Как тестостеронът влияе на съня? – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Как тестостеронът влияе на съня?

Как тестостеронът влияе на съня?

Когато нивата на тестостерон са твърде високи или твърде ниски, това се отразява на съня. В същото време непълноценният сън може да попречи на нормалното производство на тестостерон. 

Тестостеронът е хормон, отговорен за плодовитостта и производството на сперматозоиди при мъжете, както и за мъжките отличителни черти, като по-дълбок глас, модел на растеж на косата при мъжете и мускулна маса. Макар че хормонът се среща както при мъжете, така и при жените, при мъжете неговите нива са много по-високи. И при двата пола тестостеронът влияе върху множество аспекти на здравето, включително сексуалното желание и силата на мускулите и костите. Разглеждаме начините, по които този хормон е свързан със съня.

Връзката между съня и тестостерона

Нивата на тестостерона обикновено се повишават по време на сън като част от естествения ритъм на повишаване и понижаване на нивата в продължение на 24 часа. Проучванията са установили, че нивата на тестостерона обикновено са най-високи около 8 ч. сутринта и най-ниски около 20 ч. вечерта, а сънят улеснява този нормален цикъл на производство на хормона. 

Изследванията показват, че недостатъчният сън и нарушенията на съня като сънната апнея биха могли да повлияят на нивата на тестостерона. В същото време неравномерните нива на тестостерон биха могли да са свързани с проблеми със съня.

Как ниските нива на тестостерон влияят на съня?

При мъжете ниското ниво на тестостерон може да причини проблеми, подобни на безсъние, включително трудности при заспиване или поддържане на съня.

Симптоми на нисък тестостерон

При възрастни мъже симптомите на нисък тестостерон могат да включват: 

 • Загуба на мускулна или костна маса
 • Намалено сексуално желание
 • Проблеми с получаването или поддържането на ерекция
 • Депресия
 • Липса на концентрация
 • Увеличаване на телесните мазнини

Много ниските нива на тестостерон могат да предизвикат горещи вълни с прекомерно изпотяване. 

Как високите нива на тестостерон влияят на съня?

Високите нива на тестостерон при мъжете може да не предизвикват симптоми или да не влияят на съня. Някои изследвания обаче са установили връзка между влошения сън и високите нива на тестостерон, например при лечение с високи дози синтетичен тестостерон.

При жените високите нива на тестостерон могат да бъдат причинени от състояния като синдром на поликистозните яйчници (PCOS), които са свързани с влошен сън.

Симптоми на висок тестостерон

Високото ниво на тестостерон не винаги предизвиква симптоми при мъжете. По-скоро ниският тестостерон е по-вероятно да предизвика различни оплаквания. Злоупотребата със синтетичен тестостерон обаче може да предизвика симптоми като:

 • Високо кръвно налягане
 • Нездравословни нива на холестерола
 • Акне
 • Заболявания на черния дроб или бъбреците

При жените потенциалните признаци на висок тестостерон включват

 • Прекомерно окосмяване по лицето и тялото
 • Косопад по мъжки модел 
 • Задълбочаване на гласа
 • Акне
 • Липса на менструация или нередовна менструация

Влияе ли липсата на сън върху нивото на тестостерона?

Някои данни сочат, че недостатъчният сън би могъл да понижи нивата на тестостерона, но не всички проучвания установяват едни и същи резултати. 

Сънят оказва влияние върху дневния ритъм на производство на тестостерон, който може да бъде нарушен от смущения в съня. Според едно проучване, проведено сред здрави млади мъже, една седмица, в която са спали по-малко от пет часа на нощ, е била причината за намаляване на нивата на тестостерона с 10-15%. 

Редица проучвания установяват връзка между обструктивната сънна апнея (ОСА) и ниските нива на тестостерон, но не е ясно дали ОСА директно причинява понижаването им. Някои данни сочат, че лечението на ОСА може да доведе до повишаване на нивата на тестостерона.

Може ли тестостерон заместителната терапия да подобри съня?

При някои мъже се прилага заместителна терапия с тестостерон, ако им е поставена диагноза за ниски нива на тестостерон. Когато ниският тестостерон причинява влошен сън, лечението с тестостерон би могло да подобри качеството на този процес.

При някои хора обаче тестостероновата заместителна терапия може да попречи на съня, особено ако представлява лечение с високи дози.

Освен това тестостероновата терапия би могла да увеличи риска от развитие или влошаване на обструктивна сънна апнея, която е причина за фрагментиран сън. При хора с нелекувана ОСА тестостероновата заместителна терапия може да задълбочи проблемите с дишането по време на сън.