Кратки съвети при избор на инвалидна количка

30.09.2021 06:48:09

Кратки съвети при избор на инвалидна количка

Немалко състояния изискват временно или постоянно ползване на инвалидна количка. За тези, които разчитат на нея в ежедневието си, е от особена важност да я изберат максимално удобна и функционална за тях. Необходими са грижа и внимание за безопасността и правилната поза, за да се намали рискът от дискомфорт, декубитални рани и трудности при употребата.

Ширината и дълбочината на седалката са от изключителна важност

За определяне на подходящата ширина на седалката за инвалидна количка се измерват бедрата - от едната страна до другата по права линия и се прибавят 5 см. За дълбочината се измерва разстоянието от задната част на бедрото до задната част на коляното в седнало положение, като от полученото се изваждат 2,5 см.  

Тип на подлакътника

Подлакътникът може да предложи различно удобство, в зависимост от това, дали е по-къс или дълъг. Пълната дължина е удобна опора в ежедневието – за изправяне и трансфер например. По-къс подлакътник се предпочита при работа на бюро или за седне на маса, тъй като позволява максимално приближаване до ръба.

Поставка за краката

Удобството на поставката за крака предполага да се вземе предвид разстоянието от задната част на коляното до петата на крака. При проблеми с отоци на краката, някои колички предлагат възможност поставката да се повдигне допълнително и да се заключи в това положение. Съчленените опори за крака са подходящи за по-високи хора, заради възможността за повече удължаване.

Облегалка и височина на седалката

Подходящата облегалка трябва да съответства на разстоянието от ключицата до повърхността на седалката на ползвателя. Има състояния, обаче, които изискват допълнителна опора на гърба или дори легнали облегалки. В зависимост от лекарските препоръки е необходимо това да се вземе предвид при избор на количка. За височина на седалката се препоръчва тя да дава възможност да се достигне пода с пети, особено за хора, които самостоятелно стават от количката си.

Тегло на количката и максимално тегло на ползвателя

Удобно ползване на инвалидна количка предполага съобразяване с тези две спецификации. Освен безопасното поддържане на ползвателя, много хора предпочитат да могат сами да сгънат и вдигнат количката си, например при качване в кола и шофиране. Ето защо се взема предвид силата на горната част на тялото и по-слабите пациенти се нуждаят от по-леки инвалидни колички.

 В електронния магазин на eMedo можете лесно да се ориентирате в основните характеристики на инвалидните колички по специалните знаци като тези:

Асортимента от инвалидни колички можете да разгледате тук.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Полезна информация

Полезна информация

Кратки съвети при избор на инвалидна количка

Кратки съвети при избор на инвалидна количка

Немалко състояния изискват временно или постоянно ползване на инвалидна количка. За тези, които разчитат на нея в ежедневието си, е от особена важност да я Немалко състояния изискват временно или постоянно ползване на инвалидна количка. За тези, които разчитат на нея в ежедневието си, е от особена важност да я 2021-09-30T06:48:21+03:00 Кратки съвети при избор на инвалидна количка

<p>Немалко състояния изискват временно или постоянно ползване на инвалидна количка. За тези, които разчитат на нея в ежедневието си, е от особена важност да я изберат максимално удобна и функционална за тях. Необходими са грижа и внимание за безопасността и правилната поза, за да се намали рискът от дискомфорт, декубитални рани и трудности при употребата.</p> <h3>Ширината и дълбочината на седалката са от изключителна важност</h3> <p>За определяне на подходящата ширина на седалката за инвалидна количка се измерват бедрата - от едната страна до другата по права линия и се прибавят 5 см. За дълбочината се измерва разстоянието от задната част на бедрото до задната част на коляното в седнало положение, като от полученото се изваждат 2,5 см.&nbsp;&nbsp;</p> <h3>Тип на подлакътника</h3> <p>Подлакътникът може да предложи различно удобство, в зависимост от това, дали е по-къс или дълъг. Пълната дължина е удобна опора в ежедневието &ndash; за изправяне и трансфер например. По-къс подлакътник се предпочита при работа на бюро или за седне на маса, тъй като позволява максимално приближаване до ръба.</p> <h3>Поставка за краката</h3> <p>Удобството на поставката за крака предполага да се вземе предвид разстоянието от задната част на коляното до петата на крака. При проблеми с отоци на краката, някои колички предлагат възможност поставката да се повдигне допълнително и да се заключи в това положение. Съчленените опори за крака са подходящи за по-високи хора, заради възможността за повече удължаване.</p> <h3>Облегалка и височина на седалката</h3> <p>Подходящата облегалка трябва да съответства на разстоянието от ключицата до повърхността на седалката на ползвателя. Има състояния, обаче, които изискват допълнителна опора на гърба или дори легнали облегалки. В зависимост от лекарските препоръки е необходимо това да се вземе предвид при избор на количка. За височина на седалката се препоръчва тя да дава възможност да се достигне пода с пети, особено за хора, които самостоятелно стават от количката си.</p> <h3>Тегло на количката и максимално тегло на ползвателя</h3> <p>Удобно ползване на инвалидна количка предполага съобразяване с тези две спецификации. Освен безопасното поддържане на ползвателя, много хора предпочитат да могат сами да сгънат и вдигнат количката си, например при качване в кола и шофиране. Ето защо се взема предвид силата на горната част на тялото и по-слабите пациенти се нуждаят от по-леки инвалидни колички.</p> <p>&nbsp;В електронния магазин на eMedo можете лесно да се ориентирате в основните характеристики на инвалидните колички по специалните знаци като тези:</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/18748/files/image/serenity-new.png" /></p> <p>Асортимента от инвалидни колички можете да разгледате <a href="https://emedo.bg/category/invalidni-kolichki">тук</a>.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки