Как да направим дома по-безопасен за възрастните хора

06.10.2021 11:07

Как да направим дома по-безопасен за възрастните хора

Шест от всеки 10 падания се случват у дома, където прекарваме голяма част от времето си и сме склонни да се движим, без да мислим за възможните опасности.

Има много промени, които можете да направите в дома си, така че да избегнете падания и да гарантирате свoята и на възрастните си близки безопасност. Можете да разгледате продуктите в категория За Дома в нашия сайт.

А ето и още няколко много практични съвета, които да имате предвид:

Парапетите

Най-голяма сигурност при качаване и слизане ще имате, ако разполагате с парапети от двете страни на стълбището, като е важно да проверите, дали да са здраво закрепени. Не си спестявайте придължането към тях, когато се качвате или слизате по стълбите. Ако се налага да носите нещо в едната си ръка, то нека не ви пречи да виждате стъпалата пред себе си.

Осветлението

Важно е да поддържате дома си добре осветен и, ако е възможно, да имате ключове за пускане в двата края на стълбите и на по-дългите помещения. Не забравяйте да включвате осветлението.

Грижата за зрението ви е от не по-малка важност от наличието на достатъчна светлина. Препоръчително е възрастните хора да проверяват зрението си поне веднъж годишно. Имайте предвид и, че бифокалните и прогресивни очила и лещи могат да накарат неща да изглеждат по-близо или по-далеч, от колкото са.

Поддържане на ред

Поддържането на ред в дома намалява риска от спъване и инциденти. Книги, документи, обувки на пода или на стълбите често могат да представляват опасност за възрастните хора. Кабелите на различни електроуреди трябва да бъдат прибрани максимално от обичайните пътеки за придвижване в дома. Малките мебели, като ниски масички и поставки често могат повече да пречат или да създават опасност, отколкото да ни помагат. Най-използваните предмети дръжте леснодостъпни, а за достигане на нещо високо е препоръчително да използвате приспособления, които разговорно се наричат „пръчки за достигане“. По-безопасно е, отколкото да стъпвате върху стол или маса. Ако имате домашен любимец, внимавайте къде е, когато се придвижвате в дома си.

Против подхлъзване

Освободете се от излишни килими и пътеки, особено такива с малка площ. Проверете и дали тези, които имате за добре закрепени за пода. Дървени подове или плочки можете да обезопасите с ленти против плъзгане. В банята, около тоалетната или от двете страни на душа и ваната можете да поставите гумени постелки с грайфери. Избягвайте и ходенето по чорапи. Макар и удобни, много по лесно е да се подхлъзнете с тях. Обувките с нехлъзгава подметка намалява риска от падане в дома.

 Продукти за обезопасяване на всяка стая от дома си можете да разгледате тук.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Полезна информация

Полезна информация

Как да направим дома по-безопасен за възрастните хора

Как да направим дома по-безопасен за възрастните хора

Шест от всеки 10 падания се случват у дома, където прекарваме голяма част от времето си и сме склонни да се движим, без да мислим за възможните опасности. Шест от всеки 10 падания се случват у дома, където прекарваме голяма част от времето си и сме склонни да се движим, без да мислим за възможните опасности. 2021-10-06T14:59:39+03:00 Как да направим дома по-безопасен за възрастните хора

<p>Шест от всеки 10 падания се случват у дома, където прекарваме голяма част от времето си и сме склонни да се движим, без да мислим за възможните опасности.</p> <p>Има много промени, които можете да направите в дома си, така че да избегнете падания и да гарантирате свoята и на възрастните си близки безопасност. Можете да разгледате продуктите в категория <a href="https://emedo.bg/category/za-banyata">За Дома</a> в нашия сайт.</p> <p>А ето и още няколко много практични съвета, които да имате предвид:</p> <h3>Парапетите</h3> <p>Най-голяма сигурност при качаване и слизане ще имате, ако разполагате с парапети от двете страни на стълбището, като е важно да проверите, дали да са здраво закрепени. Не си спестявайте придължането към тях, когато се качвате или слизате по стълбите. Ако се налага да носите нещо в едната си ръка, то нека не ви пречи да виждате стъпалата пред себе си.</p> <h3>Осветлението</h3> <p>Важно е да поддържате дома си добре осветен и, ако е възможно, да имате ключове за пускане в двата края на стълбите и на по-дългите помещения. Не забравяйте да включвате осветлението.</p> <p>Грижата за зрението ви е от не по-малка важност от наличието на достатъчна светлина. Препоръчително е възрастните хора да проверяват зрението си поне веднъж годишно. Имайте предвид и, че бифокалните и прогресивни очила и лещи могат да накарат неща да изглеждат по-близо или по-далеч, от колкото са.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/18748/files/image/prevent-from-falling-inside.jpg" /></p> <h3>Поддържане на ред</h3> <p>Поддържането на ред в дома намалява риска от спъване и инциденти. Книги, документи, обувки на пода или на стълбите често могат да представляват опасност за възрастните хора. Кабелите на различни електроуреди трябва да бъдат прибрани максимално от обичайните пътеки за придвижване в дома. Малките мебели, като ниски масички и поставки често могат повече да пречат или да създават опасност, отколкото да ни помагат. Най-използваните предмети дръжте леснодостъпни, а за достигане на нещо високо е препоръчително да използвате приспособления, които разговорно се наричат &bdquo;пръчки за достигане&ldquo;. По-безопасно е, отколкото да стъпвате върху стол или маса. Ако имате домашен любимец, внимавайте къде е, когато се придвижвате в дома си.</p> <h3>Против подхлъзване</h3> <p>Освободете се от излишни килими и пътеки, особено такива с малка площ. Проверете и дали тези, които имате за добре закрепени за пода. Дървени подове или плочки можете да обезопасите с ленти против плъзгане. В банята, около тоалетната или от двете страни на душа и ваната можете да поставите гумени постелки с грайфери. Избягвайте и ходенето по чорапи. Макар и удобни, много по лесно е да се подхлъзнете с тях. Обувките с нехлъзгава подметка намалява риска от падане в дома.</p> <p>&nbsp;Продукти за обезопасяване на всяка стая от дома си можете да разгледате <a href="https://emedo.bg/category/za-doma">тук</a>.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки