането през нощта, като хъркане и OСA, пречат на въздушния поток и нарушават съня. Смята се, че и двете причиняват стрес на тялото и влияят на нивата на кръвната захар. Те могат също да доведат до наддаване на тегло, което е независим рисков фактор за гестационен диабет.

Пренатална депресия

Изследванията показват, че жените, които развиват постоянно хъркане по време на бременност, често са изправени пред повишен риск от пренатална депресия. Пренаталната депресия се характеризира със симптоми на депресия, които започват по време на бременността, като постоянно чувство на тъга, тревожност или чувство за безнадеждност.

Бременните е желателно да спят на лявата страна, за да подобрят кръвоснабдяването на бебето. Спането по този начин може да подобри качеството на съня , като намали хъркането.

Начини за справяне с хъркането по време на бременност

Ако хъркането, свързано с бременността, засяга Вас или Вашия партньор в леглото, има няколко стратегии за намаляване му по време на бременност:

Спете на една страна

Хъркането често е по-силно, когато човек спи по гръб. Особено  това важи за жените в по-късните етапи на бременността. Експертите обикновено препоръчват да спите на лявата страна по време на бременност, за да подобрите притока на кръв и да намалите натиска върху органите.

Повдигнете горната част на тялото си

Въпреки че е най-добре да избягвате да повдигате само главата си, повдигането на горната част на леглото с няколко сантиметра или подпирането на торса с повдигната възглавница може да Ви помогне да поддържате дихателните си пътища отворени по време на сън.

Опитайте назални ленти

Назалните ленти, промивките с физиологичен разтвор и назалните дилататори са предназначени да улеснят дишането през носа и могат да помогнат за намаляване на хъркането.

Поддържайте здравословно тегло

Въпреки че наддаването на тегло е нормално по време на бременност, поддържането в диапазона, препоръчан от Вашия лекар може да намали риска от проблеми с дишането по време на сън.

Следвайте препоръките за хигиена на съня

Достатъчният сън може да предотврати преумората, която е рисков фактор за хъркане и обструктивна сънна апнея. Опитайте различни стратегии за хигиена на съня, като дрямка по-рано през деня, ограничаване на дрямката до максимум 30 минути и избягване на кофеин и обилни ястия преди лягане.

Жените, които редовно хъркат силно или имат други симптоми на сънна апнея по време на бременността, е добре да се консултират със  специалист. Това е важна стъпка в защита на благосъстоянието, както на бременната, така и на бебето.