Кои видове напитки влошават качеството на съня? – Emedo.bg
Left Continue shopping
Your Order

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Кои видове напитки влошават качеството на съня?

Кои видове напитки влошават качеството на съня?

Хидратацията е от основно значение за здравето, а нейното ниво е тясно свързано с видовете и количествата течности, които консумирате.

По време на дълга ваканция или важно бизнес пътуване обаче разумният избор на напитки рядко е на дневен ред. За съжаление, лошият подбор на напитки може да окаже отрицателно въздействие върху хидратацията, съня и цялостното здравословно състояние на човека. Ако сте наясно кои напитки да ограничавате или избягвате, това може да намали проблемите със съня по време на пътуването и да ви помогне да се върнете у дома с позитивно усещане за здраве и бодрост.

Как напитките влияят на съня?

Видовете течности, които приемате, влияят на нивото на хидратация на организма. Дехидратацията може да причини силна умора и прекомерна сънливост, както и да доведе до сухота в устата, главоболие и спазми, които пък от соя страна могат да нарушат съня.

Напитките могат да повлияят на съня и поради цялостното си въздействие върху мозъка. Алкохолът има седативен ефект, но предизвиква промени в цикъла на съня, което води до по-ниско качество на съня. Той може да повлияе на дишането, като увеличи хъркането и повиши риска от сънна апнея.

Кофеинът, от друга страна, е стимулант, който повишава бодърстването и бдителността. Той се среща обичайно в кафето, енергийните напитки, както и в много чайове. Организмът се нуждае от четири до шест часа, за да преработи половината от консумирания кофеин, което означава, че кофеинът има дълготраен ефект, който може да попречи на съня.

Кога и колко различни напитки приемате може да повлияе на съня. Прекалено голямата консумация на течности може да допринесе за често уриниране през нощта, известно като ноктурия, което може да наруши съня заради нуждата от многократно посещение на тоалетната. Консумацията на алкохол или кофеин късно вечер или в значителни количества също може да попречи на съня.

Кои напитки трябва да ограничите или да избягвате, за да подобрите съня си по време на пътуване?

Алкохолът, кафето, чаят, енергийните и газираните напитки могат да повлияят негативно на съня и трябва да се избягват или да се използват внимателно по време на пътуване.

Ако изберете някоя от тези напитки, обмислете както количеството, така и времето на консумацията ѝ. Умерените количества много преди времето за лягане намаляват потенциалното им въздействие върху съня.

Алкохол

Поради въздействието си върху мозъка алкохолните напитки могат да влошат качеството на съня, дори ако ви карат да се чувствате по-сънливи преди лягане. В резултат на това алкохолът може да влоши проблемите със съня, които могат да възникнат по време на пътуване, като умора от пътуването, забавяне на полета, хъркане и сънна апнея.

Алкохолът влияе пряко върху вземането на решения, което е още една причина да ограничите консумацията му по време на пътуване. Надморската височина усилва действието му, което пък увеличава риска от влошаване на състоянието при пристигане след употреба на алкохол по време на полет.

Ако планирате да приемате алкохол по време на пътуване, консумирайте го в малки количества и в идеалния случай поне няколко часа преди лягане.

Кафе и чай

Кафето и много видове чай съдържат кофеин. Кофеинът обикновено е безопасен в умерени количества, но може да бъде вреден в прекомерни количества или когато се консумира късно през деня. Пиенето на кафе следобед или вечер също може да окаже отрицателно въздействие върху съня.

Чувствителността към кофеина е различна при различните хора. Като цяло е най-добре да избягвате кофеина поне шест часа преди планираното време за лягане, за да предотвратите проблеми със съня.

В по-ранните часове на деня кофеинът може да осигури полезно ободряване, за да се противодейства на дневната сънливост, свързана с умора от пътуването; важно е обаче да не се разчита на кофеина за сметка на достатъчния нощен сън.

Енергийни напитки

Енергийните напитки се продават в големи и малки разфасовки и обикновено съдържат кофеин и други съединения, чиято цел е да имат стимулиращ ефект. Много от тях съдържат и високо съдържание на захар.

Количеството кофеин в енергийните напитки често е значително по-високо от това в кафето или чая. Бързата консумация на кофеин, например чрез енергийни шотове, може да предизвика телесен стрес от свръхстимулация.

Тъй като енергийните напитки имат силен стимулиращ ефект, ограничете консумацията им по време на пътуване. Не приемайте такъв вид напитки минимум шест часа преди планираното време за лягане, не ги смесвайте с алкохол и избягвайте бързата им консумация.

Сода

Содата обикновено съдържа кофеин и трябва да се консумира умерено и внимателно, за да се избегнат нарушения на съня. Както и при другите кофеинови напитки, избягвайте содата поне шест часа преди лягане.

Експертите по хранене обикновено съветват да не се консумира значително количество сода, тъй като тя съдържа големо количества захар, което пречи на здравословното хранене и може да допринеса за множество здравословни проблеми, включително увеличаване на теглото и диабет. Пиенето на диетични газирани напитки като заместител на водата може да попречи на съня, тъй като организмът полага допълнителни усилия, насочени към разграждането на подсладителите.

Газирани напитки

По време на пътуване със самолет промените във въздушното налягане могат да предизвикат подуване на корема. Поради тази причина обмислете избягването или ограничаването на консумацията на газирани напитки преди и по време на полет.

Замърсена вода и напитки

Важно съображение по време на пътуване е да се уверите, че не пиете замърсени напитки. На много места чешмяната вода не е годна за пиене, защото може да съдържа вредни бактерии или вируси.

Ако не сте уверени в безопасността на местното водоснабдяване, избирайте само бутилирана вода и избягвайте напитки, които може да съдържат замърсена вода или кубчета лед.

Кои са най-подходящите напитки, които да консумирате по време на пътуване?

Най-добрата напитка, която можете да изберете при пътуване, а и не само, е водата. Тя осигурява на тялото ви необходимата хидратация без съдържание на алкохол, кофеин или захар, които могат да повлияят на съня ви. Консумирането на вода през целия ден може да предотврати дехидратацията, преди и по време на сън.

Ако не сте любител на водата, нискокалорични нейни варианти като ароматизирана вода и газирана вода могат да ви помогнат да останете хидратирани. Млякото, млечните алтернативи и соковете осигуряват течности заедно с други хранителни вещества, но трябва да се консумират умерено поради калорийното им съдържание.

Центровете за контрол на заболяванията съветват да държите в пътната си чанта орални рехидратиращи соли, които често се продават в опаковки за еднократна употреба. Ако се разболеете от диария, солите за орална рехидратация могат да се смесят с вода, за да се възстановят необходимите електролити. Носенето на рехидратиращи соли може да е особено важно, ако пътувате до място с известни рискове от замърсяване на храна или вода.