Ранно откриване и грижа за раните от залежаване  (декубитални рани)

23.09.2021 17:26:11

Ранно откриване и грижа за раните от залежаване (декубитални рани)

Декубиталните язви (рани от залежаване) са наранявания на кожата, които възникват, когато притокът на кръв бива ограничен поради седнала или легнала позиция за дълго време без промяна. Те се развиват в области, където собственото тегло създава натиск към повърхността. Ако това продължи повече от два-три часа и кръвта не може да достигне зоната, кожата и подлежащите тъкани се увреждат поради липсата на кислород и хранителни вещества.

Първите признаци могат да включват дискомфорт и промени в цвета и температурата на кожата. Ако бъдат забелязани навреме и бъдат взети мерки още в началото, ще се избегне задълбочаване на проблема, болката и усложненията.

Първите признаци, за които е необходимо да се внимава, са зачервяване, необичайно топла или хладна кожа със син или лилав оттенък, както и кожа, която при натиск не побелява. Възможно е да има изтръпване, сърбеж или болка на мястото на залежаване.

При влошаване на състоянието може да се стигне до мехури, нарушена повърхност на кожата или открита рана. Нелекувани навреме, те могат да прогресират до дълбоко отворени рани, което да доведе до серизони инфекции.

Декубиталните рани се свързват обикновено с по-напреднала възраст, когато кожата става по-тънка, а също и с физическата невъзможност да се промени позицията, при недохранване или загубена чувствителност на кожата.

Грижата за декубиталните рани изисква облекчаване на натиска върху кожата. Ако сте в инвалидна количка, променяйте позициите на всеки 15 минути, като се навеждате напред и настрани. Ако сте в леглото, уверете се, че се премествате на нова позиция на всеки два часа. Използвайте възглавници или други опори, които да ви помогнат да се чувствате удобно в различни позиции.

Почистването на рани в начален стадий може да бъде с мек сапун и вода. За по-сериозни рани се консултирайте, дали раната трябва да бъде покрита със специална превръзка.

Грижата за общото здраве – питателна храна и достатъчен сън, също е важна, за да помогнете на тялото си да се излекува.

Установяването на това заболяване се извършва от лекар и той може да определи, дали те са в по-ранен или напреднал стадий. Има разнообразни специализирани продукти, които облекчават раните от залежаване и подпомагат възстановяването от тях – подходящи дюшеци, възглавници, козметика.

Антидекубиталните продукти от асортимента на eMedo можете да разгледате тук.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Полезна информация

Полезна информация

Ранно откриване и грижа за раните от залежаване (декубитални рани)

Ранно откриване и грижа за раните от залежаване (декубитални рани)

Декубиталните язви (рани от залежаване) са наранявания на кожата, които възникват, когато притокът на кръв бива ограничен поради седнала или легнала позици Декубиталните язви (рани от залежаване) са наранявания на кожата, които възникват, когато притокът на кръв бива ограничен поради седнала или легнала позици 2021-09-23T17:26:16+03:00 Ранно откриване и грижа за раните от залежаване  (декубитални рани)

<p>Декубиталните язви (рани от залежаване) са наранявания на кожата, които възникват, когато притокът на кръв бива ограничен поради седнала или легнала позиция за дълго време без промяна. Те се развиват в области, където собственото тегло създава натиск към повърхността. Ако това продължи повече от два-три часа и кръвта не може да достигне зоната, кожата и подлежащите тъкани се увреждат поради липсата на кислород и хранителни вещества.</p> <p>Първите признаци могат да включват дискомфорт и промени в цвета и температурата на кожата. Ако бъдат забелязани навреме и бъдат взети мерки още в началото, ще се избегне задълбочаване на проблема, болката и усложненията.</p> <p>Първите признаци, за които е необходимо да се внимава, са зачервяване, необичайно топла или хладна кожа със син или лилав оттенък, както и кожа, която при натиск не побелява. Възможно е да има изтръпване, сърбеж или болка на мястото на залежаване.</p> <p>При влошаване на състоянието може да се стигне до мехури, нарушена повърхност на кожата или открита рана. Нелекувани навреме, те могат да прогресират до дълбоко отворени рани, което да доведе до серизони инфекции.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/18748/files/image/senior-woman-lying-bed-wheelchair.jpg" /></p> <p>Декубиталните рани се свързват обикновено с по-напреднала възраст, когато кожата става по-тънка, а също и с физическата невъзможност да се промени позицията, при недохранване или загубена чувствителност на кожата.</p> <p>Грижата за декубиталните рани изисква облекчаване на натиска върху кожата. Ако сте в инвалидна количка, променяйте позициите на всеки 15 минути, като се навеждате напред и настрани. Ако сте в леглото, уверете се, че се премествате на нова позиция на всеки два часа. Използвайте възглавници или други опори, които да ви помогнат да се чувствате удобно в различни позиции.</p> <p>Почистването на рани в начален стадий може да бъде с мек сапун и вода. За по-сериозни рани се консултирайте, дали раната трябва да бъде покрита със специална превръзка.</p> <p>Грижата за общото здраве &ndash; питателна храна и достатъчен сън, също е важна, за да помогнете на тялото си да се излекува.</p> <p>Установяването на това заболяване се извършва от лекар и той може да определи, дали те са в по-ранен или напреднал стадий. Има разнообразни специализирани продукти, които облекчават раните от залежаване и подпомагат възстановяването от тях &ndash; подходящи дюшеци, възглавници, козметика.</p> <p>Антидекубиталните продукти от асортимента на eMedo можете да разгледате <a href="https://emedo.bg/category/antidekubitalni-dyusheci">тук</a>.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки