Залепване на устата против хъркане. Ефективно ли е? – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Залепване на устата против хъркане. Ефективно ли е?

Залепване на устата против хъркане. Ефективно ли е?

Ключови моменти:

 • Залепването на уста е популярна тенденция, при която човек залепва устата си преди сън, за да насърчи дишането през носа.
 • Хората могат да залепят устата си преди лягане, за да спрат хъркането или да намалят лошия дъх.
 • Ползите от лепенето на уста преди сън са предимно анекдотични, тъй като само няколко изследвания са проучвали тази тенденция.
 • Съпътстващите ефекти от лепенето на устата включват затруднено дишане, раздразнена кожа и тревожност.
 • Обръщайте се към лекаря си, тъй като няма насоки за безопасното лепене на уста.

Лепенето на уста е все по-популярно домашно лечение, използвано с цел насърчаване на дишането през носа по време на сън. Хората, които лепят устата си през нощта, вероятно го правят с цел да се справят с проблеми вариращи от хъркане до лош дъх.

Залепването на устата е все по-популярно домашно лечение, използвано за насърчаване на дишането през носа по време на сън. Хората, които залепват устата си през нощта, може да го направят, за да се справят с проблеми, вариращи от хъркане до лош дъх.

Залепването на устата преди сън е било изследвано само в няколко малки научни експеримента, поради което твърденията за ползите му са предимно анекдотични до този момент. Разглеждаме как функционира лепенето на уста, какво ни казват съществуващите изследвания относно практиката, как да залепите устата си безопасно и какви алтернативни опции съществуват за лечение на проблемите ви, свързани със съня.

Какво е лепенето на уста? Какво е залепване на устата?

Залепването на устата се отнася до практиката на затваряне на устата ви през нощта, преди да заспите. Хората може да опитат да залепят устата си, защото вярват, че като се принудят да дишат през носа, могат да избегнат отрицателните ефекти, свързани с дишането. 

Как работи залепването на устата?

Залепването на устата включва вземане на пореста лента и поставянето й върху горната и долната устна, така че човек да не може лесно да отвори устата си. Залепването на устата преди лягане стимулира човека да диша през носа, докато спи.

Помага ли залепването на устата при хъркането?

Залепването на устата може да бъде полезно като метод за лечение на хъркането. В проучване на хора с лека обструктивна апнея по време на сън, носенето на пореста лента върху устата доведе до това всички участници да дишат през носа си и това променя ъгъла на небцето и езика. Тези промени доведоха до значително по-малко хъркане и по-малко случаи на спиране на дишането.

Изследователите все още не са проучили дали и как залепването на устата влияе върху хъркането при хора, които нямат обструктивна сънна апнея. В резултат на това са необходими допълнителни изследвания, за да може с увереност да кажем дали залепването на устата може ефективно да лекува хъркането, предизвикано от други причини.

Предимства на залепването на устата

Анекдотично, хората твърдят, че залепването на устата облекчава различни проблеми, като хъркане, умора, проблеми с концентрацията, лош дъх и прекомерна жажда през нощта. Повечето от тези твърдения не са научно потвърдени. Досега изследванията показват само една полза от залепването на устата: намаляване на хъркането и умората при хора с обструктивна сънна апнея.

Въпреки факта, че дишането през носа филтрира алергените, добавя съпротивление, което е от полза за обема на белите дробове и доставя по-топъл и по-влажен въздух към белите дробове, при изследванията върху залепването на устата при хора с астма не са открити ползи. Въпреки това привържениците на залепването на устата твърдят, че то може да помогне за намаляване на негативните ефекти, които се счита, че са свързани с дишането през устата, включително:

 • Симптоми на разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD).
 • Нарушено дишане при сън
 • Суха уста
 • Кариеси
 • Заболяване на венците
 • Лош дъх
 • Забавен растеж при деца
 • Намалена когнитивна способност 

Необходими са по-нататъшни изследвания на нощното залепване на устата и всеки от тези проблеми, преди да може достоверно да се твърди, че залепването на устата ефективно ги третира.

Странични ефекти от залепването на устата

Страничните ефекти от залепването на устата все още не са напълно проучени, но анекдотично съобщаваните странични ефекти включват:

 • Дразнене на или около устните
 • Болка при сваляне на лентата, особено за тези с косми по лицето
 • Нарушен сън поради дразнене от лентата или затруднено дишане през носа
 • Безпокойство, за тези, които се чувстват неудобно, че устата им е залепена
 • Дискомфорт или затруднено дишане

Бъдещи изследвания биха могли да разкрият допълнителни потенциални странични ефекти, свързани със залепването на устата.

Какъв вид лента да използвате за сън

Ако решите да пробвате лепенето на уста, използвайте пореста лента, предназначена за употреба върху човешка кожа. Използването на тиксо, маскиращо тиксо или друг вид лента, предназначен за употреба извън тялото, може да предизвика по-лесно раздразнение или алергична реакция.

Някои компании продават самозалепващи се ленти, предназначени да се използват за залепване на устата по време на сън. Повечето аптеки също продават хипоалергенно тиксо, хирургическо тиксо и атлетично тиксо, които са порести и обикновено се използват върху човешката кожа. По-голямата част от хората не са алергични към медицински използваните лепенки, въпреки че някои може да изпитат дразнене или други реакции към тях.

Как безопасно да залепите устата

Тъй като залепването на устата не се счита за общоприета практика, говорете с Вашия лекар, преди да опитате. Понастоящем няма официални насоки, които да очертават как безопасно да залепите лентата в устата. Освен това рисковете, които идват от залепването на устата без съвет от лекар, са неизвестни.

Преди да опитате да залепите устата си по време на  сън, добра идея е да тествате лентите за уста през деня. Ако имате затруднено дишане през носа поради алергии, назални полипи или друга причина, трябва да избягвате залепването на устата.

Можете да намалите раздразнението и остатъчната лепкавост, като нанесете безопасен за ядене гел или масло върху зоната около устата си, преди да залепите лентата. Когато поставяте лентата, прегънете я в единия ъгъл за по-лесно отстраняване сутрин.

Алтернативи на залепването на устата

Алтернативите на лепенето на уста варират в зависимост от това защо ви интересува залепването на уста.

Спане на страни

Ако искате да намалите хъркането, може да обмислите да тренирате себе си  да спите на страни, вместо да залепите устата си. Десетилетия изследвания показват, че както хората със, така и без обструктивна сънна апнея хъркат по-малко, когато спят настрани, вместо на гръб.

За да направите смяната на позите по време на сън по-удобна, може да обмислите закупуването на нов матрак и възглавница. Идеалната конфигурация на леглото насърчава правилно подравняване на гръбначния стълб и намалява точките на натиск, докато спите в най-удобната си поза за сън.

Ленти за нос

Лентите за нос предоставят друга възможност за намаляване на хъркането. Лентите за нос са залепващи устройства, поставени върху носа, за да разширят носния проход и да насърчат дишането през носа. Проучванията на ленти за нос са дали смесени резултати, като някои показват подобрение на хъркането, а други не показват ефект.

Лечение на алергии и астма

Около 25% от хората в западните страни изпитват алергична реакция към вещества, които вдишват, като полени. Тази реакция често включва назална конгестия, което може да затрудни дишането през носа. Ако имате алергии и установите, че дишате през устата през нощта, опитайте да лекувате алергиите си, за да видите дали това ви помага да дишате по-удобно през носа.

По същия начин хората, които живеят с астма, трябва да работят с лекар, за да контролират симптомите, като избягват отключващите фактори и използват лекарства, когато е подходящо.

Практикуване на добра орална хигиена

Залепването на устата интересува някои хора поради обещанията, че може да излекува лошия дъх. Рутинна орална хигиена, която включва редовно миене на зъбите, почистване с конец, почистване на езика и гаргара с вода за уста, също може да помогне за предпазване от лош дъх. 

Практикуване на добра хигиена на съня

Някои хора твърдят, че залепването на устата намалява умората през деня. Има много други видове навици за хигиена на съня, които могат да ви помогнат да получите необходимия сън, като например:

 • Лягане и събуждане по едно и също време всеки ден
 • Спане в стая без светлина и шум
 • Избягване на гледане на екрани преди сън
 • Пропускане на алкохол и кофеин в часовете преди лягане
 • Редовни физически упражнения

Кога да говорите с Вашия лекар

В някои случаи хората, които се интересуват от залепване на устата, може да се възползват от търсенето на медицинска помощ вместо това. Обмислете да си уговорите среща с вашия личен лекар, ако:

 • Имате нарушение на съня или смятате, че може да имате нарушение на съня
 • Изпитвате силно лош дъх
 • Имате дете, което диша предимно през устата си

Нарушенията на съня са състояния, които изискват професионална диагностика и лечение, а не домашни средства. Опитът за залепване на устата, вместо да посетите Вашия лекар, може да забави началото на важно лечение.

По същия начин силният лош дъх може да се дължи на проблем, различен от дишането през устата. Например, хората могат да изпитат тежък лош дъх в резултат на кариеси, подлежащи инфекции на синусите и храносмилателни проблеми като язви. Посещенията при вашия лекар и зъболекар могат да ви помогнат да идентифицирате и лекувате потенциални основни медицински или стоматологични проблеми.

Също така е важно да посетите Вашия лекар, ако детето Ви има проблем с дишането през устата. Дишането през устата може да забави растежа при децата, така че може да изисква медицинска помощ. Залепването на устата при деца не е проучвано и не трябва да се опитва.