Страдате от сънна апнея? Може да имате и загуба на слуха! – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Страдате от сънна апнея? Може да имате и загуба на слуха!

Страдате от сънна апнея? Може да имате и загуба на слуха!

Изследванията показват, че загубата на слуха, шумът в ушите и болестта на Мениер са пряко свързани с обструктивната сънна апнея.

Ако сте диагностицирани със сънна апнея, по възможност трябва да си запишете час и за посещение при слухов специалист.

Макар че учените все още проучват връзката между тях, според няколко изследвания, публикувани през последните няколко години, загубата на слуха и сънната апнея изглежда са тясно свързани.

Според наблюдателно проучване от 2022 г., проведено сред близо 7000 възрастни хора в Европа, вероятността хората със сънна апнея да имат увреждане на слуха е с 21% по-голяма от тези, които не страдат от заболяването. Резултатите са публикувани в списание Clinical Otolaryngology.

Въз основа на резултатите авторите на проучването препоръчват всички хора с обструктивна сънна апнея да преминат скрининг за загуба на слуха.

Друго проучване, обхванало близо 14 000 души, установява, че увреждането на слуха е по-често срещано сред тези хора, които имат по-висок индекс на телесна маса, хъркат и имат тежка сънна апнея. Участниците в проучването са преминали домашно изследване на сънната апнея и аудиометрично изследване на място. 

Друго, много по-малко проучване установява, че сред хората с тежка обструктивна сънна апнея, тези които имат най-ниски нива на кислород, е много по-вероятно да имат увреждане на слуха. 

Какво представлява сънната апнея?

Съществуват няколко вида, но най-разпространеният е обструктивната сънна апнея (ОСА). Този вид сънна апнея възниква, когато мускулите и тъканите около дихателните пътища на човека се отпуснат и блокират дишането. Това води до хъркане и до често събуждане поради недостиг на въздух. Симптомите включват хъркане, задъхване или задушаване по време на сън, сънливост през деня, сутрешно главоболие, раздразнителност, проблеми с ученето или паметта, промени в настроението и сухота в гърлото при събуждане сутрин. Сънната апнея трябва да се лекува, тъй като тя не само води до изтощение, но и натоварва сърцето и увеличава риска от сърдечни заболявания. Тя засяга приблизително 10-20% от всички възрастни и е по-често срещана при мъжете и хората с наднормено тегло.

Как сънната апнея влияе върху загубата на слуха?

Все още няма сигурни данни дали сънната апнея причинява непосредствена загуба на слуха. Сънната апнея обаче намалява притока на кръв към ушите, които се нуждаят от здравословно кръвоснабдяване, за да работят правилно. Освен това годините на шумно хъркане могат трайно да увредят чувствителните космени клетки на ушите, което води до невросензорна загуба на слуха - най-често срещаният вид трайна загуба на слуха.

От известно време специалистите по проблемите на слуха знаят, че проблемите с кръвообращението могат да причинят загубата му. Проучванията показват, че при хората със сърдечни заболявания вероятността да имат някакъв вид увреждане на слуха е с над 50 % по-голяма. Според учените пациентите с диабет са два пъти по-застрашени от загуба на слуха в сравнение с тези, които нямат диабет. Пушачите са по-склонни да развият загуба на слуха, тъй като навикът им намалява нивата на кислород във вътрешното ухо. Нелекуваното високо кръвно налягане също може да допринесе за загуба на слуха, както и за шум в ушите, който е известен още като тинитус.

И двете заболявания могат да окажат отрицателно въздействие върху отношенията с хората

Освен че увеличават риска от много различни видове здравословни нарушения, загубата на слуха и сънната апнея могат да окажат силно отрицателно въздействие върху личните ви взаимоотношения. Партньорите в леглото често са първите, които разбират, че човек има сънна апнея, а хъркането и безпокойството карат и тях да се лишават от много сън. Ако към това се добави и загубата на слуха, ще получите рецепта за много разочарования и лоша комуникация.

Каква е връзката между шума в ушите и сънната апнея?

Добре известно е, че шумът в ушите или тинитус може да затрудни заспиването и да предизвика безсъние. Но каква е връзката му със сънната апнея? Няма много изследвания за сънната апнея и загубата на слуха като цяло - а още по-малко за шума в ушите. Въпреки това през 2017 г. е проведено проучване, в което специално внимание е обърнато на този въпрос и е установено, че рискът от шум в ушите е значително по-висок при хора на средна и по-възрастна възраст с нарушения на съня, особено със сънна апнея. Не е известно дали едното причинява другото, или други фактори, като генетика или начин на живот, увеличават риска на човека и по отношение на двете разстройства. Знаем, че лечението на сънната апнея увеличава шанса за пълноценен сън, като по този начин намалява изтощението и стреса в ежедневието, което всъщност винаги е от полза за страдащите от шум в ушите. 

Световъртеж (замаяност) и сънна апнея

Неотдавнашно изследване също установява връзка между сънната апнея и световъртежа, особено сред жените. Според проучването, много от пациентите с диагноза световъртеж и сънна апнея не са използвали системно обичайното лечение на ОСА, а именно носенето на апарат за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP) преди лягане. Това може да допринесе за влошаване на световъртежа, като се има предвид значението на съня за качеството на живот и здравето на мозъка.

А какво се случва в случай на болестта на Мениер?

Според статия, публикувана в списанието Case Reports in Otolaryngology, рискът хората с болестта на Мениер да имат и обструктивна сънна апнея е около 15%. Жените на средна възраст са изложени на особено висок риск. Тъй като нелекуваната загуба на слуха може да принуди човек с болестта на Мениер да приема лекарства, които могат да влошат симптомите му, е много важно да се използва CPAP, за да се намали нуждата от лекарства за сън, отбелязват авторите.

Болестта на Мениер причинява усещане за налягане в ушите, замаяност, шум в ушите и загуба на слуха, като всички тези симптоми могат да бъдат променливи.

Има възможност за лечение 

Ако подозирате, че имате сънна апнея, планирайте среща с вашия лекар. Лечението може да включва промени в начина на живот, като например намаляване на теглото, спиране на тютюнопушенето, използване на апарат CPAP или устройства за перорално дишане, които да носите през нощта, лекарства, които да ви помогнат да не заспивате през деня, и/или операция за отстраняване на запушването.

Междувременно специалист по слухопротезиране може да провери слуха ви и ако е необходимо, да осигури слухови апарати, които да ви помогнат да чувате по-добре.